Συνεχίζεται το «λουτρό αίματος» στη Συρία

Τουλάχιστον 12 ανθρώπους σκότωσαν το Σάββατο συριακές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των κηδειών των θυμάτων της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων της Παρασκευής. Ξεπερνουν τους 100 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο.
Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν το Σάββατο τουλάχιστον 12 αμάχους κατά τη διάρκεια των κηδειών των υπέρ της δημοκρατίας διαδηλωτών, όπως ανακοίνωσε η Συριακή οργάνωση για τα….
ανθρώπινα δικαιώματα Sawasiah.

Η ανεξάρτητη οργάνωση είπε ότι οι δολοφονίες σημειώθηκαν στην Δαμασκό και στις γύρω περιοχές της και κοντά στο νότιο χωριό της Ιζράα.

Ο διορισμένος από την κυβέρνηση μουφτής (Μουσουλμάνος ιεροκήρυκας) στην ταραγμένη συριακή επαρχία της Ντέραα, παραιτήθηκε το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Έχω διοριστεί για να εκδίδω Φάτουες (θρησκευτικά διατάγματα), υποβάλλω όμως την παραίτησή μου, για τα θύματα και τους μάρτυρες που έπεσαν από τα πυρά της αστυνομίας», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο Ρεζκ Αμπντουλραχμάν Αμπαζέιντ.

«Όταν ανακοινώνουν σε υψηλά επίπεδα ότι οι (διαδηλωτές) δεν θα πυροβοληθούν, εμείς βλέπουμε ότι η αλήθεια στο δρόμο δεν είναι έτσι», τόνισε. Ο Αμπαζέιντ είναι ο πρώτος θρησκευτικός ηγέτης της Συρίας που παραιτείται σε σχέση με την τρέχουσα βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Η παραίτησή του ακολουθεί εκείνες δύο σύρων βουλευτών, και οι δύο από την Ντέραα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφάλειας.

Επίσης, δυο σύροι βουλευτές, ο Νάσερ Χαρίρι και ο Χαλίλ Ριφάι, δήλωσαν το Σάββατο στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα ότι παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία. «Ανακοινώνω την παραίτησή μου», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Ριφάι, βουλευτής της Ντεράα, ο οποίος εξήγησε ότι πήρε την απόφαση αυτή επειδή δεν κατάφερε «να προστατεύσει τους ανθρώπους που τον ψήφισαν». Λίγο πριν, ο Νάσερ Χαρίρι, επίσης βουλευτής της Ντεράα, ενός εκ των προπυργίων της εξέγερσης, ανακοίνωσε κι αυτός από το αλ-Τζαζίρα την παραίτησή του για τους ίδιους λόγους.

Ο αριθμός των νεκρών στη Συρία το τελευταίο 24ωρο έχει ξεπεράσει τους 100. Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν την Παρασκευή από τα πυρά αστυνομικών στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος. Παράλληλα, εξέφρασαν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θ΄αυξηθεί. Έντονη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Η Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου, μια ομάδα αγωνιστών που συγκροτήθηκε για να καταγράψει τα θύματα της λαϊκής εξέγερσης, έδωσε στη δημοσιότητα ένα κατάλογο με τα ονόματα 82 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι.

Η επιτροπή τονίζει ότι προβαίνει σε επαληθεύσεις κυρίως στη Λατάκεια, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας 350χλμ βορειοδυτικά της Δαμασκού όπου «τα θύματα ίσως είναι περισσότερα».

Μια άλλη ομάδα υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 92.

Η Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου κάνει λόγο για «εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους» και κατηγορεί τις αρχές ότι «εξαφανίζουν τις σορούς θυμάτων και ότι τρομοκρατούν και απειλούν τις οικογένειές τους».

Η χθεσινή ημέρα (22/4) ήταν από τις αιματηρότερες ημέρες από τις 15 Μαρτίου. Στις 23 Μαρτίου, πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ντεράα, νοτίως της Δαμασκού, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

http://news.gr.msn.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *