Τα σπορ των… ελλήνων

Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης

Κατά ένα περίεργο τρόπο θεωρείται πως η ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων ταιριάζει με συγκεκριμένα αθλήματα (π.χ μπάσκετ ή ποδόσφαιρο), ενώ έχουμε έφεση για πολλά …..
περισσότερα αθλήματα, με τα οποία ασχολούμαστε στην καθημερινότητα μας. Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να αναδείξει αυτές τις…δεξιότητες μας που αποσιωπούνται περιέργως και αδίκως.

Τι περισσότερο διαθέτει ο … Αλόνσο ή ο Σουμάχερ από δεκάδες Έλληνες οδηγούς, που επιδίδονται σε απείρως δυσκολότερους ελιγμούς και θεαματικότερες προσπεράσεις σε δρόμους σαφώς πιο δύσκολους συγκριτικά με τις πίστες της Μαλαισίας ή της Σιγκαπούρης. Είναι απορίας άξιον πως δεν έχουμε βγάλει παγκόσμιους πρωταθλητές σε φόρμουλα ή μότο-κρος, όταν συναντούμε καθημερινά «αυθεντικά ταλέντα» στους δρόμους μας.

Ένα άλλο άθλημα που ειδικεύονται οι Έλληνες –αλλά με καλύτερα αποτελέσματα οι Κρητικοί- είναι η…σκοποβολή. Από πολύ μικρή ηλικία «προπονούνται» αρχικά σε ακίνητους στόχους-κυρίως πινακίδες σήμανσης-και με την ενηλικίωση σε κινούμενους στόχους- συνήθως ανεπιθύμητα πρόσωπα. Αν παρατηρήσετε οι πινακίδες είναι διάτρητες και καλά στοχευμένες σε σύμφωνα και φωνήεντα. Είναι κρίμα κι άδικο να μην υπάρχουν σκοπευτικοί σύλλογοι ανά χωριό, κωμόπολη και αστικά κέντρα για να ξεδίνουν οι ταλαντούχοι σκοπευτές μας.

Φοβερή ικανότητα δείχνουμε τελευταία-κατά την τελευταία τριετία ειδικά- στο μπάντζι τζάμπινγκ και την ελεύθερη πτώση. Κατά ένα περίεργο τρόπο με τα συγκεκριμένα αθλήματα ασχολούνται οι λαμβάνοντες εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ, αλληλεγγύης, περαίωσης κλπ και παραδόξως επιχειρούν τα «άλματα» από ταράτσες, μπαλκόνια, χωρίς να παίρνουν προστατευτικά μέτρα, με αποτέλεσμα από υπερβάλλοντα ζήλο να έχουμε πάρα πολλές απώλειες τελευταία.

Εξαιρετικές επιδόσεις έχουν οι Έλληνες επίσης σε όλα τα αθλήματα που χρησιμοποιούν…κουπί (!!!) –κωπηλασία κανόε καγιάκ κλπ. Έχουμε μπει στο βιβλίο Γκίνες, αφού 11.000.000 άνθρωποι τραβούν «κουπί» επί τρία συναπτά έτη, κατά τα οποία μόνο ο… «πηδαλιούχος» άλλαξε που δίνει τα παραγγέλματα και το ρυθμό. «Κωπηλατούμε» με απαράμιλλη υπομονή, που θα τη ζήλευαν και πληρώματα ρωμαϊκής γαλέρας ή αθηναϊκής τριήρους, αλλά να δούμε μέχρι πότε… Έχουμε σπάσει όλα τα «παγκόσμια» ρεκόρ στο «άθλημα».

Οι έλληνες πολιτικοί δείχνουν τρομερή έφεση στην πυγμαχία ή κατά το «ευρωπαϊκότερον» στο…μποξ. Συγκεκριμένα ασχολούνται με το «άθλημα» παριστάνοντας το … «σάκο» του μποξ, όπου «προπονούνται» οι επαγγελματίες του είδους- γερμανοί, ολλανδοί, φιλανδοί «πρωταθλητές». Ακούγεται λίγο «μαζοχιστικό», αλλά, έχουν εθιστεί στο συγκεκριμένο ρόλο, και τον παίζουν εξαιρετικά.

Εκτός των παραπάνω, συνεχίζουμε την αθλητική μας «παράδοση» στην «άρση βαρών», στην οποία είμαστε μακράν πρώτοι παγκοσμίως και τα «ρεκόρ» θα μείνουν μας θα μείνουν ακατάρριπτα για πάρα πολλά χρόνια. Το συγκεκριμένο άθλημα δεν είναι «προσιτό» στη χώρα μας μόνο για μερικούς «φουσκωτούς», χαπακωμένους που προπονούνται κάτω απ το «άγρυπνο» βλέμμα του Ιακώβου ή του Τζέκου, αλλά άπαντες μισθωτοί, συνταξιούχοι, εργάτες, άνεργοι κλπ προπονούνται αγόγγυστα υπό τις οδηγίες του «προπονητικού τιμ» Μαζούχ, Τόμσεν, Ράιχενμπαχ…

Άφησα τελευταίες τις πολεμικές τέχνες στις οποίες έχουμε «προοδεύσει» επίσης, μετά τις διακρίσεις του συλλόγου (ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ), που δουλεύει εντατικά στα συγκεκριμένα «αθλήματα». Ο συγκεκριμένος «σύλλογος» πέρασε το μήνυμα της αυτοάμυνας, λόγω της έλλειψης ασφάλειας των ελλήνων πολιτών. Έτσι, περίπου το 7% των Ελλήνων ασχολείται με τα συγκεκριμένα σπορ, αφού η λαβή «καρατοκασιδιάρ», εξοντώνει προληπτικά κάθε αντίπαλο πριν προλάβει να κουνήσει…εφημερίδα

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *