ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Το μεγάλο άλλοθι της εκάστοτε κυβέρνησης!

«Το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι» 

Με αφορμή την ανάδειξη της φοροδιαφυγής, από τα μεγάλα ΜΜΕ αλλά και από πολιτικούς κύκλους, ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ………
Ελλάδας, όπου την οδήγησε εδώ που βρίσκεται σήμερα, αποφάσισα να γράψω το παρών άρθρο, χωρίς να είμαι οικονομολόγος, προσπαθώντας να τεκμηριώσω τις σκέψεις μου αποφεύγοντας να τετραγωνίσω τον κύκλο σε ερωτήματα του τύπου «πόσο κάνει ένα και ένα;».

Βέβαια, πολύς λόγος γίνεται για την φοροδιαφυγή, για τις μίζες όμως ΟΥΔΕΝ!

Σε ποια περίπτωση από τις δύο που αναφέρονται παρακάτω, το κράτος θα έβαζε στο ταμείο του περισσότερα έσοδα;

1) Αν δεν υπήρχαν οι μίζες και τα ρουσφέτια, η σπατάλη του δημόσιου χρήματος, αν οι εθνικές εργολαβίες (δρόμοι, γέφυρες, αεροδρόμια κ.α.) κόστιζαν στο δημόσιο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι 4-5 φορές παραπάνω του προϋπολογισμού και πολλές άλλες περιπτώσεις σαν αυτές ή

2) αν οι πολίτες κατέβαλλαν τον φόρο τους κανονικά, όπου, πολλές φορές λόγω της πρώτης περίπτωσης, για να καλυφθούν τα κενά, ο φόρος αυτός γίνεται δυσβάσταχτος, αναγκάζοντας μετέπειτα τον πολίτη να φοροδιαφύγει;

Φυσικά τα έσοδα του κράτους στην πρώτη περίπτωση, θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερα από την δεύτερη. Το ιδανικό θα ήταν, τα έσοδα να προέρχονταν και από τις δύο περιπτώσεις.

Όταν το ίδιο το κράτος παρανομεί, πως γίνεται να περιμένει από τους πολίτες να μην κάνουν το ίδιο;

Σημειωτέον, δεν υπάρχει καμία χώρα στον πλανήτη, που οι πολίτες της να μην φοροδιαφεύγουν, όμως, οι οικονομίες τους (στις περισσότερες χώρες) είναι ισχυρές, γιατί φροντίσανε να έχουν έσοδα από τις βιομηχανίες τους και το διεθνές εμπόριο και δεν στηρίχτηκαν ποτέ στα έσοδα μόνο από τους φόρους! Κάτι δηλαδή που η Ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να κάνει, όπως αποφεύγει ο διάολος το λιβάνι!

Πάμε τώρα να δούμε γιατί η φοροδιαφυγή δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο ισχυρίζονται: Τα χρήματα που κάποιος παρακράτησε λόγω φοροδιαφυγής θα ΑΝΑΚΥΚΛΩΘΟΥΝ πάλι στα εγχώρια, οπότε αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία (αν όχι όλα ένα σημαντικό μέρος) – το χρήμα αυτό δηλαδή, θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην Ελλάδα και την αγορά της. Το χρήμα όμως που “φεύγει” και αποθηκεύεται στις Ελβετικές τράπεζες και όχι μόνο, την αγορά ακινήτων στο εξωτερικό και άλλα όμορφα σαν αυτά …δεν μπορεί πλέον να ανακυκλωθεί στην Ελλάδα και έτσι δημιουργούνται ελλείμματα.

Όταν λοιπόν, θα σταματήσουν οι μίζες και όλα τα υπόλοιπα που προαναφέρθηκαν, δεν θα υπάρχουν οι “μαύρες τρύπες” και έτσι θα μπορέσει να φτιαχτεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, όπου οι πολίτες θα μπορούν πλέον να καταβάλλουν έναν υγιή φόρο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *