«Βρώμικη» επίθεση κατά Ελλάδας


Το πρακτορείο Reuters αναπαρήγαγε… εκτίμηση κάποιου τρέιντερ ότι η Ελλάδα σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ. Αμέσως μετά, το ευρώ εκτινάχθηκε έναντι του δολαρίου και του ελβετικού φράγκου

«Βρώμικη» επίθεση δέχονται Ελλάδα και ευρώ με ανυπόγραφα δημοσιεύματα και ανώνυμες δηλώσεις. Στις 17:30 ώρα Ελλάδος χθες, το πρακτορείο Reuters αναπαρήγαγε εκτίμηση… κάποιου τρέιντερ ότι η Ελλάδα σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ.

Τη φήμη αυτή, που είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το ευρώ σε υψηλό ημέρας έναντι του δολαρίου και του ελβετικού φράγκου, έσπευσε να διαψεύσει λίγα λεπτά αργότερα, μέσω του ίδιου πρακτορείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, λέγοντας:

«Κατηγορηματικά σας λέω ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για έξοδο από Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Eνωση».

«Βρώμικη» επίθεση κατά Ελλάδας

«Le Monde»
Νωρίτερα, δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» με τίτλο «Καινούργιες φήμες για την Ελλάδα προκαλούν πανικό για το ευρώ», απέδιδε τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου στο Παρίσι τόσο στα υποτιθέμενα σχέδια της Ελλάδας να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα όσο και στην κίνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ να ελέγξει τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

«Πόλεμος», εν τω μεταξύ, σε κυβερνήσεις και αγορές ξέσπασε μετά την απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει το «γυμνό» σορτάρισμα (naked short selling) επί κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και των δέκα μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών ομίλων της χώρας.

Και αυτό την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ παραδεχόταν ότι «το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο» και πως η κρίση του νομίσματος «αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη τις τελευταίες 10ετίες»…

Η απόφαση της Γερμανίας, παρότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας μαζικής, μετωπικής επίθεσης κατά των κερδοσκόπων, «πυροδότησε» κόντρες και αναταραχή: η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη και ξεκαθάρισε ότι η χώρα της δεν προτίθεται να λάβει ανάλογα μέτρα, ζητώντας τη σύγκληση των ευρωπαϊκών Αρχών ελέγχου ώστε να εξεταστούν τυχόν επιπτώσεις από τα γερμανικά μέτρα.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απείλησε τους Βρετανούς με… απομόνωση, λέγοντας πως αν προβάλλουν εμπόδια και αντιρρήσεις στη γενίκευση του μέτρου σε κοινοτικό επίπεδο, οι χώρες της Ευρωζώνης θα τους αγνοήσουν και θα προχωρήσουν χωρίς αυτούς.

Αρνηση
Απροθυμία να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα δήλωσαν μέσω εκπροσώπων τους και οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Σουηδίας, ενώ η ιταλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι «για την ώρα» δεν θα προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

Αντίθετα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, υπογράμμισε ότι «στηρίζει πλήρως» τις αποφάσεις που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο υποστήριξε και αυτός χθες ανοικτά τη γερμανική απόφαση και κάλεσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να μελετήσουν τις δυνατότητες ανάληψης από κοινού δράσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ηδη ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, είχε δηλώσει ότι τα μέτρα αυτά που πήρε το Βερολίνο θα είναι ακόμη πιο αποδοτικά εάν υιοθετηθούν σε κοινοτικό επίπεδο.

Παράγοντες της αγοράς, με αφορμή τη νέα… κακοφωνία των Ευρωπαίων, έκαναν λόγο για έλλειψη της απαραίτητης συνεννόησης εντός των κόλπων της Ε.Ε. Κάποιοι διατύπωσαν την αντίθεσή τους στο γερμανικό μέτρο, σημειώνοντας ότι αποτελεί κίνηση υπερπροστατευτισμού.

Αρνητική, όμως, ήταν και η αντίδραση των αγορών, με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης να δέχονται ισχυρούς τριγμούς και να κλείνουν με απώλειες μεγαλύτερες του 2,5%. Το ευρώ έκανε επίσης «βουτιά» σε νέο χαμηλό 4ετίας (1,2145 δολ.) για να ανακάμψει όμως στη συνέχεια πάνω από το επίπεδο των 1,23 δολαρίων.

www.ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *