Η αντοχή στο κρύο μειώνεται με τα χρόνια

Η αντίδραση του οργανισμού στο κρύο αλλάζει σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου, με τους ηλικιωμένους – ιδίως άντρες ηλικίας άνω των 60 ετών – να έχουν μειωμένη ικανότητα διατήρησης της εσωτερικής θερμοκρασίας όταν κάνει κρύο, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση του θέματος που δημοσιεύθηκε στη «Διεθνή Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (ΙJSΜ), όσοι είναι άνω των 60 ετών έχουν επίσης μειωμένη ευαισθησία του δέρματος στο κρύο και μειωμένη αντίληψη της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας, με συνέπεια να μη συνειδητοποιούν εγκαίρως ότι πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το ψύχος.

Σε όλες τις ηλικίες, εξάλλου, η ευαισθησία στο ψύχος επηρεάζεται από νοσήματα όπως του θυρεοειδούς αδένα, αλλά και από προβλήματα όπως το αφύσικα χαμηλό σωματικό βάρος. Συνεπώς, οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών που έχουν ταυτοχρόνως και τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από το κρύο.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ότι αν έχετε περάσει τα 60 χρόνια ή έχετε στο σπίτι ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, δεν πρέπει να περιμένετε να πείτε ή να ακούσετε τη λέξη «κρυώνω» για να ντυθείτε ζεστά τώρα τον χειμώνα – ούτε για να ανάψετε τη θέρμανση. Εάν οι νεώτεροι κρυώνουν, το πιθανότερο είναι πως κι εσείς χρειάζεστε ζεστασιά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *