Μετ’εμποδίων οι συγχωνεύσεις-φόβοι στο Μαξίμου για μαζικές προσφυγές εργαζομένων


Του Κωνσταντινου Zουλα

Την κατάλληλη νομική φόρμουλα της κατάργησης των πρώτων 25 δημόσιων οργανισμών οι οποίοι κρίθηκαν ότι δεν έχουν κανένα νόημα ύπαρξης αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας ότι τυχόν κενά ή αμφισημίες στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στις 15 Μαΐου, μπορεί να μετατραπούν σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση.Συνεργάτες του πρωθυπουργού προεξοφλούν ότι αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξει σωρεία προσφυγών στη Δικαιοσύνη από υπαλλήλους που θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ ήδη ασκούνται εντονότατες πιέσεις από πράσινους αλλά και γαλάζιους συνδικαλιστές των υπό κατάργηση οργανισμών, οι οποίοι…
.

αξιώνουν εδώ και τώρα μετατάξεις σε άλλους δημόσιους φορείς.

Την εκπόνηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που θα αποτελέσει «μπούσουλα» και για την κατάργηση περίπου 250 οργανισμών που δρομολογεί το Μαξίμου, έχει αναλάβει ο γ.γ της κυβέρνησης κ. Σωτ. Λύτρας και οι βασικές του αρχές συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των κ. Θ. Πάγκαλου, Χ. Παμπούκη, Φ. Σαχινίδη και Ηλ. Πλασκοβίτη. Κατά πληροφορίες, στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη η προετοιμασία του ν/σ να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο και να μην υπάρχουν «παράθυρα» εξαιρέσεων, προκειμένου να μην υπονομευθεί επικοινωνιακά αλλά και δικαστικά το όλο εγχείρημα.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε όπου παύονται οριστικώς δημόσιοι φορείς να απολύονται όλοι ανεξαιρέτως οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας) και να επιχειρηθεί η μετάταξη σε άλλους οργανισμούς μόνον όσων υπαλλήλων απολαμβάνουν καθεστώς συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο προωθεί ως γνωστόν την κατάργηση της Αγρογή Α.Ε. (με περίπου 300 υπαλλήλους), της Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε, της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης, των Εταιρειών Διανομής Αερίου, του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Τυπογραφείου, της λεγόμενης Σχολής Επιμόρφωσης (ΥΠΟΙΚ), του Ταμείου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών κ.λπ., ενώ παραμένει άγνωστο αν στον ίδιο νόμο θα ενταχθούν και τα 55 τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της κ. Κατ. Μπατζελή και ενδεχομένως καταργηθούν με άλλο νομοσχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή χθες να γίνει πλήρης χαρτογράφηση των περίπου 10.000 δημόσιων οργανισμών, καθώς εκτιμήθηκε ότι περίπου οι μισοί είναι επί της ουσίας ανενεργοί, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο μέχρι στιγμής κατάλογος της κυβέρνησης βασίζεται στο αντίστοιχο σχέδιο που είχε εκπονήσει η Ν.Δ. αλλά δεν κατόρθωσε ποτέ να υλοποιήσει.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως αναγνωρίζουν ότι η επικείμενη κατάργηση 25 δημόσιων φορέων (που αφορά περίπου 1.500 εργαζομένους) περισσότερο εκπέμπει ένα συμβολικό μήνυμα για την ανάγκη μείωσης του κράτους και λιγότερο παράγει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και τούτο διότι, όπως παραδέχονται, το συνολικό οικονομικό όφελος που θα έχει ο προϋπολογισμός από τις αυτονόητες αυτές καταργήσεις είναι ασήμαντο μπροστά στις μεγάλες πληγές του κράτους, όπως η χοάνη του ΟΣΕ για τον οποίο ουδέν σχέδιο έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής…

http://tsouknida.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *