Τελευταία Νέα

Η έκκληση των εργαζομένων της ΔΙΑΣ για τη διάσωση των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών

Ένα μήνα μετά τη δημοσίευση ανοιχτής επιστολής τους στον Τύπο και μερικές μέρες μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μηταράκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τράπεζες, τις μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας και το ΤΧΣ, οι εργαζόμενοι της «ΔΙΑΣ» επιστρέφουν στο προσκήνιο…
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά χθές η κ Έλενα Μουντζούρη, υπεύθυνη του εμπορικού τμήματος της «ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες», και ο κ. Νικόλαος Μαραγκουδάκης, υπεύθυνος του φορολογικού τμήματος, παρότι, το ελληνικό ψάρι έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και παρόλο που έχει βρει τη θέση του στα ράφια των καταστημάτων ανά τον κόσμο, ο υπερδανεισμός, η έλλειψη ρευστότητας και η άστοχη τιμολογιακή πολιτική του παρελθόντος έχουν «γονατίσει» τις ιχθυοκαλλιέργειες που κινδυνεύουν να καταποντιστούν υπό το βάρος των χρεών. Ενδεχόμενη κατάρρευση θα έχει ως αποτέλεσμα 431 εργαζόμενοι της «ΔΙΑΣ» (350 από τους οποίους βρίσκονται στην επαρχία και μάλιστα σε «ευαίσθητες περιοχές» όπως η Αστυπάλαια, Κάλυμνος και η Ρόδος) να βρεθούν ξαφνικά στο δρόμο.

«Εκτρέφουμε ζωντανούς οργανισμούς, δεν πουλάμε αυτοκίνητα»

«Δεν κάνουμε εμπορία αυτοκινήτων να τα στοκάρουμε σε μάντρες και να τα αφήσουμε να περιμένουν», δήλωσε ο κ. Μαραγκουδάκης αναφορικά με τον ιχθυοπληθυσμό της εταιρείας. «Είναι ζώντες οργανισμοί οι οποίοι χρειάζονται άμεσα τροφή. Αύριο πρέπει να ταΐσουμε».

Αν λοιπόν δεν βρεθεί άμεσα λύση, μαζί με τον λιμοκτονούντα ιχθυοπληθυσμό θα «σβήσουν» και οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Η αδράνεια είναι καταστροφική και η άμεση χρηματοδότηση θα δώσει το «φιλί της ζωής» σε αυτόν τον κομβικό κλάδο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τα δύο στελέχη επανέλαβαν επανειλημμένως την άμεση ανάγκη χρηματοδότησης του κλάδου από τις ελληνικές τράπεζες, διεκδίκηση που τέθηκε στο τραπέζι και στην έκτακτη συνάντηση που κάλεσε ο κ. Μηταράκης. Στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης οι ιχθυοκαλλιεργητές ζήτησαν 20 εκατομμύρια ευρώ ως «ενδιάμεση έκτακτη χρηματοδότηση», ποσό που προβλέπεται να καλύψει τρέχοντα λειτουργικά έξοδα για αγορά τροφών και ιχθυοπληθυσμού μέχρι να ξεκινήσει η περίοδος των υψηλών πωλήσεων στα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μάλιστα, φέτος θα σημειωθεί αυξημένη κερδοφορία λόγω ανόδου των τιμών. Θα ήταν καταστροφικό από την ευτυχή αυτή συγκυρία να επωφεληθούν μόνο οι ανταγωνιστές της Ελλάδας.

Η Τουρκία καραδοκεί διεκδικώντας την πρωτιά στις μεσογειακές ιχθυοκαλλιέργειες

Η Τουρκία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος αναπτύσσεται ταχύτατα με την απόλυτη στήριξη του κράτους και με σημαντικές επενδύσεις τοπικών και ξένων κεφαλαίων. Παραδοσιακή δύναμη στην εκτροφή της πέστροφας, οι Τούρκοι έχουν πλέον δυναμική παρουσία στις εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακιού, απειλώντας μάλιστα την ευρωπαϊκή αγορά όπου –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– κυριαρχεί η χώρα μας. Η κα. Μουντζούρη ανέφερε ότι η γείτονας εξήγαγε 83.000 τόνους προϊόντος το 2013, ενώ συνεχίζεται η ραγδαία ανάπτυξη της τουρκικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *