Αντίδραση ιδιοκτητών φορτηγών σε αλλαγές για την απελευθέρωση


Με απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης σε περίπτωση που επέλθουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Υποδομών «ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή ένα εντελώς διαφορετικό νομοσχέδιο από αυτό που συζητήθηκε στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για το άνοιγμα των εμπορευματικών μεταφορών». Σημείο διαφωνίας είναι η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών να προχωρήσει σε μείωση των τιμών έκδοσης νέας άδειας ώστε …

… να είναι χαμηλότερες από εκείνες της σημερινής «μαύρης» αγοράς. Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ΦΔΧ έκαναν λόγο για «παπαγαλάκια» που άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση για τη μείωση των τιμών έκδοσης άδειας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για φορείς, όπως το ΕΒΕΑ, αλλά και για τους διαμεταφορείς.

Οι δηλώσεις
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν μας ισοπεδώνει μεν, ωστόσο, δεν είμαστε και χαρούμενοι για την προώθησή του», επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών, Γιώργος Τζωρτζάτος. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι παρά το γεγονός πως η συνεργασία με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης ήταν εξαιρετική, σε περίπτωση που επέλθει οποιαδήποτε αλλαγή στο νομοσχέδιο κατά την κατάθεσή του, οι κινητοποιήσεις πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Στελέχη του υπ. Υποδομών μελετούν το ενδεχόμενο μειώσεων της εισφοράς προς το Δημόσιο για την απόκτηση άδειας, όπως έχουν δηλώσει και δημοσίως. Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο αριθμός των ΦΔΧ ανέρχεται σε 36.495, ενώ τα ΦΙΧ ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. οχήματα. Τα τελευταία χρόνια η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής συρρίκνωσε το μεταφορικό έργο, ενώ, παράλληλα, το κόστος της μεταφορικής δραστηριότητας την τελευταία 10ετία αυξάνεται με ρυθμό 6% κατ’ έτος.
kathimerinι

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *