Κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο μίας ενεργειακής κρίσης εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εάν το Κίεβο αποφασίσει να παρακρατήσει ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζονται για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι εναλλακτικές είναι περιορισμένες, ουσιαστικά η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το sofokleousin.gr έχει τονίσει σε παλαιότερη δημοσίευσή του για το ενδεχόμενο μιας σοβαρής διαταραχής της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, με δεδομένη την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία. Με φόντο την ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση ο υπουργόςε Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου με κοινοτική συγχρηματοδότηση στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα πληγούν σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην παροχή αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας.

Ο κ. Μανιάτης με την πρότασή του, ουσιαστικά, θέλει να βάλει “φρένο” στην άνοδο των τιμών του LNG που ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης. Κι αυτό, διότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας, που βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου από την πολυετή ύφεση. Έτσι, προτείνει την προσωρινή-έστω-εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στον τομέα της ενέργειας.

Όπως προκύπτει από την επιστολή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ, η πρόταση Μανιάτη συνίσταται στη δημιουργία ενός μηχανισμού και ενός πλέγματος κινήτρων -μεταξύ αυτών και η χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία- που θα εξασφαλίζουν ότι πλεονάζουσες ποσότητες LNG, που έχουν στη διάθεσή τους ευρωπαϊκές εταιρείες, θα πωλούνται σε κράτη – μέλη που τα χρειάζονται, σε λογικές τιμές. Αναλυτικά προβλέπεται:

1. Δημιουργία ενός μηχανισμού, υπό την εποπτεία όλων των εμπλεκόμενων μερών, (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι υπουργείων, εκπρόσωποι Ρυθμιστικών Αρχών, Διαχειριστές υποδομών, έμποροι, προμηθευτές με διαχειριστικό ρόλο και εξουσίες ως προς τη διαχείριση της κρίσης), που θα επιτρέψει τον ενιαίο συντονισμό της αγοράς LNG από πλευράς Ευρώπης με στόχο να καταμερισθούν και δρομολογηθούν τα φορτία LNG προς τα κράτη-μέλη που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

2. Κατάρτιση λίστας προμηθευτών οι οποίοι έχουν LNG προς διάθεση, καθώς και αντίστοιχος κατάλογος εθνικών αναγκών σε LNG στα κράτη-μέλη.

3. Θέσπιση κινήτρων και εγγυήσεων, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης, από την πλευρά της Ε.Ε., ώστε οι προμηθευτές των διαθέσιμων ποσοτήτων LNG να τις κατευθύνουν προς τις χώρες της Ε.Ε., που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κατά τη διάρκεια πιθανής κρίσης.

4. Ο μηχανισμός θα λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης και συναλλαγής, όπου θα καταγράφονται τα φορτία LNG από πλευράς ευρωπαϊκών χωρών και προμηθευτών, οι τιμές τους και οι αντίστοιχες συναλλαγές και δρομολογήσεις φορτίων LNG προς άλλα κράτη-μέλη που τα έχουν ανάγκη. Ετσι, μπορούν να προβλεφθούν και χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία προς κράτη-μέλη, των οποίων οι εταιρείες τους έχουν υποστεί αποδεδειγμένα οικονομικές απώλειες από την πώληση φορτίων LNG σε εταιρείες άλλων κρατών-μελών.

Ο προτεινόμενος μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιείται, ώστε να αντιμετωπίζει στην πράξη τις κρίσεις ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, είτε αυτές είναι εκτεταμένες, είτε αφορούν σε μικρότερες ευρωπαϊκές περιφέρειες (π.χ. Βαλκάνια). Σημειώνεται ότι ο κ. Μανιάτης έστειλε την επιστολή του και στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., αν. Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Κλαούντιο Ντε Βινσέντι προκειμένου να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάρουν θέση και να μη χαθεί η πρόταση στα συρτάρια της κοινοτικής γραφειοκρατίας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *