“Ναι” ή “όχι” στον πολιτικό εκβιασμό


Με κρίσιμο το ερώτημα που προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες και αναδείχτηκε κυρίαρχο τις τελευταίες μέρες οδεύουν αύριο οι ψηφοφόροι προς τις κάλπες: Θα περάσει ο εκβιασμός του Γιώργου Παπανδρέου «ψηφίστε ΠΑΣΟΚ ή σας πάω για νέες εκλογές» στο εκλογικό σώμα; Θα μπορέσουν δηλαδή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός να μειώσουν….
τουλάχιστον τις απώλειες που κατέγραψαν όλες οι δημοσκοπήσεις και να επιτύχουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την ίδια πολιτική, ερμηνεύοντας ως εξουσιοδότηση εν λευκώ τη λαϊκή ψήφο;
Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως, σε αυτή την επίδειξη «αποφασιστικότητας», που χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ακραία επιπολαιότητα, πέτυχε να μεταθέσει τον άξονα των εκλογών από το μνημόνιο και την πολιτική του στο εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε όταν είδε ότι οι δημοσκοπήσεις «δεν του βγαίνουν». Πέτυχε όμως ταυτόχρονα: Πρώτον, να εκτιναχτούν τα spreads στα ύψη και να φτάσουν στα επίπεδα του Μαΐου, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο όλο το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ποντάροντας όπως από πολλές πλευρές των κατηγορούν στην πράσινη τσόχα των εκλογών όλες τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός. Δεύτερον, να αμαυρώσει την εικόνα του μετριοπαθούς ηγέτη, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για το καλό της χώρας και αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος από τα δυσάρεστα μέτρα του. Με την κίνησή του να ζητήσει εκβιαστικά την ψήφο του λαού για τα μέτρα με τα οποία δεν ο λαός συμφωνεί απέδειξε ότι όχι μόνο τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, αλλά και το βάζει πάνω από τα συμφέροντα της χώρας, όπως αυτός τα ερμηνεύει. Τρίτον, άνοιξε την πόρτα για απρόβλεπτες και επικίνδυνες εξελίξεις, αφού αν τελικώς το δίλλημα του δεν περάσει και απορριφθεί από τους πολίτες θα βρεθεί όχι με ένα «μήνυμα» στο χέρι, όπως συμβαίνει συνήθως σε δημοτικές εκλογές, αλλά με ένα δίλλημα-βόμβα για τον ίδιο: να προχωρήσει σε εκλογές τινάζοντας στον αέρα όλα όσα μέχρι σήμερα έκανε και έλεγε, μαζί και τις μεγάλες θυσίες του κόσμου; Ή να συνεχίσει την ίδια πολιτική, σοβαρά όμως αποδυναμωμένος και πολιτικά και προσωπικά;

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της προσέρχεται στις εκλογές με χαμηλούς τόνους και ο Αντώνης Σαμαράς, αν και κατηγορήθηκε από τον πρωθυπουργό ότι του έριξε το γάντι, προσέχει κάθε του κίνηση και κάθε λέξη, για να μη δώσει την εντύπωση ότι παίζει στο ταμπλό της αποσταθεροποίησης. Στη συνέντευξή του στο MEGA ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν ζητάει εκλογές, ούτε έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι με τη στρατηγική του εκβιασμού που επέλεξε αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες για τυχόν προκήρυξη εκλογών με ότι αυτό συνεπάγεται σε μια τέτοια στιγμή. Διατύπωσε δε την υποψία ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει πιθανόν «το στρίβειν διά των εκλογών», βλέποντας δηλαδή τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η πολιτική του την οικονομία και τη χώρα αποφάσισε να προσφύγει σε εκλογές και να αποχωρήσει φορτώνοντας στην αντιπολίτευση και στους Έλληνες τα αποτελέσματα μιας καταστροφικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΝΔ αισιοδοξεί ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θα καταγράψει όχι μόνο την αντίθεση του λαού στην πολιτική Παπανδρέου, αλλά και την πορεία προς τη διαμόρφωση ενός νέου συσχετισμού, που καμιά σχέση δεν θα έχει με το συσχετισμό που προέκυψε από τις περσινές εκλογές. Και δηλώνει έτοιμη, δια του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και δια του Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την εκλογική μάχη, αν τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση απελπισίας.

Πάντως οι εκλογές είναι βέβαιο ότι θα κρίνουν όχι μόνο τους τοπικούς άρχοντες και τους περιφερειάρχες, αλλά και αν και σε ποιο βαθμό οι Έλληνες εγκρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως αν και σε ποιο βαθμό συμμερίζονται τα διλήμματα του πρωθυπουργού, που με τόση ένταση τέθηκαν από τον ίδιο τις τελευταίες μέρες και μάλιστα από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλαδή κατάφερε να μετατρέψει τις εκλογές σε ένα είδος δημοψηφίσματος για τον ίδιο, για το πρόσωπο και την πολιτική του, με έναν πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά τρόπο, αφού το δίλημμα που έθεσε μπορεί εύκολα να διαβαστεί κι έτσι: Εγώ ή το χάος. Παπανδρέου ή αποσταθεροποίηση! Δ

εν είναι τυχαία μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, που το διαμορφώνει ο φόβος του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα, η επίθεση κατά του Γιάννη Δημαρά, υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής και «αντάρτη» ως γνωστό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατηγορείται λίγες μέρες πριν από τις εκλογές γιατί ήπιε καφέ με τον Σαμαρά το καλοκαίρι(!) στο σπίτι του τελευταίου. Ανασύρεται έτσι για άλλη μια φορά η στρατηγική των «ετερόκλητων συμμαχιών» καθώς ο κ. Δημαράς βάλλεται για μυστικές συμφωνίες με τη ΝΔ και αναβιώνουν οι παλιές πρακτικές λάσπης του «βρώμικου 89». Εξέλιξη που επίσης είναι άγνωστο αν θα ωφελήσει τελικά την κυβέρνηση, ή θα επιδεινώσει τα πράγματα γι’ αυτή, καθώς ο Γιάννης Δημαράς είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες για την προσήλωσή του στο ΠΑΣΟΚ και διαθέτει πολλές συμπάθειες στον κόσμο του. Το ερώτημα που θα απαντήσουν οι κάλπες και στην περίπτωση αυτή, όπως και στο σύνολο της αναμέτρησης, είναι τελικά αν θα περάσει το δίλημμα που έθεσε και πήρε πάνω του με τόση επιμονή ο Πρωθυπουργός, ή θα «θα πάρουν ανάποδες» οι πολίτες και θα κολλήσουν στον τοίχο όχι μόνο την Κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά και προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου. Κυριακή κοντή γιορτή.

statesmen.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

8 Comments

  1. Ανώνυμος

    Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΗΜΕΡΑΝΑΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ
    ΘΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΘΑΚΑΝΕΙ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ???????ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ
    Ο ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΣΑΦΩΣ ΜΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ…..
    ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ
    "ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ..ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ"
    ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΤΟ ΨΩΜΙ ΨΩΜΑΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΑ
    ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ "ΠΟΝΟ" ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ????????????

    Reply
  2. ΚΩΣΤΟΥΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Α ΞΕΧΑΣΑ ΤΟ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΥΝΤΑ ΝΟΜΙΜΗ ΠΟΥ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΣΩΡΟ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ KAΦΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ!!!!!!!!!!!!

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Είναι επικίνδυνος . Μια φορά διέλυσε την Ν.Δ και τώρα θα την διαλύσει και δεύτερη φορά μαζί με την Ελλάδα .

    ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΜΩΣ ΜΙΓΜΑ !!
    ΑΥΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ !!
    ΘΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 16 ΜΗΝΕΣ!!
    ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ – ΠΟΛΥ ΓΑΜΗΣΙ !!

    ΑΥΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ !!

    ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ !!
    ΑΥΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΙΝ 14 ΗΜΕΡΕΣ!!

    ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ !!

    Δεν θέλουμε εκλογές !!
    ΑΥΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΙΝ 14 ΗΜΕΡΕΣ!!

    Είμαστε έτοιμοι να πάμε εκλογές !!
    ΑΥΤΟ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!

    Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΛΑΪΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΔΩ !!

    Reply
  4. ΚΩΣΤΟΥΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑΝΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ Η ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΩΤΗ! ΡΕ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΑΝ ΔΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ 0.6% ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝ ΔΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝ ΔΕ ΡΙΞΕΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΕΡΝΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΖΩΗ.ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΟΒΕΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΣΟ ΘΑ ΧΩΛΑΙΝΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΙΧΡΑ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *