Ιταλία: Η ύφεση απομακρύνει το στόχο για το έλλειμμα

Πολύ υψηλότερο από την επίσημη πρόβλεψη εκτιμά το έλλειμμα του προϋπολογισμού στην Ιταλία ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Στέφανο Φασίνα, και κάνει λόγο για καθήλωσή του στο 3% του ΑΕΠ το 2013 ή ακόμα παραπάνω.

“Οι ονομαστικοί στόχοι του ελλείμματος έχουν ήδη βγει εκτός τροχιάς…
με την έννοια ότι θα καταλήξουμε στο 3% ή πιο πάνω το 2012 και το ίδιο ισχύει και για το 2013”, υποστηρίζει ο Φασίνα σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του κόμματος.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές έχουν πει πως το ονομαστικό έλλειμμα ήταν περίπου στο 3% του ΑΕΠ, έναντι 2,6% που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης. Ο επίσημος στόχος είναι να μειωθεί στο 1,8% το 2013.

Όπως είπε ο Φασίνα η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι έχει δημιουργήσει ένα επιπλέον έλλειμμα του προϋπολογισμού ύψους 7 δισ. ευρώ αυτό το χρόνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους στόχους και πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να συνομιλήσει με τον επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν σχετικά με το κατά πόσο χρειάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων για να καλυφθεί το κενό.

Ο Μόντι πάντως υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός θα ισολογιστεί μέχρι το τέλος του 2013.

Νωρίτερα σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε περαιτέρω ύφεση της οικονομίας με το ΑΠΕ να καταγράφει νέα πτώση κατά 0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ενώ συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 η συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,7%.

Πρόκειται για το έκτο συνεχές τρίμηνο που καταγράφεται ύφεση και η συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με τα στοιχεία της Istat έφθασε το 2,2%.

Πηγή: Reuters

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *