Έχουμε χρέη

Δάχτυλα αδύναμα, βλέμμα απέραντο στη δύση της, δέρμα τσιγαρόχαρτο. Κάποιοι έδωσαν ψυχή και σώμα για να μπορούμε να γελάμε σε παρέες, να χαιρόμαστε οικογένειες και…
 λευτεριές, ανέσεις και γνώσεις. Αρκετοί από τους ήρωες αυτούς ξημέρωσαν σε ορθοστασία πίσω από έναν πάγκο, στα γόνατα πλάι σε μία ρίζα ροδακινιάς, στο τιμόνι πάνω σε παγωμένους νυχτερινούς δρόμους, καθαρίζοντας ξένες βρωμιές, πληρώνοντας φόρους που τσάκιζαν, στερούμενοι ένα πουκάμισο για το δικό μας αύριο, νυχτέρια στις υπερωρίες του αφεντικού για τα φροντιστήριά μας.

Μερικοί από δαύτους δεν θα πάρουν σύνταξη, θα περιμένουν εσαεί καρφωμένοι σ’ ένα τηλέφωνο που δεν θα κτυπά. Σήμερα τους υποχρεώνουμε να μετρούν τα ψιλά, να τρέμουν μην παραπατήσουν από γεροντική αστάθεια, ζουν τη ντροπή μην μας γίνουν βάρος. Το σύστημα τούς θέλει επαίτες, να καθυστερεί χρόνια το εφάπαξ τους, να συνυπολογίζεται το κέρδος αν ψοφήσουν και γλυτώσει το Ταμείο το έξοδο.

Τους χρωστάμε την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη των γενεών, τους οφείλουμε την προσοχή και την ορμή μας. Μας φάσκιωσαν σε κουβέρτες αγάπης, μας σκούπισαν τους παιδικούς ιδρώτες και σίγασαν τους φόβους μας. Ακόμα και τώρα που πλησιάζουν το θεό τους, ο νους είναι σ’ εμάς. Θυσία ισόβια. Αν τους ζητάγαμε το μαξιλάρι θα έδιναν και το στρώμα τους, αν μας έβλεπαν άρρωστους θα έδιναν και τώρα το νεφρό τους.

Έχουμε χρέη, έχουμε μεγάλα χρέη. Τους οφείλουμε τα πάντα. Κυρίως τη συναισθηματική γαλήνη.

Όπως έλεγε κι ο Περικλής στον “Επιτάφιο”
36. Θα μιλήσω πρώτα για τους προγόνους μας. Γιατί είναι δίκαιο να τους απονέμεται η τιμή αυτή να μνημονεύονται πρώτοι. Γιατί την χώρα αυτή, οι ίδιοι πάντα κατοικώντας από γενεά σε γενεά μέχρι των ημερών μας, χάρις στην ανδρεία τους, μας την παρέδωσαν ελεύθερη. Και εκείνοι λοιπόν είναι άξιοι επαίνου αλλά ακόμη περισσότερο οι πατέρες μας. Γιατί, μαζί με όσα κληρονόμησαν, αφού απέκτησαν όση εξουσία έχουμε με πολλούς κόπους τη κληροδότησαν σε μας τους σημερινούς.

www.xartografos.wordpress.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

8 Comments

  1. Ανώνυμος

    Δε νομίζω πως οι σημερινοί νέοι περνάνε καλύτερα από το πως περάσανε οι τωρινοί 65άρηδες -70άρηδες. Για να μην πω πόσοι παίρνουν τεράστιες συντάξεις και πόσοι έχουν πάρει τεράστια εφ' άπαξ κλπ. Οι περισσότεροι, κατάφεραν να φτιάξουν 2 σπίτια τουλάχιστον, τα μαγαζιά ήταν γεμμάτα συνέχεια, ταβέρνες μέχρι σκυλάδικα κλπ κλπ, επιδοτήσεις πήραν, δανεικά πήραν, ξένους να δουλεύουν, πήραν αρκετά εν πάση περιπτώσει.
    Ένας σημερινός νέος, μπορεί να φτιάξει σπίτι σήμερα; ή μήπως μπορεί να πληρώσει τον καφέ του; κι αυτός με το χαρτζιλίκι του πατέρα του και του παππού του, άσε το χειρότερο που δεν έχει κανένα ΟΡΑΜΑ για το μέλλον. Αυτοί τουλάχιστον είχαν.
    Για ρώτα τον, αν δεχόταν να μειώσει κάτι απ' τη σύνταξή του, θα σου 'λεγε "μα τα έχω πληρώσει" ποιός; ο εργοδότης του. Που συνήθως ήταν το δημόσιο, άλλος δηλαδή τα 'χει πληρώσει, όπως και τους μισθούς-συντάξεις που πολλοί έπαιρναν και παίρνουν. Και που ψήφιζαν τους ακατανόμαστους μπας και διορίσουν τους κανακάρηδές τους… Άσε, μη μου μιλάτε γι αυτή τη γενιά που δεν την ενδιαφέρει κανείς άλλος.
    Καταλαβαίνω πως μια μεγάλη μερίδα είναι πολύ διαφορετική, μιλάω για την μεγαλύτερη που είναι έτσι.

    Reply
  2. Xartografos

    Ο Φιλιπ Τολεντάνο είναι πράγματι διάσημος φωτογράφος κι ελπίζω (…) να μην έχει παράπονα από τη χρήση που έκανα της δουλειάς του

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Η φωτό του χαρτογράφου σκίζει. Ξυπνήστε ρε κι αλλάξτε την δικη σας/ Είναι ενός γνωστού φωτογράφου στο διαδίκτυο αλλά δεν γνωρίζω ποιανού, έχω ξαναδεί φωτογραφίες του. Όσο για την ουσία στο κείμενο, αστα χαρτογράφε, ξύνεις πληγές

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Το κείμενο μπάζει, πολύ μελό, κι ας είναι αληθινό. Συμφνωώ με τον ανώνυμο 5.59 όμως. πράγματι η φωτό εδώ είναι μάπα, αλλά η άλλη στο xartografos είναι. Ωραίος χαρτογράφε

    Reply
  5. Ανώνυμος

    ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ η φωτό με το κείμενο. Κάποιος αδίκησε την ανάρτηση ολοφάνερα. Ας είναι, τη διαβάσαμε στη πηγή της και μας άρεσε. Λιγή προσοχή οι διαχειριστές, παρά το όντως πολύ φορτίο που έχουν. Η πλάκα είναι πως όλα τα λεφτά είναι η βραβευμένη ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ στο http://www.xartografos.wordpress.com

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *