«Μπλόκο» σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες

Ανατροπή για ασφαλισμένους και ασφαλισμένες που δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος. Με την επέκταση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης θα εγερθούν νομικά ζητήματα

 «Μπλόκο» στη συνταξιοδότηση, πριν από το 62ο έτος, περίπου 350.000 εργαζομένων «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων…

στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.α) προσανατολίζεται να βάλει η κυβέρνηση για να «καλύψει» το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση.

Μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, που προανήγγειλε την κατάργηση των κοστοβόρων εξαιρέσεων στο Ασφαλιστικό από τους γενικούς κανόνες -χωρίζοντας μάλιστα τους ασφαλισμένους σε πατρικίους και πληβείους- και ύστερα από τον «θόρυβο» τον οποίο προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για επικείμενες περικοπές στις (υψηλότερες) συντάξεις των «ευγενών» ταμείων και του ΤΕΒΕ, χθες, κύκλοι του υπουργού αποσαφήνισαν ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις».

Και δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Το συγκεκριμένο μέτρο, αποκλείστηκε καθώς δεν είναι «άμεσης απόδοσης» για τα δημοσιονομικά, ενώ δεν θα έφερνε τα προσδοκόμενα έσοδα στα Ταμεία και στην εφορία.

 Για παράδειγμα ασφαλισμένος στον ΟΤΕ με 35 έτη ασφάλισης και μισθό 2.500 ευρώ, με το καταστατικό του ΤΑΠ-ΟΤΕ λαμβάνει μεικτή σύνταξη 1.975 ευρώ, προ φόρων και κρατήσεων, ενώ με καθεστώς ΙΚΑ θα ελάμβανε 1.660 ευρώ (-16%) και μετά την παρακράτηση των εισφορών, τα ποσά περιορίζονται στα 1.422 ευρώ και στα 1.387 ευρώ, αντίστοιχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επαναβεβαίωσε χθες ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί φόρος 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων ούτε να μειωθούν οι συντάξεις του ΤΕΒΕ, αφήνοντας «ανοικτό» το ενδεχόμενο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όσων εξαιρούνται και ασφαλίζονται είτε στον ΟΓΑ είτε στο ΙΚΑ, όπως πρώτη έγραψε η «Η».

Ανατροπή
Το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε αν το «μπλόκο» στις «πρόωρες» θα μπει μέσω της επιβολής μεγαλύτερης «ποινής» (μείωση της σύνταξης για κάθε έτος το οποίο υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των νέων γενικών ορίων των 62 και 67 ετών που θεσπίστηκαν) ή με την επέκταση των ορίων αυτών και στους παλαιούς ασφαλισμένους.

 Με την επιβολή μεγαλύτερης «ποινής», οι παλαιοί ασφαλισμένοι και οι παλαιές ασφαλισμένες που βρίσκονται 1-3 έτη πριν από τη συνταξιοδότησή τους, γιατί δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, κινδυνεύουν να λάβουν συντάξεις-βοηθήματα αν το «πέναλτι» για την πρόωρη έξοδο αυξηθεί από 4,5% για κάθε χρόνο που είναι γι’ αυτές τις κατηγορίες σε πάνω από 6% (είναι η ποινή η οποία ισχύει για τους νεώτερους) και υπολογιστεί έως το 62ο έτος.

 Με την επέκταση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης θα εγερθούν νομικά ζητήματα (δεν εθίγησαν από τις προηγούμενες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό λόγω ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ μεγάλη μερίδα έχει θεμελιώσει και αναμένει μόνο τη συμπλήρωση της ηλικίας, όπως προβλέπεται σε πολλά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου του ΙΚΑ για τις μητέρες ανηλίκων). Τυχόν επέκταση θα τίναζε στον αέρα και τα προγράμματα μείωσης προσωπικού σε Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ.

Διαφορά έως και 12 έτη
 Το ισχύον Ασφαλιστικό επιτρέπει σε συγκεκριμένες κατηγορίες «παλαιών» ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν έως και 12 χρόνια νωρίτερα από το 62ο έτος.

 Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που απειλούνται με άμεσο (μέσω της αύξησης ορίων) ή έμμεσο «μπλόκο» (πολύ χαμηλές συντάξεις) είναι:

1. Οι μητέρες ανηλίκων που, ανάλογα με τα έτη συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 5.500 ένσημα στο ΙΚΑ ή 25 έτη στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία σε ηλικίες από τα 50 (το 2010) έως τα 60 (το 2013).

2. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Δημόσιο με 25ετία που μπορούσαν είτε να αποχωρήσουν συμπληρώνοντας το 60ό έτος είτε και χωρίς όριο ηλικίας (οι ασφαλισμένοι πριν από το ’83).

3. Ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά που συμπληρώνοντας 10.500 ημέρες από τις οποίες τις 7.500 στα βαρέα έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες από 55 για πλήρη ή 53 για μειωμένη (έως το 2010, καθώς από το 2011 και μετά αυξάνονται κάθε χρόνο τα όρια κατά 9 και 6 μήνες αντίστοιχα).

 Διευκρινίσεις
«Κλειδωμένες» οι μειώσεις σε επικουρικές και εφάπαξ

 «Δεν υπάρχει καμία απόφαση στην κυβέρνηση για μείωση κύριων συντάξεων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενημερώνοντας χθες τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Ασφαλιστικό.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε, όμως, ότι «ο νόμος για τα επικουρικά και τα εφάπαξ θα εφαρμοστεί απολύτως», με εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που έχει εισαχθεί με βάση τη ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων και θα ισχύσει από 1/1/2014 για τον υπολογισμό των εφάπαξ (με μέση μείωση 20% σύμφωνα με εκτιμήσεις) και από 1/6/2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, όπου οι μειώσεις υπολογίζεται να κινηθούν από 6% – 12%, ανάλογα με το Ταμείο.

 Ο υπουργός στηλίτευσε το «ψηφιδωτό των ειδικών καθεστώτων που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, στη βάση πελατειακών αντιλήψεων και ειδικών διαδικασιών», φέροντας ως παραδείγματα «την ύπαρξη 92 τομέων ασφάλισης, με 92 διαφορετικούς προϋπολογισμούς και 92 λογιστήρια και με εφάπαξ που κινούνται στο 60%, 70% και 80% πάνω από τις εισφορές».

Μάχη για τα έσοδα
 Τροπολογία για να αυξηθεί, υπό την απειλή… προστίμου, η εισφορο-συλλεκτική ικανότητα των ασφαλιστικών ταμείων θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προειδοποιώντας όσους εισφοροδιαφεύγουν: «Κανείς επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Στέλνουμε μήνυμα προς όλους ότι λογικές αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αποτελούν έγκλημα και η κυβέρνηση θα τις κυνηγήσει», δήλωσε.

 Το υπουργείο, άλλωστε, έχει δεσμευτεί να «καλύψει» το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ το 2014 (λόγω μειωμένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό) από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής (6,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στο ΙΚΑ). Ηδη το ΣΕΠΕ έχει επιβάλλει τα νέα υψηλά πρόστιμα σε 400 επιχειρήσεις, ενώ όσοι χρωστούν καλούνται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να μην τους επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα.

e-go.gr (Του Γιώργου Γάτου)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *