Αποστάσεις Αβραμόπουλου από Σαμαρά για οικονομία και εξωτερικά


Κραδασμοί στη ΝΔ από την «αξιολόγηση Καραμανλή»

Συνεχίζονται οι κραδασμοί στη ΝΔ μετά την δήλωση του προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά ότι όλοι θα περάσουν από αξιολόγηση συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού.

Η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κώστα Καραμανλή ο οποίος την Τρίτη το μεσημέρι επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά ζητώντας εξηγήσεις….

και διευκρινήσεις. Το θέμα όμως έδωσε αφορμή να βγουν στην επιφάνεια οι αντιθέσεις πολιτικές και προσωπικές στην Ρηγίλλης.

Την Τρίτη το βράδυ από τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο διαχεόταν ότι η δήλωση του κ. Σαμαρά δεν αφορούσε τον κ. Καραμανλή.

Την ίδια ώρα ο έτερος υπεύθυνος για την επικοινωνία κ. Γιώργος Μουρούτης διέρρεε ότι η δήλωση είναι σαφής και ότι φυσικά και ο πρόεδρος εννοεί και τον κ. Καραμανλή. Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού πάντως κυκλοφορούσε ότι δεν αρκεί να γίνει επανόρθωση μέσω διαρροών που θα αναπαραχθούν από δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αλλά πρέπει να γίνει επίσημη τοποθέτηση του κ. Σαμαρά ή έστω να δοθούν διευκρινήσεις από τον εκπρόσωπο του κόμματος.

Πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος την Τετάρτη απέφυγε να κάνει ενημέρωση στα Μέσα Ενημέρωσης. Την Τρίτη το βράδυ πάλι ο κ. Σαμαράς παρέθεσε δείπνο σε «ντορικούς» βουλευτές του κόμματος μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Αν και έγινε συζήτηση για την Επιτροπή Αξιολόγησης ο κ. Σαμαράς δεν αναθεώρησε την αρχική τοποθέτηση ότι αφορά και τον κ. Καραμανλή. Πέραν των άλλων το δείπνο δείχνει και την ανησυχία του κ. Σαμαρά για τις συνέπειες της αποχώρησης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη από το κόμμα.

Ο κ. Σαμαράς δεν θα ήθελε ούτε να του φύγουν τώρα μία σειρά στελέχη αλλά ούτε και να του αρχίσουν το «αντάρτικο».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται εξοργισμένος γιατί ο κ. διάδοχός του δεν τον εξαίρεσε από την αξιολόγηση. Οι παροικούντες την Ρηγίλλης πάλι λένε ότι ο κ. Σαμαράς του δείχνει κομψά την πόρτα της εξόδου από το κόμμα όπως έκανε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον κ. Κώστα Σημίτη. Φυσικά οι βουλευτές που συνομιλούν με τον κ. Καραμανλή όπως οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Βαγγέλης Αντώναρος, Γιάννης Ανδριανός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χρήστος Ζώης φέρονται επίσης να διαφωνούν με την πρόθεση του κ. Σαμαρά.

Παρασκηνιακές διαφωνίες

Όπως ήταν αναμενόμενο με την αξιολόγηση διαφωνούν –παρασκηνιακά προς το παρόν- μία σειρά βουλευτές οι οποίοι στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους λένε «ποιος θα μας αξιολογήσει μετά από τόσα χρόνια που είμαστε στο κόμμα».

Φωτιές όμως άναψαν στην Ρηγίλλης και οι δημόσιες δηλώσεις του δεύτερου τη τάξη του κόμματος κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος διαχώρισε την θέση του από την γραμμή που ακολουθεί ο κ. Σαμαράς στα οικονομικά.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι αρχικά είχε διαφορετική άποψη αλλά στο τέλος συντάχθηκε με την γραμμή της ηγεσίας και καταψήφισε το σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Αβραμόπουλος όμως έχει γενικότερες ενστάσεις και για την οικονομία και για την εξωτερική πολιτική όπου είναι σε κόντρα με τον σύμβουλο του κ. Σαμαρά τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Αβραμόπουλος διαφώνησε με τις επιφυλάξεις που είχε κρατήσει ο κ. Σαμαράς σε σχέση με την επίσκεψη Ερντογάν αλλά και με τις απόψεις του κ. Λαζαρίδη για τον νέο-οθωμανισμό. Παρότι φάνηκε ότι η άποψή του επικράτησε λόγω της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Ερντογάν την επόμενη ημέρα ο κ. Σαμαράς τάχθηκε σαφώς κατά της ελληνο-τουρικικής προσέγγισης έστω και στον οικονομικό τομέα. Ο κ. Λαζαρίδης ένιωθε δικαιωμένος.

Ο κ. Αβραμόπουλος όμως ως εκφραστής του πολιτικού κέντρου με φιλελεύθερη κατεύθυνση διαφωνεί συνολικότερα με την στρατηγική του κ. Σαμαρά στην οικονομία, στα εξωτερικά αλλά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις –μετανάστευση, Καλλικράτης- που τείνει να προσδώσει στο κόμμα τον χαρακτήρα την σύγχρονης λαικής δεξιάς. Ενστάσεις όμως έχει ο κ. Αβραμόπουλος και για τα επικοινωνιακά του κόμματος που χειρίζεται ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ανησυχία υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα στο ασφαλιστικό. Οι κεντρώοι και φιλελεύθεροι του κόμματος θεωρούν ότι έστω και με επιφυλάξεις και με κριτική στα επιμέρους η ΝΔ θα πρέπει να κρατήσει θετική στάση και ότι δεν μπορεί να τεθεί ξανά θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Βουλευτές όπως οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Θανάσης Γιαννόπουλος λένε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση στα όργανα του κόμματος. Από την άλλη οι της λαικής δεξιάς λένε ότι δεν μπορεί το κόμμα να συμφωνήσει με τόσο αντιλαικές ρυθμίσεις.

Η μέχρι τώρα στάση του κ. Σαμαρά απέναντι στα οικονομικά μέτρα προιδεάζει ότι θα διαφωνήσει και με το ασφαλιστικό.

www.protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *