Χωρίς πόθεν έσχες η αγορά ακινήτων

Τα δεσμά της κτηματαγοράς από την εφαρμογή του πόθεν έσχες στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που επιβάλλεται σήμερα επί των υψηλών αντικειμενικών αξιών τους, σπάει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με «Τα Νέα».

Με νομοθετική διάταξη, που είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή, ορίζεται ότι το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται ότι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής και ο πωλητής θα μπορούν να συμφωνούν την τιμή την οποία θα αναγράφουν στο συμβόλαιο σε επίπεδα ακόμη και πολύ χαμηλότερα από πραγματικό τίμημα της μεταβίβασης. Έτσι ουσιαστικά θα γλιτώνουν το πόθεν έσχες.

Η αλλαγή των αντικειμενικών

Για την προσαρμογή των αντικειμενικών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν έως το 2016. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συστηθεί ειδική επιτροπή η οποία έχει αναλάβει να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων στην οποία οι αντικειμενικές αξίες θα υποκατασταθούν από τις πραγματικές. Η διαδικασία, όμως, θα πάρει καιρό καθώς οι αγοραπωλησίες σήμερα είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να μην υπάρχει καθόλου εικόνα για τις πραγματικές τιμές.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *