Ντοκουμέντα μνήμης: Η επίθεση Τσίπρα για τα υποβρύχια είναι η συνέχεια όσων έλεγε η ΝΔ πριν ένα χρόνο, για Βενιζέλο και Τσοχατζόπουλο..

Γράφει η Ειρήνη Βανταράκη
Είναι σαφές πως η ανάγκη για την κυβερνητική ισορροπία έχει κάνει τους εταίρους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να κάνουν συμβιβασμούς, για το καλό του τόπου όπως…
λένε οι ίδιοι.. ή πολιτική «γαργάρα» όπως συνηθίζει να λέει ο κόσμος, για όσα προεκλογικά τους χώριζαν και το χειρότερο .. για όσα κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον ως τεράστια οικονομικά σκάνδαλα.

Κάποια από αυτά αφορούσαν και τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα που οδήγησαν στην καταδίκη του άλλοτε ισχυρού του ΠΑΣΟΚ κ. Τσοχατζόπουλου, της οικογένειας και των συνεργατών του.

Η αναμόχλευση του θέματος των ευθυνών του κ. Βενιζέλου, για τα υποβρύχια από τον κ. Τσίπρα, δεν πρέπει να ξαφνιάζει, αφού η ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστάτησε με αιχμηρότατες δηλώσεις και τοποθετήσεις για την ανάγκη παρέμβασης της δικαιοσύνης.

Ενδεικτικές κάποιες από τις τότε δηλώσεις της ΝΔ (Δευτέρα του Πάσχα του 2012):

http://www.nd.gr/web/12001/press/-/journal_content/56_INSTANCE_Rb5c/12001/945547

«Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά.
Είναι, άλλωστε, ο ίδιος που – το 2010 – αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης.
Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δις ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων.
Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα».

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η στάση του κ. Αβραμόπουλου, κρίνεται απόλυτα «συνεπής» απέναντι στην επίσημη ρητορική της ΝΔ (Πάσχα του 2012 και πίσω..), όλα στο φως, αφού επεσήμανε πως «αυτή η κυβέρνηση» οριοθετώντας χρονικά το ζήτημα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Από την άλλη ο κ. Τσίπρας, παντρεύει τα σκάνδαλα για τη λίστα Λαγκάρντ, και για τα υποβρύχια, χρεώνει τη συγκάλυψή τους όπως την ονομάζει, στον κυβερνητικό συνεταιρισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα προσωποποιεί στον κ. Βενιζέλο. Παρόλο που η βουλή έδειξε ευθύνες μόνο για τον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν πρέπει λησμονείται πως η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Δράμας Χρήστου Αηδόνη, έγινε υπό το βάρος αυτών των σκιών και κατηγορώντας ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τεράστιες ευθύνες στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

Χωρίς αμφιβολία ο κ. Τσίπρας, καταφέρνει τεράστιο πλήγμα και φτιάχνει την πολιτική ατζέντα: α) Στοχοποιεί για μία ακόμη φορά τον κ. Βενιζέλο αποδομώντας και όποιες κουβέντες γύρω από αυτόν για την επανένωση της κεντροαριστεράς, β) βαζει στο κάδρο ευθυνών για συγκάλυψη και τον πρωθυπουργό, επαναφέροντας και το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ και των άγνωστων εσόδων για αυτή την υπόθεση γ) θυμίζει στην κοινωνία πως μπορεί να καταδικάστηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος, αλλά δεν έφταιγε μόνο αυτός..

Η ΝΔ, θα καλύψει και αυτή τη φορά τον κ. Βενιζέλο; ή θα γυρίσει το μπαλάκι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας εκεί μία εσωτερική «τακτοποίηση» που προφανώς θα φέρει και αλλαγή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ;

Άλλη λύση ίσως να μην υπάρχει, αφού η ΝΔ αν θέλει να φανεί συνεπής στα προ ενός έτους λεγόμενά της, θα πρέπει να συνυπογράψει την εξεταστική για τα υποβρύχια και φυσικά Σαμαράς και Βενιζέλος να συγκρουστούν. Με συνέπεια μόνο τις εκλογές.

Ήδη έχει «ξεχαστεί» η προσωπική δέσμευση του κ. Σαμαρά, εκείνη της εξεταστικής για το μνημόνιο, με πρόσχημα την κυβερνητική ισορροπία, πόσες ακόμη εξεταστικές μπορούν να μείνουν στον πάγο;

www.news4all.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *