τοποθετήσεις πλακιδίων και τεχνικές τοποθέτησης

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διαμάχη ανάμεσα στους τεχνίτες που ασχολούνται με τοποθετήσεις πλακιδίων σχετικά με το αν τα πλακάκια πρέπει να τοποθετούνται κολλητά ή λασπωτά. Η άποψη που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι οτι τα πλακάκια πρέπει να τοποθετούνται κολλητά και όχι λασπωτά. Αυτή η τεχνική είναι καλύτερη για πολλούς λόγους. Το σίγουρο είναι οτι σε αυτή την περίπτωση η ελαστικότητα της κόλλας είναι πολύ περισσότερη. Επίσης με αυτή την τεχνική μπορούμε να κολλήσουμε τα πλακίδια σε περισσότερα υλικά. …
Γενικότερα τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα. Από την άλη όμως, υπάρχουν περιπτώσεις οπου είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε την άλλη τεχνική, δηλαδή να τοποθετήσουμε τα πλακίδια λασπωτά. Τέτοια περιπτώσεις είναι οι τοποθετήσεις πλακιδίων σε μπάνιο, διότι αν τα πλακίδια τοποθετηθούν λασπωτά θα έχουμε ως κέρδος οτι θα γλιτώσουμε το σοβάτισμα.

Αυτή η διαφοροποίηση στις τεχνικές που τοποθετούνται στις τοποθετήσεις πλακιδίων έχιε ως συνέπεια να υπάρχει διαφοροποίηση στην τεχνογνωσία και στις δυνατότητες ανάμεσα στους τεχνίτες που τοποθετούν πλακίδια. Οι παλιοί τεχνίτες γνωρίζουν πως να τοποθετήσουν τα πλακίδια λασπωτά διότι παλαιότερα ουσιαστικά υπήρχε μόνο αυτή η τεχνική. Αντίθετα οι νεώτεροι πλακάδες δεν γνωρίζουν πως να κάνουν τοποθετήσεις πλακιδίων λασπωτά. Αυτή είναι η αιτία που προτιμώνται οι παλιοί πλακάδες στις οικοδομές και στις κατασκευές πολυκατοικιών. Στις οικοδομές πρέπει να γίνουν τοποθετήσεις πλακιδίων σε μπάνια, και με την τεχνική της τοποθέτησης λασπωτά κερδίζουμε το κόστος του σοβατίσματος. Οι παλιοί πλακάδες γνωρίζουν για παράδειγμα πως να φτιάξουν σωστά το μίγμα και πως να πετύχουν την προστασία των σωληνώσεων. Όμως δυστυχώς οι παλιοί πλακάδες που έχουν ολοκληρωμένη γνώση και μεγάλη εμπειρία είναι πολύ λίγοι.

Όσο για τις τιμές στις τοποθετήσεις πλακιδίων δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα, αλλά σε συνάρτηση με το χρόνο ζωής των πλακιδίων καθώς και με την ποιότητα της εργασίας. Μια αναζήτηση για τοποθετήσεις πλακιδίων τιμές θα μας δείξει μια μεγάλη γκάμα στις τιμές τοποθέτησης πλακιδίων. Αλλά το θέμα έχει πολλές παραμέτρους. Τα λασπωτά πλακίδια που έχουν τοποθετηθεί εδώ και σαράντα με πενήντα χρόνια σε κουζίνες και σε μπάνια αντέχουν ακόμα. Αυτό σημαίνει οτι πέρασαν με επιτυχία όλες τις δοκιμασίες: τη φθορά του χρόνου, τους σεισμούς, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αλλά και πολλές άλλες αντιξοότητες. Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε οτι τα λασπωτά πλακίδια δεν διαθέτουν αρμούς για τις συστολές-διαστολές. Τ΄όσο η αντοχή όσο και η ελαστικότητα των λασπωτών πλακιδίων έχει δοκιμαστεί και έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά. Από τη μια η τοποθέτηση είναι δυσκολότερη επομένως οι τιμές τοποθέτησης πλακιδίων είναι υψηλότερες, αλλά από την άλλη μας αποζημιώνει ο μεγάλος χρόνος ζωής καθώς και η αντοχή στο χρόνο και στις φθορές. Η αντοχή τους μάλιστα φαίνεται όταν πάμε να κάνουμε ανακαίνιση σπιτιού όπου ξεκολλάνε πολύ δύσκολα και συνήθως η μόνη επιλογή είναι να τα σπάσουμε αντί να τα ξεκολλήσουμε. Τα κολλητά πλακίδια χρησιμοποιούνται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Η τοποθέτησή τους είναι πολύ ευκολότερη. Δεν χρειάζεται να έχουμε ιδιαίτερη γνώση για να παρασκευάσουμε την κόλλα. Επομένως οι τιμές στην τοποθέτηση πλακιδίων με κόλλα είναι χαμηλότερες. Όμως δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα σε βάθος σαράντα ή πενήντα χρόνων, επομένως δεν γνωρίζουμε την αντοχή τους και το χρόνο ζωής τους. Η επιλογή είναι δική σας. Όταν κληθείτε να ψάξετε για τοποθετήσεις πλακιδίων τιμές θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας όλες αυτές τις παραμέτρους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *