Διάλεξη του φιλοσόφου και συγγραφέα Στέλιου Ράμφου

Στις 16 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί, η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση με πρωταγωνιστή τον φιλόσοφο και συγγραφέα δοκιμίων Στέλιο Ράμφο, ο οποίος θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Time out – Η ελληνική αίσθηση του χρόνου».
Στρέφοντας το βλέμμα για άλλη μια φορά στη σύγχρονη ελληνική κρίση και τις αιτίες της, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη….
διάλεξη ενός διακεκριμένου φιλοσόφου και συγγραφέα.

Με αφορμή την ιδέα ότι τα αίτια της δημοσιονομικής μας κρίσεως είναι και πολιτισμικά, ο ομιλητής θα επιμείνει στον χρόνο, όπως κατά την κρίση του βιώνεται από τον μέσο νεώτερο Έλληνα. Αντιλαμβανόμαστε, πιστεύει, μουσειακά το παρελθόν και ματαιώνουμε το ενεργό μέλλον, καθώς ο σκοπός της εκπληρώσεως των επιθυμιών ξεπερνά την επιταγή της εργασίας και της προκοπής. Το νόημα που έχει πολύ συχνά για εμάς το μέλλον είναι να επαναφέρει το παρελθόν. Έτσι, αντί να ανοιγόμαστε στον χρόνο του μέλλοντος κλεινόμαστε παθητικά στον χώρο, αποφεύγοντας ή αναβάλλοντας διαρκώς την δημιουργική έξοδο στην πραγματικότητα. Σκοπός δεν είναι να σβήσουμε αλλά να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν συγχρονιζόμενοι με την εποχή μας.

Ο Στέλιος Ράμφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών ενώ συνέχισε στο Παρίσι σπουδάζοντας Φιλοσοφία. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Βενσάν. Η πλούσια βιβλιογραφία του αντικατοπτρίζει τις πνευματικές αναζητήσεις του, τις θέσεις και τις προτάσεις του αναφορικά με τον μαρξισμό, την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού, τους συσχετισμούς της σύγχρονης πνευματικής δημιουργίας με την ελληνορθόδοξη παράδοση. Στην εργοβιογραφία του περιλαμβάνεται πλούσια αρθρογραφία με αναφορές σ’ αυτά τα γνωσιακά πεδία, δημοσιευμένα σε περιοδικά όπως “Ευθύνη”, “Ερουρέμ”, “Ινδικτος”. Έχει εκδόσει πολλά βιβλία, εκ των οποίων τα τελευταία είναι Το αδιανόητο τίποτα, Η Λογική της παράνοιας και το Υπάρχεις σαν Μοίρα.

Πώς βιώνει τον χρόνο ο μέσος Νεοέλληνας; Και πώς συνδέεται αυτό το γεγονός με την σημερινή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας; Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής, ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος επιχειρεί μια σύνδεση ανάμεσα στα δύο. Το κοινό του Megaron Plus θα έχει την ευκαιρία να τον ακούσει και να συνομιλήσει μαζί του.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012
Ώρα έναρξης 7 μμ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητα
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ.

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

http://briefingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *