Ποιος είναι ο «Θησαυρός των Αηδονιών» που παρά λίγο να χάσει η Ελλάδα;

Ο «Θησαυρός των Αηδονιών» είναι ένας από τους ωραιότερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας, ο οποίος αφού πρώτα έπεσε στα χέρια αρχαιοκαπήλων, λίγο έλειψε να δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη.
Ο περίφημος θησαυρός περιέχει δύο χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες, δύο χρυσά κι ένα δαχτυλίδι από ήλεκτρο, σφραγιδόλιθο από στεατίτη, αμέθυστο και αχάτη, χρυσά κοσμήματα και χάντρες και….
επίσης χάντρες από ημιπολύτιμους λίθους, ήλεκτρο, φαγιεντιανή και υαλόμαζα.
Τα αντικείμενα, χρονολογίας 1500 π.Χ. είχαν κλαπεί από το μυκηναϊκό νεκροταφείο στην περιοχή των Αηδονιών της Νεμέας. Η συλλογή τελικά έφτασε στη Νέα Υόρκη με σκοπό να δημοπρατηθεί στην αίθουσα τέχνης του Michael Ward. Ο φιλέλληνας Μάλκομ Γουίνερ, ο οποίος ήταν ειδικευμένος στη Μυκηναϊκή Ελλάδα, μόλις είδε τον κατάλογο της δημοπρασίας κατάλαβε την Ελληνική προέλευση κι ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτισμού. Να σημειωθεί εδώ ότι ένα χρόνο πριν τη δημοπρασία ο Αμερικανός γκαλερίστας είχε ειδοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο ζητώντας πληροφορίες για την προέλευση και την αυθεντικότητα των αντικειμένων. Η απάντηση όμως που πήρε ήταν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ωστόσο, μετά και τη δεύτερη ειδοποίηση από το Μάλκομ Γουίνερ, το υπουργείο συγκρότησε επιτροπή η οποία αφού εξέτασε το θέμα επιβεβαίωσε την προέλευση του θησαυρού από τα Αηδόνια.
Η Ελλάδα προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ζητώντας τόσο τη ματαίωση της δημοπρασίας όσο και την επιστροφή του θησαυρού. Η δημοπρασία τελικά δεν έγινε και ο θησαυρός δωρίσθηκε στην εταιρία για τη Διατήρηση της Ελληνικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα την Ουάσιγκτον που σκοπό έχει την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού. Ύστερα από δύο χρόνια ο θησαυρός των Αηδονιών επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1996 και παρουσιάστηκε σε ειδική έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών για να καταλήξει το 2000 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.
Η διεκδίκηση του «Θησαυρού των Αηδονιών» από την Ελλάδα με δικαστικά μέσα έφερε στο φως στη διεθνή κοινότητα το σοβαρότατο πρόβλημα των λαθρανασκαφών, της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών αντικειμένων. Αυτό έκανε πιο προσεκτικούς τους εμπόρους τέχνης και τους ιδιοκτήτες των γκαλερί, ώστε να ζητάνε έγγραφα γνησιότητας και προέλευσης για τα αντικείμενα που πρόκειται να διαχειριστούν.

http://www.alliotiko.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *