Το δρόμο της Ελλάδας ακολουθεί και η Ισπανία

Το δρόμο της Ελλάδας ακολουθεί κατά πόδας και η Ισπανία η οποία πριν από λίγο υποβαθμίστηκε κατά τρεις βαθμίδες σε “BBB”, από “Α” από τον οίκο Fitch, δείχνοντας έτσι ότι δεν εμπιστεύεται την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Παράλληλα, υποβάθμισε το….
βραχυπρόθεσμο IDR της χώρας σε “F2″ από “F1″. Το outlook και για τις δύο αξιολογήσεις είναι “αρνητικό”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας υποβάθμισης.

Ο διεθνής οίκος βλέπει ότι:

-Το πιθανό δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου πλέον τοποθετείται από τη Fitch γύρω στα 60 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ), ενώ θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) βάσει ενός πιο δυσμενούς σεναρίου. Το προηγούμενο βασικό σενάριο της Fitch προέβλεπε κόστος περίπου 30 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ).

-Η Fitch αναμένει ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλεθει στο 95% του ΑΕΠ το 2015 -υποθέτοντας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψους 60 δισ. ευρώ- έναντι των εκτιμήσεων του οίκου στις αρχές του έτους για χρέος 82% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2013.

-Η Ισπανία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους αλλά και το 2013, με τον οίκο προηγουμένως να εκτιμά πως η οικονομία θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια ήπια ανάκαμψη το 2013.

-Τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους της Ισπανίας, την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στη μετάδοση της ελληνικής κρίσης

-Η μειωμένη χρηματοδοτική ευελιξία της ισπανικής κυβέρνησης περιορίζει την ικανότητά της να παρέμβει αποφασιστικά στην αναδιάρθρωση των τραπεζών και έχει αυξήσει την πιθανότητα να χρειαστεί εξωτερική στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Standard & Poor΄s είχε υποβαθμίσει την Ισπανία σε “ΒΒΒ+” τον Απρίλιο.

Η Ισπανική υποχώρηση μοιάζει με αυτή στην Ελλάδα η οποία εξαναγκάστηκε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, κάτι που αναμένεται να κάνει και η Μαδρίτη.

http://www.antinews.gr/2

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *