Παπαχατζής : «Απόστημα η ΓΓΠΣ – Παιχνίδι με ιδιωτικές εταιρίες»

Βόμβες στο 3rd Thessaloniki Tax Forum από τον διευθυντή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ κ. Χρήστο Παπαχατζή σχετικά με το TAXISNET. Τι λέει σε δηλώσεις του στο SPNews ο Γιάννης Δόβελος, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης. Ποιους χαρακτηρίζει επικίνδυνους ο φοροτεχνικός αναλυτής Ευ. Αμπελιώτης.

Ρεπορτάζ : Μένη Κουρκουτά

Το Tax Forum που διοργανώνει σήμερα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι το μεγαλύτερο φορολογικό γεγονός της χώρας, που παρακολουθείται πάντα με…..
ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα.
Στη συζήτηση σχετικά με το φορολογικό σύστημα ο διευθυντής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ κ. Χρήστος Παπαχατζής άστραψε και βρόντηξε εναντίον της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων την οποία χαρακτήρισε «απόστημα που είναι τροχοπέδη της εξέλιξης και της αναδιάρθρωσης του υπουργείου Οικονομικών».
«Πιστεύω ότι η ΓΓΠΣ πρέπει να καταργηθεί. Δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια υπηρεσία να είναι επικεφαλής άνθρωποι χωρίς το background του οικονομολόγου αλλά να είναι πληροφορικάριοι.
Για να σπάσει το απόστημα πρέπει να βρεθεί κάποιος να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία» σημείωσε ο κ. Παπαχατζής αλλά δεν έμεινε μέχρι εκεί.
Μιλώντας κατόπιν με τους δημοσιογράφους υποστήριξε πως «Στη ΓΓΠΣ παίζεται ένα περίεργο παιχνίδι με ιδιωτικές εταιρίες και ότι αυτό ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1990 και τώρα όποια υπηρεσία ζητήσει αλλαγές πρέπει να πληρωθεί ο ιδιώτης για να προχωρήσει το project»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας του TAXISNET είναι ότι ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός δεν έχει άμεση πρόσβαση. Αν λειτουργούσε σωστά, ο πολίτης δεν θα έπρεπε να έχει επαφές με τη ΔOY» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Θα είχε καταρρεύσει το υπουργείο, χωρίς το TAXISNET»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΕΘ) κ. Ιωάννης Δόβελος μίλησε στο SPNews για τις καταγγελίες του κ. Παπαχατζή αλλά και την επόμενη μέρα στο φορολογικό σύτημα.
«Διαφωνώ κάθετα . Πιστεύω ότι αν δεν υπήρχε το TAXISNET το Υπουργείο Οικονομικών θα είχε καταρρεύσει αλλά σίγουρα επιδέχεται βελτιώσεις το σύστημα. Αντιθέτως, συμφωνώ ότι ο επικεφαλής πρέπει να έχει οικονομικό background.
Η πρόταση της ΕΦΕΕΘ είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα τύπου TAXIS, που να συνδέει τα τρία υπουργεία, Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης» σχολίασε ο κ. Δόβελος.
Ερωτώμενος για την επόμενη μέρα στο φορολογικό σύστημα σημείωσε «Με την υπάρχουσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να ληφθούν ριζικά μέτρα, τα οποία ήδη παρουσιάσαμε ως ΕΦΕΕΘ».

«Επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν»
Σκληρός με τη φοροδοτική πολιτική της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης χαρακτηρίζοντας επικίνδυνους αυτού που βάζουν φόρους σε μια οικονομία με ύφεση.
«Στην παρούσα φάση δεν γίνεται με την ύφεση να πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους με φόρους. Είναι επικίνδυνοι αυτοί που το πιστεύουν και πρέπει να φύγουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Αμπελιώτη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πολυπλοκότητα , η γραφειοκρατία και η πολυνομία και όχι η φοροδιαφυγή στο φορολογικό. «Στους τελευταίους 6 μήνες έχουμε 11 φορολογικούς νόμους» υποστήριξε ενώ πρότεινε να κληθούν στελέχη του ιδιωτικού τομέα που να έχουν την τεχνογνωσία για να βοηθήσουν την κατάσταση.

Στο «τραπέζι» με θέμα το φορολογικό συμμετείχαν εκτός του κ. Παπαχατζή, η Λέκτορας της Νομικής σχολής του ΑΠΘ κ. Κ. Σαββαϊδου, ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΕΘ κ. Ι. Δόβελος , ο Γενικός Διευθυντής Φορολογικού Τμήματος, KPMG Ελλάδος κ. Γ. Μαυραγάνης , ο Φορολογικός Σύμβουλος της Deloitte κ. Κ. Πασχαλίδης και ο φοροτεχνικός αναλυτής κ. Ευ. Αμπελιώτης.
Όλοι συμφώνησαν ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να γίνει από την αρχή και όχι να δέχεται αλλαγές επί αλλαγών. «Υπάρχει αναμφισβήτητα αναποτελεσματικότητα. Πρέπει να δοθεί τέλος στην πολυπλοκότητα του φορολογικού και στη γραφειοκρατία» είπαν οι ομιλητές.

http://spnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *