Οι διαφορές ανδρών – γυναικών στον κόσμο του διαδικτύου

Σε αντίθεση με τον πραγματικό κόσμο, όπου οι διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι αρκετές φορές… αγεφύρωτες, στον ψηφιακό εκείνα που χωρίζουν τα δύο φύλα φαίνεται να είναι πολύ λιγότερα.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει έρευνα, τα στοιχεία της οποίας προκύπτουν από τη βάση δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών και την Eurostat.

Το 2003, το 19% των ανδρών στην Ελλάδα χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο, με το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες να ανέρχεται σε 13%. Κατ’ αναλογία, η κατάσταση δεν άλλαξε ιδιαίτερα με την πάροδο του χρόνου, με το 64% των Ελλήνων και το 56% των Ελληνίδων να «σερφάρουν» online το 2013.

Όπως έγινε γνωστό, διαφορές, έστω και μικρές, υπάρχουν στον τρόπο με τον οποίο τα δύο φύλα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Οι διαφορές αυτές είναι ιδιαίτερα εμφανείς όταν μιλάμε για ηλεκτρονικά παιχνίδια, βίντεο και μουσική, τομείς όπου οι άνδρες είναι πιο δραστήριοι σε σχέση με τις γυναίκες. Από την άλλη, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης είναι περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με την Κυριακή Γ. Γιώτα, υποψήφια διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, «έρευνες στον χώρο της κυβερνοψυχολογίας δείχνουν διαφορές μεταξύ των φύλων στη χρήση του διαδικτύου, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τους κινδύνους στο διαδίκτυο».

«Οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, για κοινωνική αλληλεπίδραση, ενώ οι άνδρες εστιάζονται περισσότερο σε διαδικτυακά παιχνίδια, ηλεκτρονικές αγορές, αναζήτηση πληροφοριών και κοινωνικής υποστήριξης. Αν και κάθε διαδικτυακό περιβάλλον παρουσιάζει τους δικούς του κινδύνους, οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι διαδικτυακά, γιατί φαίνεται να παίρνουν -όπως και στον πραγματικό κόσμο- περισσότερα ρίσκα από τις γυναίκες, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα να “πέσουν” θύματα, καθώς και τη σοβαρότητα των συνεπειών» εξηγεί.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι και τα δύο φύλα είναι ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και επιδιώκουν την επαφή με τους άλλους, τόσο στην πραγματική ζωή όσο και διαδικτυακά. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι πιο ενεργές σε αυτούς τους ιστοτόπους. Γι’ αυτές, η επικοινωνία με τους άλλους είναι πιο σημαντική από τις ευκαιρίες για άμεσο ανταγωνισμό. Οι τόποι κοινωνικής δικτύωσης ικανοποιούν τέλεια αυτή τους την ανάγκη.

Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα της Kaspersky Lab σε χρήστες απ’ όλη την Ευρώπη επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων σε ό,τι αφορά στις συνέπειες της «μόλυνσης» από κακόβουλο λογισμικό.

Σε ποσοστό 17%, οι άνδρες παραδέχτηκαν ότι έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες που οφείλονται σε κακόβουλο λογισμικό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες φθάνει το 14%.

Επιπλέον, το 16% των ανδρών δήλωσε ότι εγκαταστάθηκε ανεπιθύμητο λογισμικό στον υπολογιστή του όταν «κατέβαζε» αρχεία μουσικής, λογισμικού, βίντεο κ.ά. Παρόμοιες καταστάσεις έχει αντιμετωπίσει το 11% των γυναικών. Ταυτόχρονα, το 19% των ανδρών πιστεύει ότι η online κλοπή χρημάτων είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και ότι είναι μάλλον απίθανο να το αντιμετωπίσει. Αντιθέτως, μόλις το 13% των γυναικών συμφώνησε με αυτόν τον ισχυρισμό.

«Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να καταλαβαίνουν τι κάνουν στο διαδίκτυο και τι πρέπει να προσέχουν για την ψηφιακή ασφάλειά τους» δήλωσε ο Ντράγκαν Μαρτίνοβιτς, εκτελεστικός διευθυντής της Kaspersky Lab για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης

«Εφόσον οι γυναίκες χρησιμοποιούν τα social media περισσότερο, θα πρέπει, για παράδειγμα, να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις επιθέσεις phishing (ηλεκτρονικό ψάρεμα) με στόχο τους χρήστες του Facebook. Οι άνδρες που επισκέπτονται συχνά sites με παιχνίδια, μουσική ή βίντεο θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους των drive-by downloads» συμπλήρωσε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *