Υποβαθμίζουν το διανοητικό επίπεδο του λαού της Μακεδονίας ! ! !

Γιατί κύριοι Βουλευτές παίρνετε θέσεις τόσο αντίθετες από την Κοινωνία ? ? ?

Προς τους κ.κ. Βουλευτές : Αμυρά Γεώργιο, Ταχιάου Χριστίνα, Ψαριανό Γρηγόρη

Kαι επ’ ευκαιρία της γνωστής επερώτησής σας προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: Επένδυση εξόρυξης χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στη
Χαλκιδική, θα θέλαμε να ρωτήσουμε κατά πόσο έχετε λάβει υπ’ όψιν σας τις θέσεις – τοποθετήσεις του πλήθους των φορέων – λαού, που αναγράφονται στα επισυναπτόμενα τρία συνημμένα.

Εκφράζεστε σαν να μην υπάρχουν οι τοποθετήσεις αυτές του λαού, τον οποίο οφείλετε να εκπροσωπείτε και υπερασπίζεστε τα συμφέροντα των Καναδών εκμεταλλευόμενοι την δήθεν απεργία των εργαζομένων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα επεκτατικά σχέδια της μετατροπής της Κεντρικής Μακεδονίας (Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Παγγαίο – Αμφίπολη, Χαλκιδική) σε μια λεκάνη βαριάς βιομηχανικής μεταλλευτικής ζώνης, με όλες τις καταστροφικές επιπτώσεις που προέρχονται απ’ αυτήν, με επίκεντρο την ίδια τη Θεσσαλονίκη.

Πιστεύουμε ότι οι όποιοι εκπρόσωποι του λαού, από τη στιγμή που θα διάβαζαν τα παρακάτω και θα προχωρούσαν σ’ αυτή την επερώτηση, δεν θα διακατέχονταν από τόλμη και θάρρος αλλά από θράσος, υποβαθμίζοντας το διανοητικό επίπεδο του λαού της Μακεδονίας.

Γιατί κύριοι Βουλευτές παίρνετε θέσεις τόσο αντίθετες από την Κοινωνία εξωθώντας την στα άκρα;

Σωτηρίου Κωνσταντίνος

__________________________________________________________________________

Ιερισσός, 06/03/2015
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Σκουριές και προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή από την ανάκληση της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και Μηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές, ως Δημοτική Αρχή κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε για άλλη μια φορά την πάγια θέση μας, σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα της περιοχής.

Ως συνδυασμός «Κίνημα Ανάπτυξης», τόσο στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όσο και μετέπειτα ως Δημοτική Αρχή, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την απόφαση του ΔΣ της 20.11.14, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε αντίθετοι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές γιατί μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες, στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο αλλά και την οικονομία της περιοχής. Παράλληλα, αποδεχόμαστε την παραδοσιακά υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα με συνεχείς περιβαλλοντικούς ελέγχους και προτεραιότητα στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

Διαβάστε εδώ τη θέση μας από το προεκλογικό μας φυλλάδιο

Διαβάστε εδώ την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου της 20/11/2014

Τα επιπλέον στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτή τη βασική μας θέση μας είναι:

Πρώτον:

Ο σεβασμός στο δικαίωμα της εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους στη μεταλλευτική δραστηριότητα, όσο και για όλους τους εργαζόμενους σε οποιονδήποτε άλλο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός ή ο πρωτογενής τομέας.

Με την έννοια αυτή, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανησυχία των εργαζομένων δημοτών μας για το εργασιακό τους μέλλον και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια όχι μόνο να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας αλλά και να δημιουργηθούν νέες.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι τελευταίες κινητοποιήσεις έχουν, κατά την άποψή μας, ξεκινήσει από λάθος βάση. Ενώ δηλαδή σήμερα είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται στις παραδοσιακές δραστηριότητες, αφού η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων, τίθεται έντεχνα από την εταιρία σε αμφισβήτηση η συνέχιση της εργασίας τους, με το σκεπτικό ότι το επιχειρηματικό σχέδιο είναι ενιαίο. Ουσιαστικά, δηλαδή, η μεταλλευτική επιχείρηση συνδέει την υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα με τα μελλοντικά της σχέδια αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επένδυση στις Σκουριές επηρεάζει και την παρουσία της εταιρίας στο Στρατώνι, τις Μαύρες Πέτρες και στην Ολυμπιάδα και τελικά μέσα σε μια επιχειρούμενη ασάφεια για το μέλλον των υφιστάμενων εργαζομένων προβάλλεται το εκβιαστικό δίλημμα “όλα ή τίποτα”.

Τέτοιου είδους απλουστεύσεις και διλήμματα και ιδιαίτερα όταν εκφράζονται με πλάγιο τρόπο επενδύοντας στην ανασφάλεια του κάθε εργαζόμενου μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.

Ως Δημοτική Αρχή είμαστε με το μέρος όλων των εργαζομένων και υπερασπιζόμαστε, όπως προαναφέρθηκε, με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα της εργασίας. Αρνούμαστε όμως να συνεργήσουμε σε μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, ότι με την ανάκληση θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και Μηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές, οι περίπου 1900 εργαζόμενοι, κατά δήλωση της εταιρίας, μένουν άνεργοι. Για το αν θα μείνουν άνεργοι ή όχι δεν θα ευθύνεται η ανάκληση του φακέλου των μελετών για τις Σκουριές, αλλά η εμμονή της εταιρίας να θέτει διλήμματα που μοναδικό στόχο έχουν την ευόδωση του συνόλου των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Αρνούμαστε λοιπόν ένα παιχνίδι με “όρους” και “κανόνες” που η ίδια η εταιρία θέτει και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να εναντιωθούν σε μια τέτοια λογική η οποία σήμερα αναφέρεται στην “επένδυση” στις Σκουριές αύριο θα μιλάει για άλλες περιοχές στο ενιαίο επιχειρηματικό σχέδιο όπως η “Φυσώκα” η “Τσικάρα” και η “Πιάβιτσα” και τελικά θα έχει δέσμιους τους εργαζομένους και την κοινωνία μέχρι την πλήρη μετατροπή του συνόλου της περιοχής μας σε μια απέραντη ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε άμεσα από την Ελληνικός Χρυσός να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε σχέση με την υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους σε αυτή.

Επιπλέον, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις με γενικά νούμερα εργαζομένων ζητάμε επίσης να δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των σημερινών εργαζομένων ασφαλιζόμενων στο ΙΚΑ στην ίδια ή σε υπεργολάβους όπως επίσης και για τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που είναι δημότες του δήμου Αριστοτέλη.

Δεύτερον:

Η προσήλωσή μας στην ενότητα όλων των δημοτών. Το μυστικό της ενότητας δεν είναι το να έχουμε όλοι την ίδια άποψη το αντίθετο μάλιστα. Το μυστικό της ενότητας είναι η σταθερή μας βούληση για την επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις, από τις δομές μιας συντεταγμένης πολιτείας και τη δικαστική εξουσία και επιπλέον με διάλογο μεταξύ μας μακριά από αντιπαραθέσεις, όξυνση και περαιτέρω διχασμό της κοινωνίας.

Στην κατεύθυνση αυτή αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα να βρεθεί οριστική λύση μέσα από το διάλογο για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, απαιτείται σεβασμός στη δημοκρατία και τους θεσμούς, ομοψυχία και αλληλοσεβασμός. Να αγαπήσουμε και να ονειρευτούμε όλοι μαζί ξανά τον τόπο μας. Ζούμε σε ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη της Ελλάδας. Ένα μέρος που συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα. Πράσινο και γαλάζιο. Τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Την πύλη του Αγίου Όρους. Έχουμε ευθύνη όλοι μας ξεπερνώντας τεχνητές αντιθέσεις και διλήμματα να κάνουμε το τόπο μας τόπο ευημερίας και προκοπής. Για μας και τα παιδιά μας.

Η Δημοτική Αρχή
Δήμου Αριστοτέλη

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης απο το ΠΟΤΑΜΙ 
Στις 19/2/2015 με την υπ. αριθμ. 551/2015 απόφαση του το ΣτΕ απέρριψε και την τρίτη αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη κατά της 7803/2011 ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα: α) Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές εγκαταστάσεις μεταλλείων Κασσάνδρας και β) Απομάκρυνση, Καθαρισμός και Αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας, της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.»
Είχε προηγηθεί η υπ. αρ. 549/2015 (18.02.2015) απόφαση του ΣτΕ με την οποία απέρριψε τη δεύτερη προσφυγή κατοίκων της περιοχής κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων της Επένδυσης.
Η πρώτη απορριπτική απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε τον Απρίλιο 2013 (1492/2013).
Οι τρεις πλέον αυτές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου «ανάβουν» το πράσινο φως για τη συνέχιση της επένδυσης.
Η στάση της Κυβέρνησης όμως για το θέμα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ενώ και εντός του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικρατούν αντικρουόμενες απόψεις.
Η σημερινή Κυβέρνηση, προεκλογικά και κατά την προηγούμενη περίοδο ως αντιπολίτευση, πρωτοστάτησε κατά της επένδυσης. Ο Πρωθυπουργός κος Α. Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις του στον τύπο, είχε χαρακτηρίσει την Ιερισσό ως «Νέα Κερατέα» ενώ ο κος Π. Σκουρλέτης ως εκπρόσωπος τύπου είχε εξαγγείλει την ακύρωση της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ανάλογη ήταν και η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ότι μόλις σχηματίσει κυβέρνηση θα βάλει λουκέτο στην εταιρεία.
Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κος Π. Λαφαζάνης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Reuters, ανέφερε ότι «η νέα Κυβέρνηση εναντιώνεται απόλυτα σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο». Ανάλογη ήταν και η ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θέλω να επαναλάβω μια γνωστή μας θέση την οποία είχαμε ως αντιπολίτευση και την παλέψαμε με αγώνες, τη διατηρούμε ως κυβέρνηση και θα την προωθήσουμε.
Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτήν τη θέση μας. Σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, τη δουλειά τους και την προοπτική τους». Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο κος Λαφαζάνης στις 26.02.15 και με την οποία ανακαλεί την υπ’αριθμ. 14379/3600/8-4-14 θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών».
Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κος Γιάννης Τσιρώνης κινήθηκε σε διαφορετικό ύφος χωρίς ωστόσο κι ο ίδιος να δώσει κάποια σαφή απάντηση, δηλώνοντας στον Τύπο μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν θα πάμε να κατεβάσουμε τον διακόπτη αλλά ούτε και θα κάνουμε κωλοτούμπα επειδή είμαστε στην κυβέρνηση. Θα εξετάσουμε συνολικά την επένδυση, ποιες εγγυήσεις δίνουν για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, τι ισχύει στην πράξη».
Επίσης αναγνωρίζει ότι «έχουν υπογραφεί συμβάσεις, πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει η αναθεώρηση τους. Ενδεχομένως να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές όπως π.χ. να γίνεται μόνο υπόγεια εξόρυξη ή ο εμπλουτισμός να γίνεται αλλού. Ως συντονιστής των οικολόγων έχω μια άποψη και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε προεκλογικά, αλλά ως Κυβέρνηση δεν σκοπεύουμε να παραβιάσουμε το νόμο».
Και με επίσημη ανακοίνωση του στις 25.02.15, απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαβεβαίωση από την πλευρά του ότι δεν θα σταματήσει η εξόρυξη στις Σκουριές, διευκρινίζει ότι: «το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει προλάβει να εξετάσει μόνο ζητήματα πολεοδομικής φύσης και δεν έχουμε εμπεριστατωμένη θέση για το αν θα σταματήσουν κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες, ούτε όμως διαβεβαιώθηκε ποτέ ότι δεν θα σταματήσουν.»
Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, αμέσως μετά τις εκλογές, απέστειλαν δύο επιστολές προς την κυβέρνηση – η δεύτερη μάλιστα απευθυνόταν προσωπικά προς τον κ. Τσίπρα – με τις οποίες εξέφραζαν την αγωνία τους για το μέλλον της εργασίας τους, κατηγορώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προεκλογικά ήταν το μόνο κόμμα που δεν δέχτηκε να συζητήσει μαζί τους.
Μετά και από την τελευταία Υπ. Απόφαση για ανάκληση της δόμησης του εργοστασίου, απέστειλαν και νέα επιστολή στην οποία χαρακτηρίζουν τον Υπουργό αναξιόπιστο και ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του ότι πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση θα συναντηθεί πρώτα με τους εργαζόμενους.
Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του Υπουργού κ. Λαφαζάνη για «δέσμευση της προσπάθειας ακύρωσης της επένδυσης»,  ήρθε στην Αθήνα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της καναδικής εταιρείας  “Eldorado Gold”, μητρικής της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», κος Πολ Ράιτ, για επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον του έργου.
Η καναδική εταιρεία λειτουργεί σήμερα τέσσερα μεταλλεία στη Β. Ελλάδα, με επενδύσεις που έφτασαν το 1 δισ. δολάρια  και απασχολεί περί τους 2.000 εργαζομένους οι οποίοι εκτιμάται ότι θα φθάσουν τους 5.500 κατά την ολοκλήρωση του έργου.
Κατόπιν όλων τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Τι προτίθεται τελικά να κάνει σχετικά με τα μεταλλεία εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική; Θα εμείνει στην υλοποίηση τόσο των προεκλογικών όσο και των πρόσφατων δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για κλείσιμο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία αλλά και το Δημόσιο συνολικά σε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους;
-Είναι εις γνώσιν του Υπουργείου οι οικονομικές συνέπειες και οι ζημίες για το Δημόσιο σε περίπτωση εκπόνησης διαδικασίας ακύρωσης της σύμβασης με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»;
-Σε περίπτωση ακύρωσης της επένδυσης υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο αποκατάστασης
1. των οικονομικών ζημιών που θα υποστεί το  Δημόσιο εξαιτίας της ακύρωσης της Σύμβασης παραχώρησης (ρήτρες, αποζημίωση προς την Εταιρεία),
2. των απωλειών εσόδων του Κράτους και των Δήμων της περιοχής που βρίσκονται τα μεταλλεία,
3. των εργαζομένων στα μεταλλεία και
4. του περιβάλλοντος;
-Τι στάση προτίθεται να κρατήσει το Υπουργείο σχετικά με τις συνεχιζόμενες και συχνά βίαιες αντιπαραθέσεις στην περιοχή και τι απαντά στις καταγγελίες των εργαζομένων στα μεταλλεία για άρνηση διαλόγου μαζί τους και αδιαφορία για το μέλλον τους;
-Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην χώρα, με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, δημιουργία θέσεων εργασίας, οικονομικά οφέλη τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για το Δημόσιο συνολικά;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *