Φαλιρίσαμε; Να αναδιαρθρώσουμε το χρέος;

Γράφει ο Πέτρος Δούκας

Οι μήνες περνάνε και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

• Τα σπρέντ δανεισμού αντί να μειώνονται, έχουν ανέβει στις 1050 μονάδες βάσης που σημαίνει πως οι αγορές επιμένουν πως το ρίσκο χρεοκοπίας παραμένει πολύ υψηλό και συνεχίζουν να αρνούνται να μας δανείσουν. {όταν ήμουν στο Υπουργείο Οικονομικών (2004-Σεπτ. 2007) τα….
spreads είχαν μειωθεί στις 29 μ.β.

Επιμηκύναμε κατά πολύ τη μέση διάρκεια του χρέους και καταφέραμε να δανειστούμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας, για 30 και 50 χρόνια. Το όφελος του Δημοσίου από αυτά τα δάνεια είναι σε σημερινές τιμές πάνω από 8 δισεκ, ευρώ!
• Οι Οίκοι Αξιολόγησης (Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch) μας υποβαθμίζουν συνεχώς (και δεν πιστεύουν πως τα μέτρα της Κυβέρνησης πιάνουν τόπο) και μας έχουν κατατάξει βαθειά στη κατηγορία «junk» (σκουπίδια). Εμείς μεν μπορεί να τους θεωρούμε αναξιόπιστους, αλλά οι αγορές παρακολουθούν τις αξιολογήσεις τους.
• Ο έγκριτος ECONOMIST (2 Απριλίου 2011) γράφει πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της και πρέπει να το ‘αναδιαρθρώσει’»…
• Οι εισηγμένες επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημίες ρεκόρ (παρά τις εμπορικές τράπεζες που εμφανίζουν πλασματικά κέρδη). Ο τζίρος στα μαγαζιά συνεχίζει να κατρακυλάει.

Τα τελευταία 30 χρόνια, οι Κυβερνήσεις, πιεζόμενες από τις απαιτήσεις διαφόρων ομάδων και από την επιθυμία τους να είναι αρεστές και να επανεκλεγούν, πρώτα καθόριζαν τις διάφορες παροχές και μετά έτρεχαν λαχανιασμένες και «εις μάτην» να αναζητήσουν έσοδα για να συγκρατήσουν τα ελλείμματα. Έτσι φτάσαμε να χρωστάμε:

340 δισεκ. Ευρώ χρέος του Ελληνικού Δημοσίου

40 δισεκ. Ευρώ δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, τουλάχιστον το 80% των οποίων δεν πρόκεται να αποπληρωθούν.

7 δισεκ ευρώ χρέη προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές των νοσοκομείων, φαρμακοποιούς, ΟΤΑ, ΚΤΕΛ και άλλους φορείς, για αποζημειώσεις απολυμένων διαφόρων φορέων, για επιστροφές φόρων (ΦΠΑ, κλπ).

1,0 δισεκ. Κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων

ΣΥΝΟΛΟ 388 δισεκ. ευρώ ΧΡΕΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

250 δισεκ. Ευρώ, άνοιγμα των ασφαλιστικών ταμείων (σύμφωνα με συνέντευξη του τότε Υφ/γου Κοινωνικής Ασφάλισης Νικ. Αγγελόπουλου στην Καθημερινή το 2005-6 και Μιλτ. Νεκτάριου), που σημαίνει πως το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει από τον Προϋπολογισμό, 14 δισεκ. ευρώ κάθε έτος για να καλυφθούν τα ελλείμματα αυτά!

ΣΥΝΟΛΟ 638 δισεκ. Ευρώ + 270 δισεκ. Ευρώ, χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τις τράπεζες.

ΣΥΝΟΛΟ 908 δισεκ. Ευρώ

Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται τα διάφορα «πακέτα στήριξης» των τραπεζών, μέρος των οποίων θεωρείται κάποιας μορφής «επένδυση» που θα αποπληρωθεί κάποτε. Προφανώς όμως, ένα πολύ σημαντικό μέρος από αυτό το ποσό μάλλον στο τέλος θα αναληφθεί από το Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες.

• Τα ελλείμματα αφορούν τη διαφορά εσόδων – εξόδων κάθε χρόνο.
• Χρέος είναι αυτό που χρωστάμε σήμερα συνολικά και προέρχεται από την συσσώρευση των ελλειμμάτων διαχρονικά. Συνήθως το χρέος αυξάνεται πιο γρήγορα από το άθροισμα των ελλειμμάτων, γιατί καμιά φορά τα ελλείμματα δεν περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες!

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ο όγκος του χρέους είναι πολύ μεγάλος για να μπορούν οι Έλληνες φορολογούμενοι να τον καλύψουν. Όπως και κάθε επιχείρηση αντέχει να σηκώσει «τόσο χρέος» έτσι και το Δημόσιο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τέτοιες τεράστιες υποχρεώσεις. Οι εναλλακτικές δυνατότητες είναι ουσιαστικά τρεις!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Ι

Η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συναποφασίσουν να «αποσύρουν» και να διαγράψουν 80 δισεκ. ευρώ ελληνικού χρέους, με αντάλλαγμα την εντατικοποίηση της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρέπει οι αγορές και οι Εταίροι να πεισθούν ότι πράγματι τα δημόσια οικονομικά είναι σε πολύ σωστό δρόμο και πως τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι διατηρήσιμα.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές περίπου 75 δισεκ. ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσε να τα διαγράψει για να ανασάνει και σταθεροποιηθεί η χώρα. Και για το υπόλοιπο χρέος να συμφωνήσει για την μείωση των επιτοκίων κατα 2%.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΙΙ

Η ΕΚΤ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνεχίζει να αγοράζει Ελληνικό χρέος μέχρι ύψους 150 δισεκ. ευρώ στις δευτερογενείς αγορές με την έκπτωση που προσφέρονται τα ομόλογα σήμερα, και μετά να μας δανείσει για 40 χρόνια με 5% ώστε να τα αγοράσουμε από αυτήν. Για το υπόλοιπο χρέος η μόνη επαναδιαπραγμάτευση να ήταν η μείωση του επιτοκίου κατά 2%.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΙΙΙ

Αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να «επαναδιαπραγματευθεί» το χρέος και να δηλώσει για παράδειγμα πως θα αποπληρώσει 60-70 σεντς για κάθε ευρώ, αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά. Τεράστιες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ελληνικές τράπεζες και τους διεθνείς επενδυτές και γενικότερο «στιγματισμό» της χώρας μας.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη θέση. Χάνουν συνεχώς καταθέσεις, τα επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν χορηγήσει καταγράφουν μεγάλες επισφάλειες, ενώ τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους έχουν χάσει 15-35% της αξίας τους. Δηλαδή τα «ίδια» κεφάλαιά τους έχουν εξανεμισθεί! Οι συγχωνεύσεις είναι αναγκαίες, αλλά όχι επαρκείς λύσεις, καθόσον «δύο τυφλοί δεν κάνουν ένα μονόφθαλμο». Απορώ πώς η Τράπεζα της Ελλάδας δεν τις αναγκάζει να προβούν σε πιο γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου έστω και σε πιο υποτιμημένες τιμές ανά μετοχή! Μια επαναδιαπραγμάρευση του χρέους και «οριστική» μείωση της αξίας των ομολόγων του Ελληνκού Δημοσίου θα μπορούσε να προκαλέσει ουρές στις τράπεζες για μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Κάτι που φυσικά θα ήταν αδύνατο για τις τράπεζες να ικανοποιήσουν, και που θα οδηγούσε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος!

Και όχι μόνο: Το θέμα είναι πως όποιου τύπου «διευθέτηση» και να επιλεγεί, οι αγορές πρέπει να την θεωρήσουν επαρκή και τελική, ώστε να αρχίσουν να επαναχρηματοδοτούν τη χώρα μας με όρους ανοικτής αγοράς. Δεν έχει νόημα μια επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση, αν οι αγορές δεν «ανοίξουν» πάλι!

Σε κάθε περίπτωση θα πρότεινα να περιμένουμε. Να μην βιαστούμε να προχωρήσουμε σε κάποια επαναδιαπραγμάτευση πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και φανούν κάποια θετικά αποτελέσματα στα δημόσια οικονομικά.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

Πρέπει όλοι οι «εταίροι» να πεισθούν πως αν ξεφύγουν τα πράγματα η κρίση θα ξεπεράσει κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα. Η Ιαπωνία έχει χρέος ύψους 205% του ΑΕΠ της! Βέβαια πληρώνει επιτόκια μόνο 1%, δηλαδή ετήσιο κόστος για τόκους μόνο 2% του ΑΕΠ της, ενώ η Ελλάδα πάνω από 6%. Αλλά το κλίμα για τα ιαπωνικά ομόλογα μπορεί να αλλάξει. Και όταν αλλάξει, θα αλλάξει ξαφνικά. Χωρις μεγάλη προειδοποίηση! Και τότε;

Και η Αμερική δεν πάει πίσω. Το χρέος της αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς, το δε κόστος ασφάλισης και περίθαλψης με πολύ ανησυχητικούς ρυθμούς. Ως πότε θα αντέξει; Μέχρι το 2020 τα δημόσια οικονομικά της θα χειροτερεύουν. Την συμφέρει να συγκρατηθεί το πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους και να ηρεμήσουν οι αγορες!

Γι’ αυτό θεωρώ πως η διαγραφή μέρους του χρέους μας συμφέρει και τους εταίρους μας. Μεσο-μακροπρόθεσμα είναι λιγότερο ακριβή λύση!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

17 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ :ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΣΩΝ ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΤΕΛΕΣΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ,ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΔΕΚΟ,ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΡΕΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΛΑΚΑ ΥΠΑΝΘΡΩΠΕ ΔΟΥΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΜΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΚΙΟΛΑΣ!!!ΛΑΜΟΓΙΟ!!!!!!!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΚΟΙΤΑ ΡΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ.
    ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ Ή ΣΤΗ ΝΔ? ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ…ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΗΤΕ, ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ Η ΠΟΥΤΑΝΑ Η ΒΟΥΛΤΕΨΗ Η ΑΚΕΡΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΥΠΟΨ. ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΔ.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Α ΜΩΡΗ ΚΟΥΦΑΛΑ ΣΕ ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ.
    ΑΡΧΙΔΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΧΩΘΗΚΕΣ ΣΤΟΥ ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕΣ ΜΕΓΑΛΟΣ.ΕΣΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΡΡΕΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΕΠΟΥΛΟΥΣΕΣ?
    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ?
    ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΣΤΗΣΕΣ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ? ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΣΤΗΣΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ?
    ΕΣΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ?
    ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΞΕΚΟΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΟΥ ΣΤΟ ΓΑΜΗΣΙ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ?ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΣΤΗΣΕΣ ΤΑ ΠΙΣΤΡΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ? ΕΣΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΕ ΟΤΙ ΓΚΟΜΕΝΑΚΙ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΥΛΑΣ ΦΟΥΜΑΡΑ? ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ?
    ΡΕ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΚΑΡΓΙΟΛΗ.ΘΑΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί κύριε Δούκα αν πάμε στήν δραχμή!!!Όχι κυρεμαα αλλά σταση πληρωμών και πίσω στην δραχμή!!

    Reply
  5. Ανώνυμος

    4.07 mazi sou! Kai oso gia tis kaimenes trapezes pou tha katarrefsoun, NA KATARREFSOUN. Akomi revontai apo to megalo fagopoti pou kanane epi 15 xronia.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Όντως το θράσος ορισμένων σε αυτή τη χώρα δεν έχει όρια. Μετά από τις "ιερές" βατοπεδινές μπίζνες, τα κολλεγιόπαιδα και οι λιμοκοντόροι του Λονδίνου ήρθαν να γίνουν τιμητές των πάντων και να προτείνουν και λύσεις σωτηρίας μας!!! Ποιοι; Αυτοί που συνεισέφεραν στον πνιγμό μας. Γιατί όμως να μην έχουν θράσος, όταν ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με έναν λαό πολιτικά απολίτιστο και με ανίατη αμνησία; Πετράκη, τράβα να ακούσεις καμιά ροκιά να φτιαχτείς και άσε τη σωτηρία της χώρας, γιατί αν δεν τόχεις καταλάβει συνεισέφερες κι εσύ μαζί με τους άλλους στη δημιουργία του προβλήματος του τόπου.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    ΕΝΑΛΑΚΤΗΚΗ ΙV ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1980-ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ '300' ΚΑΤΑ 90 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΤΡΑ…..ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΕΦΙΚΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Reply
  8. Ανώνυμος

    ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΑ ΨΗΛΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΕΣΥ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΔΕΡΦΑΡΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΗΚΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ,,ΚΑΙ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΞΕΙΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ,,,ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ Η ΓΟΥΝΑ ΣΟΥ ΡΑΜΜΑΤΑ,,,,,ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ ΘΑ ΣΕ ΣΦΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ….ΜΟΥΝΟΠΑΝΟ……..

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΘΑ ΜΟΥ ΛΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΔΟΥΚΑ? ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ,ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΦΥΡΙΖΕΙΣ ΑΔΟΑΦΟΡΑ?

    Reply
  10. Ανώνυμος

    ΡΕ ΝΕΟΤΑΞΙΤΗ ΔΟΥΚΑ !!!ΓΑΜΠΡΕ ΤΟΥ ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ CITY BANK ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ…!!!!
    ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΟ???
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΟ??
    ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΡΕ ΚΛΕΦΤΕΣ??
    ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΛΘΕΙ Η ΩΡΑ ??
    ΡΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΡΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ !!!
    ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΖΑΚΙΩΝ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΕΡΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ.
    ΑΠΛΑ Ο ΑΡΧΙΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΖΕΦΡΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ.
    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ!!!

    ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΜΕΧΡΙ 3 ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.

    Ο ΚΡΑΝΙΟΠΑΡΜΕΝΟΣ

    Reply
  11. Ανώνυμος

    ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ. ΘΡΑΣΣΟΣ ΤΡΟΜΕΡΟ! ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΤΟΥΠΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ. ΡΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ , ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ "ΚΑΘΑΡΟΣ"? ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΓΛΥΨΕΣ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕΛΙ?
    ΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΣ ΓΙΑ ΗΛΗΘΙΟΥΣ?
    ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ??? ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΣΟ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ…. ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ…

    Reply
  12. Ανώνυμος

    Για να καταλάβουν όλοι το μέγεθος της απάτης και της παραπληροφόρησης που επιχειρεί η ελληνική ψωρο-ελίτ, και οι παπαγάλοι της, συγκέντρωσα από τα ΔΕΛΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, την εικόνα που υπήρχε στο τέλος κάθε χρόνου για την περίοδο 1997-2009.

    Ο Αντρέας πέθανε το 1996 και περάσαμε στην εποχή των εκσυγχρονιστών και του Σημίτη.

    Την 31/12/1997 το χρέος ήταν 114,5 δίς ευρώ. Στο ποσό αυτό είχαν αποτυπωθεί οι «ανεύθυνες και αλόγιστες πολιτικές» οι στρεβλώσεις, οι αγκυλώσεις, τα κακώς κείμενα, οι λάθος νοοτροπίες, και τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών, από τα δάνεια της Επανάστασης το 1824.

    173 χρόνια «ανεύθυνων και αλόγιστων πολιτικών» οδήγησαν το Δημόσιο Χρέος στα 114,5 δις ευρώ.

    Εκτός από τις «ανεύθυνες και αλόγιστες πολιτικές» , σε αυτό το χρέος περιλαμβανόταν , το κόστος του εμφυλίου, το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών του πολέμου, η μικρασιατική καταστροφή, η αποκατάσταση των ζημιών των σεισμών, το κοινωνικό κράτος του Ανδρέα, οι διορισμοί, οι συντάξεις, οι επιδοτήσεις, οι προμήθειες, οι προμηθευτές, οι μίζες, οι εξοπλισμοί, τα περίφημα ελλείμματα της Ολυμπιακής αλλά και ανάπτυξη, αφού οικοδομήσαμε την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

    Ξεκινάμε λοιπόν:
    31/12/1997 114,570,800.Το χρέος που παραλαμβάνει ο Σημίτης.

    31/12/1998 121,942,770 ,31/12/1999 129,168,010, 31/12/2000 139,184,160
    31/12/2001 146,000,000,31/12/2002 166,117,100, 31/12/2003 177,812,100
    31/12/2004 201,244,050
    Οι εκσυχρονιστές του Σημίτη αύξησαν το χρέος κατά 87 δις περίπου, (75,75%), σε 7 χρόνια.

    Και έρχεται η ΝΔ να μας σώσει , ο Καραμανλής με την «παρέα του Λονδίνου». (Αλογοσκούφης , Δούκας κλπ)

    31/12/2005 215.415.000 ,….31/12/2008 262,070,750, 31/12/2009 303,000.000
    Έβαλαν καπέλο 102 δις ευρώ (64%) και έφυγαν.

    Ιδού λοιπόν η απλούστατη αλήθεια των αριθμών.

    1997-2009, 190 δις χρέος. Σε 12 χρόνια!!!

    1824-1997, 114 δις χρέος σε 173 χρόνια, «ανεύθυνων και αλόγιστων πολιτικών».

    Από τα 190 δις, τα 80 περίπου αντιστοιχούν στα ελλείμματα των προϋπολογισμών , (που τα προκαλούσαν οι τόκοι του χρέους έτσι και αλλιώς ).
    Και τα απλούστατο ερώτημα είναι:
    Που πήγαν τα 110 δις;

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2009/12/12-114-303.html#ixzz0a91SF9LH

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *