Χωρίς καμία παραδοχή της λανθασμένης “συνταγής” και χωρίς καμία αναφορά στο “λάθος του πολλαπλασιαστή” δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα έκθεση του ΔΝΤ …
για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, έμμεσα το ΔΝΤ παραδέχεται ότι το χρέος παραμένει υψηλό, η οικονομία δεν ανακάμπτει και η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται.

Τι λέει η έκθεση του ΔΝΤ

Στα θετικά, το ταμείο σημειώνει την πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα διασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομίας, κατά την άποψη του.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης κλιμακίου του, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό ώστε να διασφαλίσει ότι το βάρος των μέτρων λιτότητας δε θα κατανέμεται ανισομερώς, μόνον σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

“Αποφασιστικές διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς ώστε να προωθηθεί μια ταχεία ανταπόκριση και να επιτευχθεί μια περισσότερο ισορροπημένη διανομή του βάρους της προσαρμογής”, τονίζει το ΔΝΤ. “Η αποστολή (του ΔΝΤ) καλωσορίζει τον αναπροσανατολισμό της εστίασης του κυβερνητικού προγράμματος, σε αναγνώριση αυτών των προβλημάτων”.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει “εξαιρετική” πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος από το 2010, καθώς το πρωτογενές της αποτέλεσμα, θα εμφανίσει βελτίωση κατά 10% έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την έκθεση, ωστόσο, το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει “ιδιαίτερα υψηλό”.

“Ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δέχθηκαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί σημαντική έκτακτη ενίσχυση με όρους χαμηλότερους της αγοράς, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της, και έχουν συμφωνήσει να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια, εφόσον αυτό χρειαστεί”, σημειώνει το ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 110% έως το 2020. “Η δέσμευση αυτή είναι απαραίτητη για τη διαβεβαίωση των πιστωτών ότι υφίσταται ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τη διαχείριση του υπερβάλλοντος ελληνικού χρέους”.

http://left.gr/
ΠΡΕΖΑ TV

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *