Σιωπή και Καμύ

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου

Για τις ολέθριες συνέπειες της σιωπής στα δρώμενα των ανθρωπίνων κοινωνιών, ο νομπελίστας συγγραφέας Άλμπερ Καμύ (1913-1960), έγραφε: “Σωπαίνοντας αφήνεις να πιστεύουν ότι δεν έχεις ούτε κρίση ούτε επιθυμία για τίποτα και σε μερικές περιπτώσεις πραγματικά δεν επιθυμείς τίποτα. Η απελπισία όπως και το παράλογο επιθυμεί και…..
κρίνει τα πάντα γενικά και τίποτα ειδικά. Η σιωπή την εκφράζει εύγλωττα. Αλλά όταν αρχίσει να μιλά, ακόμα κι αν πει όχι, επιθυμεί και κρίνει” (βλ. το έργο του: “Ο επαναστατημένος άνθρωπος”, Αθήνα, 1971, σελ. 28).
Δεκάδες χρόνια οι “καπάτσοι” Έλληνες ή σιωπούσαν ή χειροκροτούσαν! Ήρθε η ώρα να πεινάσουν! Το ήθελαν! (Ο γράφων είναι μαθημένος).

http://ethnikonthematon.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΛΑΜΕ!!! ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΒΑΛΗΚΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΒΑΛΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΑ ΚΟΜΠΛΕΞ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ. ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΟΝ "ΠΛΟΥΤΟ" ΜΑΣ, ΜΕ ΤΑ ΤΖΙΠ ΜΑΣ, ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΣΙΝΙΕ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, ΤΑ ΤΞΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΛΠ. ΑΣ ΞΕΚΑΒΑΛΗΚΕΨΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *