Μηνύσεις Αμερικάνων κατά ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων

Μηνύσεις Αμερικάνων κατά ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχωνΟι οικογένειες των τριών Αμερικανών που σκοτώθηκαν πέρσι σε επίθεση μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στην Υεμένη -με κύριο στόχο τον Ανουάρ αλ ……
Αουλάκι, τον ριζοσπάστη ιμάμη που συνδεόταν με την Αλ-Κάιντα– κατέθεσαν μήνυση εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το κείμενο, που κατατέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον, η εξόντωση των τριών ανδρών σε επιχειρήσεις που διέταξε η αμερικανική κυβέρνηση «παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Αμερικανών πολιτών, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα του να μην στερείται κάποιος τη ζωή του χωρίς προηγουμένως να έχει δικαστεί».

Η μήνυση αφορά το θάνατο του Αουλάκι και του Σαμίρ Χαν που σκοτώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 και τον 16χρονο γιο του Αουλάκι, Αμπντουλραχμάν, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα σε παρόμοια επίθεση, δύο εβδομάδες αργότερα.

Οι οικογένειες τους στρέφονται εναντίον του υπουργού Άμυνας Λίον Πανέτα, του διευθυντή της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους (φωτ) και δύο υπευθύνων για τις ειδικές αμερικανικές αποστολές, οι οποίοι ενέκριναν τις επιθέσεις. Μεταξύ άλλων οι οικογένειες υποστηρίζουν ότι η εξόντωση του Αουλάκι δεν ήταν «δικαιολογημένη» γιατί ο ριζοσπάστης ιμάμης δεν συνιστούσε απειλή για τις ΗΠΑ, αφού η χώρα δεν βρίσκεται σε πόλεμο με την Υεμένη.

Επίσης, οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν τις αμερικανικές αρχές ότι δεν έλαβαν μέτρα για να προστατεύσουν τους αμάχους από τις επιθέσεις αυτές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε δικαιολογήσει την εξόντωση του Αουλάκι δηλώνοντας ότι ο θάνατός του επέφερε «ένα σκληρό πλήγμα στο πιο ενεργό παρακλάδι της Αλ Κάιντα», δηλαδή την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου, σύμφωνα με το real.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *