Το βύσμα


Θεσσαλονίκη, πλατεία Αριστοτέλους, Σάββατο μεσημέρι με ήλιο. Ελάχιστες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν τις τελευταίες ψηφοθηρικές τους βόλτες στο κέντρο της πόλης και κυρίως στα ξεχειλισμένα από νέους καφέ-μπαρ. Άλλοι μοιράζοντας τριαντάφυλλα στις κυρίες, άλλοι μόνο…..
χαμόγελα και χειραψίες αυτοσυστηνόμενοι στους λιμπιστούς ψηφοφόρους. Δυο βήματα πίσω οι παρατρεχάμενοί τους, μοιράζουν φυλλάδια και φακέλους με σταυρωμένα ψηφοδέλτια. Καμιά πρωτοτυπία δηλαδή, «τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα» λέω μέσα μου κάνοντας χάζι.
Μόνο που γρήγορα παρατηρώ πως δεν είναι έτσι ακριβώς. Κι αυτό γιατί δε βλέπω κανέναν τριγύρω μου να ανταποδίδει τα χαμόγελα ή να ευχαριστεί για τα τριαντάφυλλα. Τουναντίον. Με μισό μάτι τους κοιτάζουν. Σε μια ώρα πέρασαν από το μπαρ πέντε υποψήφιοι που έτυχαν όλοι της ίδιας παγερής υποδοχής από το νεαρόκοσμο που πίνει εκεί τον σχεδόν θεσμοθετημένο σαββατιάτικο θεσσαλονικιώτικο καφέ. Ίσως αυτός ο καφές είναι ο μόνος «θεσμός» που δεν έχουν επιλέξει να απορρίψουν. Αυτή είναι η κουβέντα που είχαμε άλλωστε όλη εκείνη την ώρα. Πώς γίνεται η απογοήτευση για την οικονομική κρίση, την ανεργία και όλα τα κακά της μοίρας μας, να μη μεταλλαχθεί σε τυφλή οργή ή ατελέσφορη μίρλα. Από πού θα κρατηθούμε όλοι για να μη βυθιστούμε στη μιζέρια που θα είναι η χειρότερή μας κατάντια.

Τότε ακριβώς περνά ο έκτος υποψήφιος σύμβουλος που είναι γυναίκα και μάλιστα γύρω στα εικοσιπέντε η οποία μας μοιράζει μόνη της τα φυλλάδιά της λέγοντας μας το όνομά της και τον συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνει. Μόλις φεύγει, λέω πως μάλλον είναι θετικό που νέοι άνθρωποι έχουν την το μεράκι και την τόλμη να δοκιμάζουν την τύχη τους στα κοινά της πόλης. Τότε ένας από την παρέα διαβάζει φωναχτά το βιογραφικό της νεαρής υποψήφιας. «Μόλις αποφοίτησε από τη Νομική Θεσσαλονίκης δούλεψε σαν σύμβουλος στο υπουργείο…». Φυτιλιασμένος καθώς στα 36 του χρόνια με διδακτορικό ψάχνει δύο χρόνια για δουλειά, σκίζει το φυλλάδιό της ψιθυρίζοντας «βύσμα, ε βύσμα».
Μετά γυρίζει προς το μέρος μου με την οργή ενός λαβωμένου θηρίου και ρωτά «Έλεγες κάτι πριν;»

protagon

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

7 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
    Ν ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ …ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΟΛΗ Η ..ΖΗΤΙΑΝΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΜΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΗΔΙΑ
    ΤΙ ??ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΞΕΡΟΥΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ!
    ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ
    ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΝΕΝΑ ΡΕ!
    ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΘΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΚΙ ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ
    ΓΙΑΤΙ????
    ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΔΥΟ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΝΑ ΠΑΩ??ΠΟΙΟΙ ΟΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΖΑ ΚΙ ΕΙΧΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ..ΚΑΦΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ? ΑΦΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ?
    ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΓΔΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!!! ΠΟΙΟΙ ?ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!! ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ!
    ΟΤΑΝ ΕΨΑΧΝΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ"ΜΕΣΟΝ" ΚΙ ΕΣΠΑΓΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΟΥ? ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΜΕΣΩΣ ΒΡΗΚΑ! ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΔΕΝ ΜΕ.."ΠΗΓΕ" ΓΥΡΙΣΑ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ? ΠΗΓΑ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΚΙ ΕΞΗΝΤΑ..ΝΟΙΚΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ΚΙ ΕΚΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ…….
    ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΜΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΑ "ΠΕΛΑΤΗ" ΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ!
    ΨΗΦΙΣΑ ΞΑΝΑΨΗΣΙΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΘΗ ΟΧΙ "ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ" ΚΤΗΝΩΔΗ
    ΤΙΜΩΡΙΑ? ΜΗΔΕΝ
    ΟΤΑΝ ΑΔΙΑΘΕΤΗΣΕ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΔΑΝΕΙΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ!
    ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ Μ ΕΠΝΙΞΕ ΚΙ ΕΚΑΝΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΞΕΧΡΕΩΣΑ..
    ΤΩΡΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΩ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ
    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΑΙ ΚΙ ΕΧΩ ΑΠΛΑ ΛΙΓΟ ΚΕΡΔΟΣ
    ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ …ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ Σ ΟΛΟΥΣ ..ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΑ! ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΩ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ?
    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ 'ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ" ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΩ
    ΤΩΡΑ ΟΧΙ!

    Reply
  3. Ανώνυμος

    o kosmos ta pernei brosta tous kai ta skizei brosta tous. Dokimaste to, tous tripaei , to vlepete sto vlema tous. Einai ola ta lefta kai dokimasmeno

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Κι εγώ ρε φίλε που δουλεύω από τα 19, ταυτόχρονα με τις σπουδές, και δεν είχα ποτέ βύσμα αλλά τσακίστηκα να τρέχω πέρα δώθε για να κολλάω ένσημα, τώρα μου λένε να δουλεύω ως τα 67! Δηλαδή να μην πάρω ποτέ σύνταξη. Με εξισώνουν δηλαδή μ' αυτούς που λες τεμπέληδες. Ποιός είναι κορόιδο;

    Reply
  5. Ανώνυμος

    9:35 Λάθος εκτιμήσεις κάνεις.Δεν έχω καμμία σχέση με το βύσμα.Ούτε ανήκω σε κανένα κόμμα. Δεν σας αρέσει απλά η δουλειά , και αμέσως βρίσκεται εύκολα τις δικαιολογίες για να την αποφύγετε.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    ΤΟ ΒΥΣΜΑ ΜΙΛΗΣΕ!!!!!!!!!!!!!
    ΠΙΟ ΚΟΛΟΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΙΧΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΟΛΕΨΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΜΕ 5000 ΕΥΡ ΤΟΝ ΜΗΝΑ?????
    ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΑ 18 ΣΟΥ ,ΑΦΗΣΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ή ΤΗΣ ΝΔ ΘΑ ΚΟΛΑΓΕΣ .

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ 18 ΣΟΥ , ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ .

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *