Ακυβερνησία στην Ιταλία, πιθανή νέα προσφυγή στις κάλπες

Ακόμη και το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών «παίζει» τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία, καθώς η χώρα βγαίνει διασπασμένη από την εκλογική διαδικασία.

Η μάχη για τη Γερουσία αναδεικνύει νικητή τον
Σίλβιο Μπερλουσκόνι ωστόσο κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που προκαλεί ήδη πολιτική κρίση.

Για να μπορεί απρόσκοπτα ένα κόμμα να κυβερνά στην Ιταλία πρέπει να έχει απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα, για το λόγο αυτό η ακυβερνησία που έφεραν τα αποτελέσματα αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα προσφυγή στις κάλπες. Δεδομένου του πολιτικού συστήματος στην Ιταλία, εάν η κάτω Βουλή και η Γερουσία ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα τότε ενδέχεται να είναι αδύνατη η υπερψήφιση νόμων.

Οπως όλα δείχνουν η κεντροαριστερά κερδίζει την κάτω Βουλή ενώ βραχεία κεφαλή έχει στην Γερουσία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το σκηνικό ακυβερνησίας προκαλεί έντονη ανησυχία στις αγορές και αναμένεται με ενδιαφέρον πώς θα κλείσει η Wall Street.
«Η Ιταλία που βγαίνει από τις κάλπες είναι μια χώρα διασπασμένη, όπου ακόμα ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς δείχνει τα δόντια του» αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα.

 Η δημόσια τηλεόραση RAI βάσει του 55% των ψήφων υπολόγισε λίγη ώρα νωρίτερα ότι η κεντροδεξιά έως τώρα εξασφαλίζει 123 έδρες στην γερουσία, η κεντροαριστερά 104, το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο 58 έδρες και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι 16.

 Περιέργως ο όμιλος μέσων ενημέρωσης του Μπερλουσκόνι σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα στη γερουσία προβλέπει νίκη της κεντροαριστεράς με 31,8% έναντι του 30,5% για την κεντροδεξιά.
Σε ό,τι αφορά τη βουλή, η κεντροαριστερά φέρεται να προηγείται ελαφρά, με 29,1%, η κεντροδεξιά ακολουθεί με το 28,6%, το κίνημα του Γκρίλο συγκεντρώνει το 26,3% κι η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.

Στο μεταξύ, άλλο ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ματέο Ορφίνι, είπε «όχι» σε κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας, «κυβερνήσεις-τέρατα με την κεντροδεξιά», όπως είπε, εκφράζοντας την προτίμησή του στην άμεση επιστροφή στις κάλπες.
«Νομίζατε ότι είχαμε πεθάνει, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα είναι η νίκη μας. . . κάντε την αυτοκριτική σας» είπε από την άλλη πλευρά απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς στην βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο.

Τα Instant Poll που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζαν αντιθέτως ουσιαστικό προβάδισμα της κεντροαριστεράς–τουλάχιστον τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Το χρονικό και τα πρώτα αποτελέσματα

Αρχιζε να θολώνει το τοπίο μετά τις πρώτες προβολές εκλογικών αποτελεσμάτων που διέψευσαν τα instant poll, τα γκάλοπ που διεξάγονται τηλεφωνικά ανήμερα των εκλογών και έδειχναν προβάδισμα του κεντροαριστερού Μπερσάνι, τόσο στην Βουλή όσο και στην Γερουσία.
Τώρα, μετά την επεξεργασία των πρώτων αποτελεσμάτων και τις προβολές που δίνουν Rai και Sky, η κεντροδεξιά φαίνεται να διατηρεί προβάδισμα στην Γερουσία.

Ένα σενάριο που αν επαληθευτεί θα είναι πραγματικός εφιάλτης, αφού μια κυβέρνηση χρειάζεται πλειοψηφία και στα δύο σώματα για να επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο της.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 15.00 (τοπική ώρα) και έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων, αρχής γενομένης από την Γερουσία.

Οι πρώτες προβολές δείχνουν επικρατούσα την κεντροδεξιά στην Γερουσία με μικρή διαφορά. Ωστόσο η τελευταία προβολή της Rai, δείχνουν ισόπαλους τον Μπερσάνι και τον Μπερλουσκόνι, με 30,7%.

Το ποσοστό ωστόσο μεταφράζεται σε 121 έδρες για την κεντροδεξιά και 96 για την κεντροαριστερά. Ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο εξακολουθεί να έρχεται τρίτος με ποσοστό 24,5% και ακολουθεί ο Μόντι με 9,5%.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών (σε 20.399 τμήματα σε σύνολο 60.431), για την Γερουσία, δίνουν 33,44% στην κεντροαριστερά και 28,35% στην κεντροδεξιά.

Στην μάχη της Γερουσίας, τα επίσημα στοιχεία δίνουν τον Μπερσάνι νικητή σε 11 περιφέρειες μεταξύ των οποίων η Λιγουρία, η Τοσκάνη, η Ούμπρια, το Λάτσιο και η Σαρδηνία, ενώ ο Μπερλουσκόνι επικρατεί σε 7 μεταξύ αυτών η Λομβαρδία, το Βένετο, το Αμπρούτσο, η Καμπανία, η Απουλία, η Καλαβρία και η Σικελία.

Ο Στέφανο Φασινο, στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερσάνι, δήλωσε ότι αν επαληθευτεί το σενάριο των προβολών, δεν θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση και θα χρειαστεί να επαναληφθεί η ψηφοφορία.
Αποκαλύπτοντας την εικόνα μιας διχασμένης χώρας, οι πρώτες προβολές για την βουλή δείχνουν ότι επικρατεί η κεντροαριστερά και δεύτερος έρχεται ο Μπέπε Γκρίλο, ενώ τρίτος φέρεται να είναι ο Μπερλουσκόνι.

 Ο αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος της Ιταλίας, εξασφαλίζει άνετη επικράτηση στην βουλή για το κόμμα ή τον συνασπισμό που θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα στην Γερουσία, όπου οι ψήφοι κατανέμονται με βάση τις περιφέρειες.

 Νωρίτερα, μόλις έκλεισαν οι κάλπες, τα instant poll-τα οποία ωστόσο δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή- έδειχναν τον Μπερσάνι νικητή και στα δυο σώματα, με μεγάλο κερδισμένο τον Μπέπε Γκρίλο που έρχεται σταθερά τρίτος μετά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο χαμένος της αναμέτρησης, σύμφωνα με τα instant poll, φαινόταν να είναι ο Μάριο Μόντι ο οποίος δεν έφθανε το 10% που είναι και το όριο για να μπει ένας συνασπισμός κομμάτων στην βουλή.

Το instant poll του Sky Tecne έδινε (για την βουλή) 34,5% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τους συμμάχους του, 29% στον Μπερλουσκόνι και τους συμμάχους του και 19% στο Κίνημα Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο. Ακολουθεί ο Μόντι με 9,5%.
Στην Γερουσία, το ίδιο instant poll έδινε 37% στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι και τους συμμάχους, 31% στον Μπερλουσκόνι και λοιπούς συμμάχους, 16,5% στον Γκρίλο και 9% στον Μόντι.

 Σύμφωνα με τo instant poll της τηλεόρασης Rai για την βουλή, ο συνασπισμός του Μπερσάνι συγκεντρώνει 35%-37%, αυτός του Μπερλουσκόνι 29%-31%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων 19%-21% και για τον κεντρώο συνασπισμό Μόντι 8%-10%.

Στην Γερουσία, η κεντροαριστερά προηγείται με 36%-38%, ενώ η κεντροδεξιά ακολουθεί με 30%-32%.

Πιο αναλυτικά, σε επίπεδο κομμάτων, στην βουλή, το κεντροαριστερό κόμμα (Pd) του Μπερσάνι, συγκεντρώνει 31%-33%, στο Pdl του Μπερλουσκόνι 21%-23% και στον Γκρίλο 19%-21%. Στον Μόντι 6%-8% και στη Λέγκα του Βορρά 4%-5%.

Για την Γερουσία, το ίδιο instant poll έδινε 32%-34% στον Μπερσάνι, 22%-24% στον Μπερλουσκόνι, 17%-19% στον Γκρίλο και 7%-9% στον Μόντι, ενώ στην Λέγκα του Βορρά 4%-5%.

Στο κεντροαριστερό στρατόπεδο μίλησαν ήδη για «τέλος εποχής της δεξιάς», ενώ στο στρατόπεδο Μόντι χαρακτήρισαν «πρόωρα τα αποτελέσματα» των instant poll.
Η αποχή που παρατηρήθηκε και εν μέρει αποδίδεται στην κακοκαιρία, θεωρείται ότι ωφέλησε κυρίως την κεντροαριστερά, αλλά και τον Μπέπε Γκρίλο.

Χθες στις 22.00 (τοπική ώρα) είχε προσέλθει στις κάλπες το 55,28% των ψηφοφόρων, ένα ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 62,55% πριν από πέντε χρόνια.

imerisia.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *