Κι όμως το λίπος μπορεί να σας αδυνατίσει

Αναζητάτε τόσο καιρό μία δίαιτα που να περιέχει λίπος αλλά ταυτόχρονα να σας αδυνατίζει; Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας έρχονται να το υποστηρίξουν…
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Lipid Research, οι επιστήμονες λένε ότι μια δίαιτα υψηλή σε ένα συγκεκριμένο είδος λίπους, μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε ένα ένζυμο που ονομάζεται SCD1, που είναι σε θέση να μετατρέψει τα κορεσμένα λιπαρά σε μονοακόρεστα, τα οποία είναι ευκολότερο να μεταβολιστούν από τον οργανισμό. Συνήθως, το ήπαρ παράγει αυτό το ένζυμο, αλλά η ποσότητα αυτού που παράγεται εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα πολυακόρετα λιπαρά του τροφίμου που καταναλώνεται.
Από έρευνα σε ποντίκια βρήκαν μάλιστα ότι όσο περισσότερο λινολεϊκό οξύ προσλάμβαναν μέσα από την τροφή τους, τόσο καλύτερες ήταν οι καύσεις τους και χαμηλότερο το βάρος τους. Το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ γνωστό και ω6 το βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα όπως φυτικά έλαια (π..χ ηλιέλαιο) και μαργαρίνες.

Η παραπάνω μελέτη φυσικά και δεν αποδεικνύει ότι τρώγοντας λίπος αδυνατίζουμε, καθώς η ποσότητα παίζει καθοριστικό ρόλο και θα πρέπει πάντα να κρατιέται χαμηλά, ώστε οι θερμίδες που παίρνουμε από τη διατροφή μας να είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε. Ωστόσο αποτελεί ένα πρώτο εύρημα για τη διερεύνηση της ευκολότερης κινητοποίησης του λίπους στο σώμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *