Γ. Πεταλωτής: «Αλλο ΔΝΤ, αλλο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης»


«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τις περιπτώσεις προσφυγής στο ΔΝΤ άλλων χωρών, εντός ή εκτός Ευρώπης», δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι «οι όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν, εάν ενεργοποιήσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε κατά κόρον στις περιπτώσεις των χωρών, που προσέφυγαν στο ΔΝΤ».
Πρόσθεσε πως «εμείς απευθυνόμαστε σε έναν διαφορετικό μηχανισμό, εάν χρειαστεί να τον ενεργοποιήσουμε, θα ενεργοποιήσουμε αυτόν και δεν θα υπάρξει …

… προσφυγή στο ΔΝΤ άμεση, όπως έκαναν άλλες χώρες».
Ερωτηθείς αν τον πρώτο λόγο στο μηχανισμό θα τον έχει η Ευρώπη ή το ΔΝΤ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, κάτι που χαρακτήρισε ως «μεγάλο επίτευγμα από μόνο του για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ» και τόνισε ότι «εμείς μιλάμε για ευρωπαϊκό μηχανισμό και μόνο, και ένα μέρος του περιέχει και το ΔΝΤ».

«Αρα, δεν τίθεται ζήτημα στο ποιος κάνει κουμάντο, έχουμε να κάνουμε με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.
Συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης, για να σημειώσει ότι «όμως, είναι απόφαση της Ευρώπης και φυσικά με αυτήν συντασσόμαστε, προκειμένου να έχουμε την εγγύηση της οικονομικής πορείας της χώρας μας».

Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι η ανατροφοδότηση της «μετρολογίας και ενός κλίματος τρόμου καθόλου δεν βοηθάει τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση είναι αφενός ριζικές και αφετέρου απαραίτητες και αναγκαίες, «όχι γιατί μας επιβάλλονται από την ΕΕ ή από το ΔΝΤ, όπως κατά κόρον ακούγεται, αλλά γιατί χωρίς αυτές δεν θα επιβιώσει ούτε δημοσιονομικά ούτε και κοινωνικά η χώρα».

Εν τω μεταξύ, δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα στο χείλος καταστροφής.
«Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, τώρα προσπαθεί να απαξιώσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν θίγει την κυβέρνηση, αλλά προσβάλλει βάναυσα τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε πως ευθύνεται για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. «Εκείνος έβαλε το πιστόλι στο τραπέζι» τόνισε.
Συμπλήρωσε πως η ΝΔ δεν θα δώσει άλλοθι στον πρωθυπουργό και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να αποδαιμονοποιήσει το ΔΝΤ. «Η εμπειρία από όλες τις χώρες, όπου πήγε το ΔΝΤ, δείχνει πως υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις» τόνισε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και για την εκτόξευση των spreads, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός γύριζε από χώρα σε χώρα και παρουσίαζε μια άσχημη εικόνα για την Ελλάδα.
Την αντίθεσή του στην προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα μπορεί ακόμη να σώσει την κατάσταση, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει μια άλλη κυβερνητική πολιτική.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δείχνει να έχει παραδοθεί και χαρακτήρισε αδιανόητο «με ακίνητα 300 δισ. ευρώ να μη μπορούμε να βρούμε εναλλακτική λύση».
Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε ότι δεν πολεμά την κυβέρνηση και είπε ότι θέλει να βοηθήσει την χώρα, σημειώνοντας ότι «στην παρούσα φάση μια άλλη κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι πιο αποδοτική».
Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος σε μια λογική χωρίς προοπτική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα μπορούσε ο κ. πρωθυπουργός να ανοίξει λίγο το ‘παιχνίδι
vima

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *