Πολιτικό χώρο, χωρίς χρήμα έδωσαν στον Τσίπρα

Τη «χρυσή τομή» αναζήτησαν στο κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα οι ηγέτες της Ευρώπης και ο Αλέξης Τσίπρας… προσπαθώντας από τη μια να μην ταπεινώσουν την ελληνική κυβέρνηση αλλά και να μην υπαναχωρήσουν από τις κόκκινες γραμμές των μεταρρυθμίσεων. Ετσι, επιβεβαιώνοντας το sofokleosin.gr αποφάσισαν την επαναβεβαίωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και παράλληλα ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων ποσοτικοποιημένο σε όλα τα επίπεδα, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, για κάθε μεταρρύθμιση που θα καταργεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να την αντικαθιστά με μια νέα.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει λίστα μεταρρυθμίσεων το συντομότερο δυνατόν, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η διαδικασία που είχε συμφωνηθεί στις 20 Φεβρουαρίου. Ετσι πρακτικά οι ηγέτες της Ευρώπης έδωσαν πολιτικό χώρο στον Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας παράλληλα και κοινωνική ευαισθησία αλλά παρέμειναν άκαμπτη στο οικονομικό αποτέλεσμα, πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα για το επόμενο βήμα, καθώς αποδέχονται ένα πλήρως προσαρμοσμένο ελληνικό πρόγραμμα αλλά στη βάση της επίτευξης δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών στόχων που θα προάγουν την ανταγωνιστικότητα και την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Με αυτά τα χαρτιά θα παίξει ο Τσίπρας

Το αποτέλεσμα της Συνβόδου Κορυφής καθιστά σαφές στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί να αναπέμπει σε πολιτικό επίπεδο κάθε διαφωνία με το Eurogroup και πως το αρμόδιο όργανο για την επίλυση των διαφορών είναι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.

Ετσι πέρασε η γερμανική γραμμή για την επίλυση των διαφορών σε χαμηλότερο επίπεδο βάζοντας όρια στις διεκδικήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά από την άλλη πλευρά «πολιτικοποιήθηκε» η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου δίδεται μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία στην Αθήνα ώστε να αποφασίσει την πολιτική κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, όσο αυτές διασφαλίζουν κοινά αποδεκτό και βιώσιμο οικονομικό αποτέλεσμα.

Πρακτικά η Σύνοδος Κορυφής και η 7μερής δέχθηκαν τις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή της, αλλά επέμειναν ότι το πεδίο συζήτησης για αυτά είναι το Eurogroup.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται πως το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν.

Το χρηματοδοτικό πρόβλημα όμως της Ελλάδας δεν λύθηκε καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να προσκομίσει πλήρη και ποσοτικοποιημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, να εφαρμόσει κάποιες και εν συνεχεία να πάρει λεφτά.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Eurogroup

Είμαστε σε πλήρη διάθεση τήρησης της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου του 2015.

Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε όλοι να επιταχύνουμε τη δουλειά και να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν μία πλήρη λίστα τις επόμενες μέρες.

Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά την διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων γίνεται στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *