Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φόρο ακινήτων

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής είναι οι εξής:
-στη δραστική μείωση του φόρου για τις εντός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις στην περιφέρεια. Τα εντός οικισμού οικόπεδα στα χωριά ουσιαστικά θα φορολογούνται…

σαν αγροτεμάχια, δηλαδή με πολύ χαμηλούς συντελεστές ανά τετραγωνικό μέτρο.

Με βάση το τελικό σενάριο που έπεσε στο τραπέζι της κυβέρνησης σε ένα στρέμμα εντός οικισμού έκτασης στο χωριό ο φόρος δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ ενώ με το αρχικό σχέδιο ήταν μεγαλύτερος των 200 ευρώ.

-στη μείωση του φόρου για τα κτίσματα που βρίσκονται στα χωριά. Ενώ με το αρχικό σενάριο όλα τα κτίσματα θα επιβαρύνονταν με ετήσιο φόρο τουλάχιστον 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και μικρότερος συντελεστής. Με το αρχικό σχέδιο μια κατοικία 80 τετραγωνικών σε ένα χωριό επιβαρυνόταν με φόρο 184 ευρώ. Με το νέο σχέδιο ο φόρος θα υποχωρήσει σημαντικά προς τα επίπεδο των 100-120 ευρώ.

-όσον αφορά στα αγροτεμάχια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές σε σχέση με το σενάριο που είχε διαρρεύσει τελευταία και το οποίος προέβλεπε φόρο 1,5 ευρώ ανά στρέμμα που θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη χρήση του αγροτεμαχίου, την απόστασή του από τη θάλασσα και την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Στα θετικά νέα για τους φορολογούμενους είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει από την τρόικα τη συγκατάθεσή της για τη ρήτρα εισπραξιμότητας του ενιαίου φόρου ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα έχει συμφωνήσει ο φόρος να καθοριστεί με βάση την εισπραξιμότητα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. ‘

Έτσι στην περίπτωση που ο ΦΑΠ, ο οποίος εισπράττεται αυτήν την περίοδο και μάλιστα για τρία έτη (2011,2012.2013), εμφανίσει πολύ υψηλό ποσοστό εισπραξιμότητας (π.χ. 85%) τότε θα μειωθούν και οι συντελεστές του ενιαίου φόρου ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση ο φόρος θα πρέπει να φέρει το 2014 στο δημόσιο ταμείο το ποσό των 2,85 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να τεθεί πολύ σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, πιθανόν και σήμερα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *