«Κόλλησε» και η εφεδρεία

Δεν θα συζητηθεί τελικά στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, καθώς μέχρι αργά τη νύχτα δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των υπουργών στη διάρκεια σύσκεψης υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν είναι: ….

– ο αριθμός των εφέδρων
– οι υπηρεσίες από τις οποίες θα επιλεγούν οι φεδροι
– αν θα υπάρξει πρόγραμμα εφεδρείας ταυτόχρονα για ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα
– αδυναμία θέσπισης αντικειμενικών και αδιάβλητων κριτηρίων ως προς την εφαρμογή του μέτρου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, εκτιμήθηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν θα μπορούσε να λάβει σχετική απόφαση πριν το θέμα συζητηθεί με την Τρόικα.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Ρέππας και Βενιζέλος το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων που έλειπε η Τρόικα είχαν καταρτίσει τρία σχέδια αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου και του στενού δημόσιου τομέα.

Το πρώτο σχέδιο (το πιο ήπιο) προέβλεπε την «μαλακή» αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περιελάμβανε το στενό δημόσιο τομέα. Το δεύτερο σχέδιο προέβλεπε μία πιο «αυστηρή» αποχώρηση και το τρίτο σχέδιο ήταν το πιο «σκληρό» με απευθείας απολύσεις.

Όπως διαπιστώθηκε χθες, έπρεπε πρώτα αυτά τα τρία σχέδια να συζητηθούν με την Τρόικα, η οποία για μεγάλο διάστημα έλειπε από τη χώρα. Ετσι, συμφωνήθηκε πως δεν μπορούσε να εγκρίνει κάτι το υπουργικό συμβούλιο και έπειτα να διαφωνήσουν με αυτό οι ελεγκτές. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε αναβολή της συζήτησης στο υπουργικό προκειμένου σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίασης να έχει την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά τα τρία σχέδια με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Στο υπουργικό θα συζητηθεί το ενιαίο βαθμολόγιο – μισθολόγιο.

Ο κ. Δημήτρης Ρέππας έχει από καιρό έτοιμο το βαθμολόγιο και το έχει αποστείλει στον συνάδελφό του κ. Βενιζέλο. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις νέες ρυθμίσεις για προαγωγή και πρόσληψη, καθώς και τον τρόπο που θα λειτουργεί η νέα διοικητική πυραμίδα. Το βασικό στοιχείο του σχεδίου από πλευράς Ρέππα, είναι ο θεσμός του Κρατικού Υπαλλήλου. Σύμφωνα με το σχέδιο ο κάθε δημόσιος υπάλληλος πλέον δεν θα ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά στο κράτος. Στόχος αυτής της αλλαγής είναι να διευκολύνονται οι μεταθέσεις, να ελέγχονται επιδόματα και αυξήσεις, καθώς και να μπορούν να χρησιμοποιούνται υπάλληλοι σε διευθυντικές θέσεις, απ’ όποια υπηρεσία και αν υπηρετούν.

Όσον αφορά στα οικονομικά ο κ. Βενιζέλος έχει δεσμευτεί πως το 80% των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα θιγεί από τις αλλαγές, παρά μόνο ένα 20%. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι αυτοί ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών, αφού εκεί ήταν και οι καλύτερα αμειβόμενοι. Πολλοί στην κυβέρνηση, αλλά και τεχνοκράτες στα δύο αρμόδια υπουργεία έχουν εκφράσει ήδη το φόβο της «λευκής» απεργίας. Επίσης αναγνωρίζεται πως θα παρουσιάσει προβλήματα μια απόφαση που θα μειώνει – ενδεχομένως και κατά 40% – το μισθό ορισμένων υπαλλήλων, αφού επί χρόνια απολαμβάνουν υψηλές αποδοχές και θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχεδόν τρόπο ζωής. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απίθανο να δοθεί χρονικός ορίζοντας προσαρμογής.

http://www.protothema.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *