Ανακαίνιση σπιτιού και ενεργειακή αναβάθμιση

Με το να κάνετε μια ολική ανακαίνιση του σπιτιού σας σίγουρα θα έχετε την αίσθηση ότι πήρατε ένα καινούριο σπίτι. Από κατανάλωση ενέργειας όμως πως πάμε; Γνωρίζατε ότι τα σπίτια στην Ελλάδα καταναλώνουν την μεγαλύτερη ενέργεια από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη; Και αυτό διότι δεν έχουν καλή μόνωση ή ο τρόπος θέρμανσης και ψύξης τους είναι αρκετά ενεργοβόρος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση κάνατε μεν ανακαίνιση στο σπίτι σας, είπατε θα γλιτώσετε το ενοίκιο, όμως οι δαπάνες για ενέργεια είναι συνεχείς και ασταμάτητες.  … Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει που λέμε η ΔΕΗ δεν μας ξεχνάει. Μπορείτε λοιπόν εφόσον μπαίνετε στην διαδικασία να κάνετε ανακαίνιση στο σπίτι σας να την συνδυάσετε με την ενεργειακή ανακαίνιση ή αναβάθμιση του σπιτιού σας για να αισθάνεστε πιο άνετα και να δαπανάτε λίγα χρήματα για ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε και μάλιστα μπορείτε όταν κάνετε ανακαίνιση στο σπίτι σας να επιδοτηθείτε μέχρι και 70% από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» (ειδικά για εισοδήματα κάτω των 20.000€) και να κάνετε αγγέλους.

Για παράδειγμα, θέλετε να κάνετε μια ανακαίνιση σπιτιού και να αναβαθμίσετε το τζάκι σας. Πετάξτε το παλιό και στη θέση του μπορείτε να βάλετε ένα νέο ενεργειακό τζάκι είτε αερόθερμο είτε συνδεδεμένο με το καλοριφέρ. Θα πληρώσετε λίγα χρήματα και θα λύσετε το πρόβλημα της θέρμανσης. Επίσης κατά την ανακαίνιση του σπιτιού σας επιβάλλεται να αλλάξετε όλα τα κουφώματα σας τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απώλεια θέρμανσης ή ψύξης. Όλα αυτά είναι επιδοτούμενα και θα σας έρθουν πολύ φθηνά.

Επιπρόσθετα, μια ιδανική λύση όταν κάνετε ανακαίνιση του σπιτιού σας είναι να τοποθετήσετε στη βεράντα σας μια αντλία θερμότητας και να αλλάξετε τα σώματα των καλοριφέρ με fancoil. Καθ’ αυτόν τον τρόπο θα έχετε εικόνα από μια πραγματική και ουσιαστική ανακαίνιση του σπιτιού σας αφού διασφαλίζετε ταυτόχρονα θέρμανση και ψύξη μαζί πληρώνοντας στη ΔΕΗ το ¼ (ένα τέταρτο) της κατανάλωσης που είχατε πριν.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ανακαίνιση παίζει και η μόνωση του σπιτιού σας. Αν πρόκειται για ταράτσα ή δώμα τότε είναι πολύ σημαντική η μόνωση της ταράτσας που μπορεί να σας κατεβάζει το κρύο κατά 6 βαθμούς και το καλοκαίρι να σας μειώνει την ζέστη κατά 6 βαθμούς. Αυτό ονομάζεται ανακαίνιση σπιτιού με ταυτόχρονη ανακαίνιση ή αναβάθμιση της ενέργειας. Τέλος, όταν κάνετε ανακαίνιση του σπιτιού σας προσθέστε τέντες εάν δεν υπάρχουν γιατί προστατεύουν αρκετά από τη ζέστη.

Επανέρχομαι στο τζάκι το οποίο θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει ταυτόχρονα με την ανακαίνιση του σπιτιού. Αν λάβετε υπόψη ότι τα ενεργειακά τζάκι αποδίδουν το 80% της ενέργειας που παράγουν τα ξύλα ενώ το απλό τζάκι μόνο το 20%, αντιλαμβάνεστε ότι η διαφορά είναι τεράστια. Τοποθετώντας στην ανακαίνιση του σπιτιού σας ένα ενεργειακό τζάκι, αυξάνετε την αισθητική, την ασφάλεια και την καθαριότητα στο σπίτι διότι με κατεβασμένο τζάμι έχετε την ίδια αίσθηση της φωτιάς αλλά με τετραπλάσια απόδοση. Δεν φοβάστε τα ξύλα όταν σκάνε, ούτε ανησυχείτε μήπως πεταχτεί σπίθα η κάρβουνο και σας κάψει το σαλόνι ή το χαλί σας.

Άρα, η ανακαίνιση του σπιτιού έχει άμεση σχέση με το τζάκι για την αναβάθμιση της οικίας σας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *