Φέρτε πίσω τις καταθέσεις, προτρέπει ο Βενιζέλος

Μήνυμα να επιστρέψουν οι καταθέσεις – κυρίως των Ελλήνων καταθετών – στις ελληνικές τράπεζες απηύθυνε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες έχουν διασφαλιστεί οριστικά, ενώ παράλληλα τόνισε αυτό που γίνεται αυτή την ώρα με τη σκληρή διαπραγμάτευση πέραν της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος είναι να…..
πάρει μπροστά ο μοχλός της ανάπτυξης.
Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε τώρα, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής ασφάλειας με την ολοκλήρωση του PSI και την ολοκλήρωση των πολύ δύσκολων διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα που μας δίνουν οι θεσμικοί μας εταίροι των 130 δισ. ευρώ να δοθεί το μήνυμα παντού – και κυρίως στους Έλληνες καταθέτες – ότι οι τράπεζες έχουν οριστικά διασφαλιστεί και ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να γυρίσουν τα λεφτά.
«Η επιστροφή των καταθέσεων είναι ένας μεγάλος στόχος γιατί αυτό βοηθά την αγορά, την οικονομία, τα νοικοκυριά, την απασχόληση», τόνισε όταν ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του σχετικά «με τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων λιτότητας και την ταυτόχρονη αύξηση των αμοιβών και των προμηθειών των τραπεζικών ιδρυμάτων», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ώρα που φτωχαίνει ο λαός αυξάνει την πριμοδότηση προς τα τραπεζικά ιδρύματα.
Αναφορικά με το πως θα αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και το πως θα αναπνεύσει η αγορά, ο κ. Βενιζέλος είπε πως πρώτον αυτό θα γίνει με την αλλαγή της τραπεζικής συμπεριφοράς, να δώσουν δηλαδή οι τράπεζες χρήμα και το Δημόσιο να πάρει λεφτά, ώστε να πληρώσει τις δικές του οφειλές προς την αγορά. «Έτσι θα κινηθεί ο τροχός. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι αυτό που κάνουμε τώρα έχει και αναπτυξιακή προοπτική και συμβάλλει στην πραγματική οικονομία».
Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, ότι ενώ η κυβέρνηση κόβει τους μισθούς στους εργαζόμενους «δεν είναι το ίδιο φειδωλή» με τις τράπεζες, στις οποίες έχει δώσει 150 δισ. ευρώ και αναμένεται να δώσει άλλα 39 δισ. Ρώτησε δε, πόσα από αυτά θα διοχετευθούν στην ελληνική Οικονομία;
«Δεν σώζουμε τους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους των τραπεζικών ιδρυμάτων. Σώζουμε την τραπεζική λειτουργία. Σώζουμε την πίστη. Γιατί αν δεν υπάρχει ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει οικονομία, ανάπτυξη, επιχειρήσεις και δουλειές. Άρα, αυτό που αγωνιζόμαστε να κάνουμε είναι να σώσουμε τον ιστό της οικονομίας. Κι αυτό θα το κάνουμε. Αγωνιζόμαστε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα να το επιβάλλουμε το σημείο αυτό, με τον πιο ασφαλή και κερδοφόρο τρόπο για το ελληνικό Δημόσιο. Και πάντως με την προοπτική ο ελληνικός λαός να ανακτήσει – αν όχι το σύνολο – το μεγαλύτερο μέρος που διαθέτει για την επανακεφαλαιοίηση των ελληνικών τραπεζών», απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας γιατί προκύπτει το ζήτημα επανακεφαλαιοποίησης και παροχής αυξημένων εγγυήσεων προς τις τράπεζες, αιτιολόγησε: «Πρωτίστως γιατί έφυγαν οι καταθέσεις των Ελλήνων καταθετών κι όχι μόνον των μεγαλοκαταθετών, αλλά και αυτές που έπρεπε να μετατραπούν σε χρήμα για να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο και αυτές που έπρεπε να μετατραπούν σε χρήμα για να πληρωθούν εργαζόμενοι των επιχειρήσεων και χρήματα που πήγαν σε σπίτια και φυλάσσονται, αποθησαυρίζονται χωρίς να αποδίδουν για κανέναν τίποτα».
Και εξειδίκευσε ότι από τα 65 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις καταθέσεις από το 2009, μόνο 16 δισ. πήγαν στο εξωτερικό νομίμως κι από αυτά λιγότερα από το 10% πήγαν στην Ελβετία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πήγαν 32%.
Αλλά – όπως είπε ο κ. Βενιζέλος – υπάρχουν τα άλλα 45 δισ. τα οποία εν μέρει έχουν μετατραπεί σε δαπάνη, αλλά εν πολλοίς είναι κρίμα να είναι φυλαγμένα και να μην γυρίζουν στις τράπεζες.
Στο πλαίσιο της ερώτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε ακόμη πως είναι δυνατό σε εποχές λιτότητας για τους μισθωτούς και συνταξιούχους να εκτινάσσονται κατά 152% οι αμοιβές και οι προμήθειες στα τραπεζικά ιδρύματα και πως είναι δυνατόν να έχουμε στα χρόνια του Μνημονίου αναλήψεις και αυξήσεις κονδυλίων από το υπουργείο Εξωτερικών;
Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι: πρώτον, η αυξημένη επιβάρυνση για προμήθειες τραπεζικών ιδρυμάτων εμφανίζεται λόγω του γεγονότος ότι πληρώθηκε το 2012 οι προμήθειες τριών (από το 2009 έως το 2011) της ΤτΕ, λόγω της διαχείρισης των λογαριασμών του Δημοσίου. Στο μεταξύ η προμήθεια αυτή μειώθηκε κατ’ έτος, από τα 60 στα 35 εκ. ευρώ.
Δεύτερον, στο ΥΠΕΞ υπάρχουν συγκεκριμένες δαπάνες, επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο, του Δημοσίου που καλύπτονται από τις απόρρητες δαπάνες.

http://dailynews24.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *