ΜΑ ΠΟΣΟ «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ» ΕΙΣΤΕ;

του Δ. Δημητρακόπουλου

Αφορμή για αυτό το κείμενο είναι η αντίδραση των οικολόγων στην δημιουργία πάρκων με ανεμογεννήτριες. Μετά τις κατσίκες που δεν θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες, τώρα έχουμε θέμα με τα πουλιά.
Πριν από λίγους μήνες δημοσιεύθηκε στην Αυστραλία τα αποτελέσματα μιας ανεξάρτητη μελέτης από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Φαρμάκων της Αυστραλίας (National Health & Medical Research Council) και σύμφωνα με την οποία: “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιστημονική δημοσίευση με στοιχεία που να συνδέει θετικά ανεμογεννήτριες με δυσμενείς επιπτώσεις στην…
υγεία,” ενώ μια μελέτη των αιολικών πάρκων στη Βρετανία διαπιστώνει ότι ο ήχος που παράγεται από σύγχρονες ανεμογεννήτριες «δεν αποτελεί πηγή η οποία θα οδηγήσει των επιπέδων θορύβου που μπορεί να επιβλαβή για την υγεία αυτού που ζει κοντά σε αιολικού πάρκου. “

Οι ανησυχίες σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανεμογεννητριών έχει επικεντρωθεί σε θόρυβο υπόηχους, ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, τρεμούλιασμα σκιών και λάμψη από την λεπίδα που παράγεται από ανεμογεννήτριες. Ενώ μια σειρά από επιπτώσεις που έχουν αναφερθεί όπως ενόχληση, άγχος, απώλεια ακοής και την παρεμβολή του ύπνου, του λόγου και της μάθησης, δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη επιστημονική απόδειξη για τη στήριξη δυσμενείς επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην υγεία.

Για τις ανησυχίες για την υγεία πρωτίστως αφορούν υπόηχους που παράγουν από ανεμογεννήτριες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι υπάρχει «δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που ήχος κάτω από το όριο ακρόαση μπορεί να προκαλέσει οργανικές ή ψυχολογικές επιπτώσεις,”. Μια πρόσφατη έρευνα από ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Βόρεια Αμερική δεν βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ήχοι που εκπέμπουν οι ανεμογεννήτριες έχουν άμεσες δυσμενές αποτέλεσμα.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η ενόχληση του θορύβου είναι έντονα συνδεδεμένες με μια αρνητική στάση προς τον οπτικό αντίκτυπο των ανεμογεννητριών στο τοπίο, αλλά το Συμβούλιο σημειώνει ότι ο θόρυβος που προκαλείται από δέκα ανεμογεννητριών σε απόσταση 350 m είναι 35 – 45 ντεσιμπέλ, ενώ το θόρυβο σε ένα πολυάσχολο γραφείο είναι 60 dBA και το αυτοκίνητο κινείται με 64 χλμ/ώρα σε απόσταση 100 μέτρων είναι 55 dBA.

“Βάσει των στοιχείων αυτών, τα επίπεδα θορύβου από ανεμογεννήτριες έχουν αξιολογηθεί ως αμελητέα. Δηλαδή, φαίνεται να είναι μη διαφέρει από εκείνη που βρέθηκαν σε άλλες καθημερινές καταστάσεις,”. “Επιπλέον, μια έρευνα όλων των γνωστών δημοσιευμένα αποτελέσματα των υπόηχων από ανεμογεννήτριες διαπίστωσε ότι οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες, όπου πτερύγια είναι μπροστά από τον πύργο, παράγουν πολύ χαμηλά επίπεδα των υπόηχων”. Φαινόμενα όπως το τρεμόπαιγμα με την σκιά και την λάμψη λεπίδα δεν υποστηρίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την υγεία, ενώ οι ανησυχίες για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από ανεμογεννήτριες είναι άνευ αντικειμένου, διότι είναι τα ηλεκτρικά καλώδια είναι ισχυρά μονωμένα.

Μια από τις διαπιστώσεις της έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι που επωφελούνται οικονομικά από ανεμογεννήτριες είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ενόχληση, παρά την έκθεση σε παρόμοια επίπεδα θορύβου, όπως τα άτομα που δεν ήταν οικονομικά όφελος.
Αφού λοιπόν δεν βλάπτουν τους ανθρώπους γιατί να βλάπτουν τα πουλιά και τα ζώα;

Όσο για τον θάνατο των πουλιών είναι γνωστό από μελέτες στην Ισπανία ότι μόνο το 3% που πεθαίνουν αποδίδονται στις ανεμογεννήτριες. Οι υπόλοιποι θάνατοι προέρχονται από τα φυτοφάρμακα, τους κυνηγούς, και τις φωτιές. Αν πρέπει να σταματήσουμε τις επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες για τι προκαλούν το 3% των θανάτων, τότε ποια η αντίδρασή τους για το υπόλοιπο 97%;

Σε πρόσφατο άρθρο στον Independent αναφέρεται στα στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν 10,3 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ των 27 το 2008, σύμφωνα με μια έκθεση 13 Ιουλ από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat).
Οι πρώτες δέκα χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως ποσοστό της τελικής κατανάλωσης ενέργειας είναι: 1.Σουηδία 44,4% 2.Φινλανδία 30,5% 3.Λετονία 29,9% 4.Αυστρία 28,5% 5.Πορτογαλία 23,2% 6.Ρουμανία 20,4% 7.Εσθονία 19,1% 8. Δανία 18,8%
9.Λιθουανία 15,3% 10.Σλοβενία 15,1%
Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν πουλιά;

Δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον;

Μάλλον δεν είναι τόσο «οικολόγοι».

Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο και για μια ακόμα φορά μας οδηγεί σε χαμένες ευκαιρίες.

Υ.Γ. Σε μια συζήτηση στην τοπική τηλεόραση γνωστός δημοσιογράφος δεν μπορούσε να βρει επιχειρήματα για να κάνει κριτική στις ανεμογεννήτριες και έθεσε το θέμα της αισθητικής. «Εμένα, είπε, δεν μου αρέσει η αισθητική τους, καταστρέφει το τοπίο».

Αν δει κάποιος προς τις ανεμογεννήτριες που βρίσκονται πίσω από την Μάκρη θα διαπιστώσει το «καλαίσθητο» τεράστιο νταμάρι της Μάκρης και το «όμορφο» πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τηλεόρασης και ραδιοφώνου να καταστρέφονται από τις «ακαλαίσθητες» ανεμογεννήτριες.
Εκεί δεν πετάνε τα πουλιά. Δεν τον πειράζει η ακτινοβολία. Δεν καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον.
Ούτε τον ενοχλούν τα χρυσορυχεία. Ότι αφορά μέσα Μαζικής ενημέρωσης δεν μιλάει κανείς.

Μα, πόσο «οικολόγοι» είστε;

gatzoli.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *