Νέα ατζέντα Σαμαρά για την σύσκεψη αρχηγών

Στην αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει την τρόικα για την εξασφάλιση των περικοπών στις κρατικές δαπάνες ύψους 1,5% του ΑΕΠ, οφείλεται σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές της Ν.Δ η νέα αναβολή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Το 15σέλιδο κείμενο –αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα– δεν εστάλη μέχρι στιγμής από το γραφείο του Λουκά Παπαδήμου στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και…
εκτίμηση είναι ότι ακόμη δεν έχει αποδεχθεί η τρόικα ότι οι περικοπές που παρουσιάζουν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι εφικτές.

Στην Λεωφόρο Συγγρού βρέθηκαν σήμερα συνδικαλιστές και στελέχη της ΔΑΚΕ που συναντήθηκαν με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, εκφράζοντας την αντίθεση τους με την μείωση του κατώτατου μισθού και της μετενέργειας, που συζητείται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και σε συνδυασμό με το αίτημα της τρόικα για μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να συγκαλέσει τόσο την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος όσο και την κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει την θέση του για τον κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι «έχει γίνει σαφές κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτό οι υπόλοιπες αμοιβές.»

Για τον 13ο και 14ο μισθό σημειώνεται πως «για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση και δεν θα πειραχτούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, γεγονός που διπλασίαζε την ύφεση και θα γονάτιζε ακόμα περισσότερο την οικονομία.»

Ταυτόχρονα ο Αντώνης Σαμαράς στην προσπάθειά του να σταματήσουν να μπαίνουν νέοι φόροι, παλεύει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Όπως λένε στην Ν.Δ, αυτό θα προκαλούσε νέα φοροεπιδρομή. Για παράδειγμα, θα αυξανόταν το χαράτσι της ΔΕΗ, 16 φόροι στα ακίνητα, οι φόροι μεταβίβασης και γονικών παροχών, ενώ θα διαλυόταν ό,τι έχει απομείνει στην αγορά ακινήτων και στην οικοδομή.

Στο ακανθώδες ζήτημα των επικουρικών συντάξεων ο πρόεδρος της Ν.Δ, σύμφωνα με συνεργάτες του, δίνει μάχη να μην μειωθούν. Βάζει ως όριο τα 300 ευρώ και όχι τα 100 ευρώ, που θέτει ο κ. Κουτρουμάνης. Το όριο των 300 ευρώ , σύμφωνα με στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού, καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Πιο συγκεκριμένα, καλύπτει τους 7 στους 10.

Αυτό που επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά που μετείχαν σε όλες τις συσκέψεις των τελευταίων ημερών είναι ότι ο κ. Κουτρουμάνης πίεζε από τον περασμένο Δεκέμβρη, για νέα οριζόντια περικοπή, την 3η, μέσα στο 2011, την οποία μάλιστα θεωρούσε απαραίτητη, διότι -όπως έλεγε- τον Απρίλη τα Ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν συντάξεις.

Στην διαπραγμάτευση σε επίπεδο αρχηγών και πρωθυπουργού η Ν.Δ θέτει ως βασικό όριο στην πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης να περιλαμβάνονται και 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Τέλος, στην διαπραγμάτευση τίθεται θέμα μείωσης εργοδοτικών εισφορών, πρόταση που η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο.

http://briefingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *