«Σφάζονται» μεταξύ τους στο Μαξίμου…

Άγρια κόντρα φουντώνει μεταξύ των επιτελών του Αντώνη Σαμαρά που έχουν πλέον χωριστεί σε στρατόπεδα. Όλες οι φυλές του Μαξίμου, τα «μαχαιρώματα» και οι διαρροές.
Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι εσωτερικές αστοχίες της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει τριγμούς. Το κλίμα μεταξύ των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά δε θυμίζει σε τίποτα τις παλαιότερες εποχές, όπου επικρατούσε συσπείρωση και ομοψυχία, μιας και πλέον εκφράζονται ανοιχτές διαφωνίες σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και η Νέα Δημοκρατία σε μία σειρά από ζητήματα.

Στα… υπόγεια του Μαξίμου αρκεί μόνο μια σπίθα για να «ανάψει» εμφυλιοπολεμική σύρραξη. Ο καθένας πλέον παίζει το δικό του «παιχνίδι» δίνοντας διαφορετικές εισηγήσεις στον Αντώνη Σαμαρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου Γιώργος Μουρούτης, ο άνθρωπος που πολλές φορές σήκωσε το βάρος της αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να έχει αποτραβηχτεί από τη δημόσια αντιπαράθεση, δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τους κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη και Δημήτρη Σταμάτη.

Οι δύο στενότεροι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, το τελευταίο διάστημα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το πολιτικό περιβάλλον κάτι που πολλές φορές τους έχει οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση. Αν και οι πρώτες σπίθες στη μεταξύ τους κόντρα είχαν ανάψει πριν ένα ακριβώς χρόνο με το ζήτημα της διαχείρισης της Χρυσής Αυγής, η φωτιά άναψε για τα καλά μετά τις ευρωεκλογές.

Ο Δημήτρης Σταμάτης έχει μία περισσότερο μετριοπαθή στάση στην κόντρα με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καλείται πολλές φορές να διαχειριστεί ζητήματα που έχουν να κάνουν και με το γαλάζιο dna. Είναι χαρακτηριστικό πως αναλαμβάνει ο ίδιος πολλές φορές την επικοινωνία με πρόσωπα του κομματικού περιβάλλοντος όπως ο Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Στις αναλύσεις του και τις εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό είναι αυτός που πάντοτε θέτει και την κομματική διάσταση, αντιλαμβανόμενος ίσως περισσότερο από κάθε έναν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον τους δεσμούς των ψηφοφόρων με την ιστορία της ΝΔ.

Στον αντίποδα, ο λογογράφος του Αντώνη Σαμαρά και στενός του συνεργάτης Χρύσανθος Λαζαρίδης έχει μία διαφορετική αντίληψη. Είναι αυτός που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ίσως ο κορυφαίος της ομάδας που τα τελευταία χρόνια ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στη θέση της ΝΔ.

Είναι σήμερα ως ο βασικός εκφραστής της ανάγκης η Νέα Δημοκρατία να επενδύσει περισσότερο στη διεύρυνση της προς τα δεξιά, ώστε να εκτοπισθούν οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ φέρεται σε ανοιχτή γραμμή και με συγκεκριμένες ιστοσελίδες οι οποίες το 2009 έπαιξαν κομβικό ρόλο στην κινητοποίηση της βάσης προκειμένου να υποσκελιστεί η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Μετέωρη και ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά βρίσκεται η Σοφία Βούλτεψη, η οποία έχει περισσότερες αναφορές στη λαϊκή Δεξιά και καλείται πολλές φορές να ισορροπήσει ανάμεσα στα προσωπικά της πιστεύω και την κυβερνητική πολιτική. Αντίθετα, ο έτερος ισχυρός του Μεγάρου Μαξίμου, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου έχει αρκεστεί στην αποκλειστική διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους Ευρωπαίους ετέρους, αποφεύγοντας να εμπλακεί στη χάραξη της στρατηγικής που αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Αν κάποιος ήθελε να ποντάρει για την πορεία που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα, τότε θα έπρεπε να περιμένει την ταλάντευση της μπίλιας ανάμεσα στους κ. Δ.Σταμάτη και Χ.Λαζαρίδη, με το μπρα ντε φερ πάντως να είναι σκληρό και καθημερινό. Λέγεται μάλιστα, από έγκυρες πηγές, πως αυτή τη στιγμή σε απόσταση λίγων μέτρων, σχεδιάζονται δύο εξ’ ολοκλήρου διαφορετικές λογικές για το αύριο της Νέας Δημοκρατίας και το μέλλον του Αντώνη Σαμαρά.

Πολιτικοί αναλυτές που έχουν ζήσει ανάλογες κόντρες σε άλλα πρωθυπουργικά γραφεία εκτιμούν πως και αυτή τη φορά η εσωτερική διαμάχη στα… υπόγεια του Μαξίμου δεν θα έχει καλή κατάληξη.

Ήδη ο Χρύσανθος Λαζαρίδης μετά τα όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες κατά την επίσκεψη της τρόικας φέρεται να είναι δυσαρεστημένος και να δηλώνει στο φιλικό του περιβάλλον πως «κάποιοι» επιθυμούν την πολιτική του εξόντωση. Είναι προφανές ότι δεν αναφέρεται ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ. Όπως μας έλεγε παλιό γαλάζιο στέλεχος «στο Μαξίμου αν σε χτυπήσουν φιλικά στην πλάτη είναι μόνο για να μετακινήσουν το μαχαίρι…».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *