Οι Έλληνες Κροίσοι της Αυστραλίας


Πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας και ο μόνος δισεκατομμυριούχος παραμένει ο πρώην ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναχαϊκής, Κώστας Μακρής. Σύμφωνα με τον κατάλογο του περιοδικό “BRW”, ο κ. Μακρής και ο γιος του, Ρος, συγκεντρώνουν περιουσία ύψους ενός δισεκατομμυρίου και 20 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας και βρίσκονται στην 29η θέση των πλουσιοτέρων κατοίκων της χώρας. Σε σύγκριση με πέρσι φέρονται να έχασαν 50 εκατ. δολάρια και έπεσαν τέσσερις θέσεις. Ο κ. Μακρής είναι ο μοναδικός Έλληνας δισεκατομμυριούχος της Αυστραλίας.

Ο Κώστας Μακρής και ο γιος του Ρος είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νότια…

…. Αυστραλία, αλλά έχουν επίσης ακίνητα στη Βικτώρια και τη Νέα Νότια Ουαλία. Πρόσφατα, αγόρασαν το εμπορικό κέντρο Endeavour Hills στη Μελβούρνη, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν την ανέγερση ενός σούπερ-ξενοδοχείου στην Αδελαίδα, συνολικής δαπάνης 170 εκατ. δολαρίων. Υπολογίζεται ότι για να συγκεντρώσει ένας εργαζόμενος τα χρήματα του κ. Μακρή, με μέσο μισθό 1000 δολάρια την εβδομάδα, θα πρέπει να εργάζεται 200 χρόνια. Και 500 δολάρια να έχει μισθό την εβδομάδα, θα χρειαζόταν 400 χρόνια εργασίας!

Ο ομογενής επιχειρηματίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1963. Πριν φθάσει στην Αυστραλία έκανε διανομή ρούχων στην Αθήνα. Στην Αυστραλία εργαζόταν, αρχικά, στα χυτήρια και, αργότερα, αγόρασε μια αλυσίδα ταχυφαγείων (Fast Food), μεταπηδώντας, στη συνέχεια, στον κλάδο των ακινήτων. Το πρώτο εμπορικό κέντρο το αγόρασε με τις εισπράξεις από την πώληση των ταχυφαγείων, στη δεκαετία του 1980.
Θυμάται που κάποτε τον πρόσβαλαν και του είπαν πως ήταν καλός μόνο για ένα μαγαζάκι Fish and Chips, που είχε στην Αδελαίδα. Σήμερα, έχει πολλά εμπορικά κέντρα, το Optus House στην Αδελαΐδα και το Bonnyridge Plaza στα περίχωρα του Σίδνεϊ, ενώ έχει και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπου συχνά χαίρεται τη θάλασσα με το πανάκριβο γιοτ του “Ouzo Palace”.

Ο Ρος Μακρής άρχισε να εργάζεται με τον πατέρα του το 1987 και ίδρυσε την εταιρία Precision Investment Corporation το 1995 ως δικό του όχημα επενδύσεων. Το πρώτο του ακίνητο ήταν ένα εμπορικό κέντρο που απέκτησε από τον πατέρα του. Εξακολουθεί να εργάζεται μαζί με τον πατέρα του στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας τους, αλλά διατηρούν χωριστές επιχειρήσεις. Στα σχέδιά τους περιλαμβάνεται τώρα η ανάπτυξη των εμπορικών τους κέντρων για την αύξηση του ωφέλιμου εμβαδού τους.

Στη δεύτερη θέση των πλουσιοτέρων ομογενών και στην 75η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο Κέρυ Χαρμάνης, με 534 εκατ. δολάρια (έναντι 500 εκατ. δολ. που είχε πέρυσι). Πριν από τρία χρόνια η εταιρία του αγοράστηκε από την Xstrata έναντι 3.2 δισ. δολαρίων. Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, ο κ. Χαρμάνης στάθηκε τυχερός που πούλησε έγκαιρα την εταιρία του. Αγόρασε ακίνητα αλλά ασχολείται και πάλι με τα ορυχεία. Ο κ. Χαρμάνης έχει μια συμβουλή για όλους όσους θέλουν να πετύχουν. “Να αφιερώνουν, τουλάχιστον, δέκα λεπτά κάθε μέρα “σε έναν ήσυχο προσωπικό διαλογισμό”.

Στην 3η θέση από ελληνικής πλευράς και στην 90η επί του συνόλου φέτος βρίσκεται ο Θόδωρος Καρύδης, η περιουσία του οποίου ανέρχεται στα 451 εκατ. δολάρια (έναντι 356 εκατ. πέρυσι). Διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης ποτών. Η αύξηση οφείλεται κυρίως από επενδύσεις σε ακίνητα.
Στην 4η θέση (125ος στο σύνολο) βρίσκεται ο Γιώργος Κούκης, με περιουσία 320 εκατ. δολαρίων ( έναντι 70 εκατ. πέρυσι). Ο κ. Κούκης, ο οποίος γεννήθηκε στη Χαλκίδα και μεγάλωσε στην Αυστραλία, είναι ιδιοκτήτης τεχνολογικής εταιρίας με έδρα την Ελβετία. Βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης εταιρείας “Temenos”, ο κ. Γιώργος Κούκης είναι, σύμφωνα με το έγκριτο ελβετικό οικονομικό περιοδικό “Bilanz”, ο πέμπτος πλουσιότερος Έλληνας της Ελβετίας. Η περιουσία του αγγίζει τα 200 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Ο κ. Κούκης έφυγε, μαζί με την έγκυο γυναίκα του, από την Ελλάδα την περίοδο της χούντας για την Αυστραλία, με 70 δολάρια στην τσέπη. Ύστερα από χρόνια έκανε σημαντική περιουσία, άλλα την έχασε με τη χρηματιστηριακή κρίση του 1987. Στη συνέχεια, στις αρχές του ’90 πλέον, με κάποια χρήματα που κερδίζει από την εργασία του, συνεργάζεται με ένα venture capital και αγοράζει μία μικρή, άλλα δυναμική, ελβετική εταιρεία η οποία ειδικευόταν στα συστήματα πληροφορικής των τραπεζών, την “Temenos”. Στις αρχές του 2000, η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο, με κεφαλαιοποίηση περίπου 2 δισ. ελβετικών φράγκων.

Επιπλέον, στον κατάλογο των 200 πλουσιοτέρων Αυστραλών, υπάρχει και μια ξεχωριστή ενότητα με τις πλουσιότερες οικογένειες της Αυστραλίας. Στον κατάλογο αυτό υπάρχουν και δυο ελληνικές οικογένειες.
Πρόκειται για την οικογένεια Πασπάλη, η οποία κυριαρχεί στον κλάδο καλλιέργειας μαργαριταριών της Αυστραλίας, που πωλούνται με τη φίρμα South Sea. Η περιουσία της οικογένειας Πασπάλη ανέρχεται στα 562 εκατομμύρια δολάρια ($536 εκατ. πέρυσι). Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Νικ Πασπάλης, χρησιμοποίησε επαναστατικές μεθόδους καλλιέργειας που έδωσαν άριστα αποτελέσματα. Τα μαργαριτάρια παραγωγής Πασπάλη εξακολουθούν να κυριαρχούν στη διεθνή αγορά- εξάγεται πάνω από το 90% της παραγωγής. Η οικογένεια διαθέτει, επίσης, μια τοπική αεροπορική επιχείρηση, με στόλο 21 αεροσκαφών, στόλο 120 αλιευτικών σκαφών καθώς και ακίνητα στο Σίδνεϊ και το Ντάργουϊν.

Ακολουθεί η οικογένεια Σταμούλη, με επικεφαλής σήμερα τον γιο του Σπύρου Σταμούλη, Χάρη. Η περιουσία ανέρχεται στα 444 εκατ. δολάρια από 389 εκατ. που ήταν πέρυσι. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη του συγκροτήματος «Βογκ» (Vogue) στο Σάουθ Γιάρα της Μελβούρνης. Ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου αλλά και 498 πολυτελών διαμερισμάτων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2012. Πρόσφατα, ο Χάρης Σταμούλης πλήρωσε 25 εκατ. δολάρια για την αγορά ενός σπιτιού. Ήταν το ακριβότερο σπίτι στην ιστορία της Μελβούρνης, το οποίο θα κατεδαφιστεί για να κτιστεί ένα καινούριο!
Το περιοδικό δημοσιεύει και ονόματα μελλοντικών υποψηφίων για τη λίστα των 200 πλουσιοτέρων. Ανάμεσά τους και κάποια ελληνικά ονόματα, όπως του Νίκου Πολίτη (182 εκατ. δολάρια), της οικογένειας Καϊλη (168 εκατ.δολάρια), του Χάρη Ξύδα (141 εκατ. δολάρια) και του Βασίλη Καραλή (110 εκατ. δολάρια).

O ιδιοκτήτης της γιγαντιαίας αλυσίδας εμπορικών κέντρων «Γουέστφιλντ Γκρουπ» (Westfield Group) και πρόεδρος της Αυστραλιανής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Φρανκ Λόϊ είναι ο νέος πλουσιότερος κάτοικος της Αυστραλίας, με μια περιουσία που ξεπερνά τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως στον κατάλογο των 200 πλουσιοτέρων Αυστραλών, τον οποίο δημοσιεύει το έγκυρο περιοδικό “BRW”, ξεχωρίζουν οι ιδιοκτήτες ορυχείων, οι οποίοι αυτήν την εποχή διεξάγουν εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης, αρνούμενοι να καταβάλουν έξτρα φόρους για τα σούπερ κέρδη τους.

Στον κατάλογο των πλουσιοτέρων Αυστραλών βρίσκεται και ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ, πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με 186 εκατ. δολάρια.
Στη λίστα δεν είναι ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ. Ο κ. Ραντ, όμως, είναι ο πλουσιότερος Αυστραλός πρωθυπουργός όλων των εποχών, με περιουσία 56 εκατ. δολαρίων.
Να σημειωθεί ότι στον ίδιο κατάλογο φιγουράρει και το όνομα της ηθοποιού Νικόλ Κίντμαν, με 309 εκατομμύρια δολάρια.
nooz

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *