Η Ελλάδα πήρε παράταση ζωής

Σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους σε ονομαστικές τιμές που διαμορφώνεται στο 70% σε τρέχουσα τιμές, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας 13 ωρών.

Το σχέδιο στήριξης προβλέπει ακόμη ότι…….
το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266. Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο χρηματιστήριο του Τόκιο.
Παράλληλα με τη συνεδρίαση του Eurogroup εξελίχθηκε ως ένα χρονικό σημείο και η διαπραγμάτευση για το PSI, η οποία ολοκληρώθηκε στις 10.30.
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρθηκε σε τρεις παραμέτρους σχετικά με το πρόγραμμα για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας:

Α) Στο νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Β) Στο πολιτικό περιβάλλον. Τόνισε ότι το Πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3 και ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.

Γ) Η εφαρμογή του Προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν πρόκειται να επιλύσει τα μεγάλα οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας, σημειώνοντας πως απλώς της δίνει μία περίοδο χάριτος.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup ο αρμόδιος επίτροπος, κ. Όλι Ρεν, αναφέρθηκε στις γενικές κατευθύνσεις της απόφασης των μελών των Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας πως το ειδικό ταμείο για την διαχείριση του χρέους μέσω του οποίου η Ελλάδα θα αποπληρώνει το δάνειο των 130 δις. ευρώ, αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα. «Η άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη που επιδεικνύουν προς την Ελλάδα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, πλέον αποκτά μία πολύ ισχυρή δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας μέσω του ειδικού λογαριασμού για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να στηρίζεται μόνο στο δημόσιο τομέα, αλλά θα πρέπει να βασισθεί στις επενδύσεις που θα γίνουν τόσο από έλληνες επιχειρηματίες, όσο και από το εξωτερικό. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητάς της κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την μείωση του μισθολογικού και μη κόστους, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, την επιβολή ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού νόμου». Αποκάλυψε δε πως η Tsak force αποκτά μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την παρουσία και εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ σημείωσε στις δηλώσεις της πως εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου θα θέσει υπ΄ όψιν των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού τις παραμέτρους της απόφασης.

Η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ξεκινήσει από αύριο το πρωϊ και θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου τυπικά, ενώ ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί στις αρχές του Απριλίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος πριν από λίγο. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα αποφύγει την χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ.

Στην πλειονότητά του η νέα δανειακή σύμβαση και το ποσό των 130 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν και θα διασφαλίσει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Τριάντα δισ. ευρώ θα δοθούν ως προκαταβολή στους ιδιώτες ομολογιούχους για τα νέα ομόλογα, 23 δις. ευρώ θα διοχετευθούν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες που θα έχουν από το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Τριάντα πέντε δις. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά ομολόγων και 5.7 δις. για την καταβολή των τόκων ομολόγων που ήδη βρίσκονται σε διαπραγμάτευση. Σχεδόν τίποτα δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παροχής βοήθειας, ώστε η ελληνική οικονομία να πετύχει την απαραίτητη μεγέθυνσή της.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters «η συγκεκριμένη συμφωνία παρέχει στην Ελλάδα, αφενός, στις αγορές αφετέρου, μία άμεση ανακούφιση , όμως κανείς πλέον δεν υποκρίνεται πως θα τελειώσουν τα προβλήματα της Ελλάδας. Τα αριθμητικά δεδομένα που έγιναν γνωστά την προηγούμενη εβδομάδα αποδεικνύουν πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση που το τελευταίο τρίμηνο του έτους έφθασε στο 7%, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων που θα οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερες εξελίξεις.

dailynews24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *