Βραχιόλι που θα «προβλέπει» το έμφραγμα

Περικάρπιο που θα μπορεί να εντοπίζει σοβαρές ασθένειες, όπως επικείμενη καρδιακή προσβολή, φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Google, οι ερευνητές της οποίας βρίσκονται πολύ κοντά στην κατασκευή συνθετικού ανθρώπινου δέρματος, το οποίο θα αποτελέσει την πειραματική βάση για το διαγνωστικό «βραχιόλι». Οι ερευνητές του τμήματος Επιστημών Ζωής των εργαστηρίων Google X στην Καλιφόρνια χρειάζονταν χέρια που να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά για να πειραματιστούν με τη νέα τεχνολογία τους.

Σύμφωνα με τον δρα Αντριου Κόνραντ, το σύστημα (βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης) θα μπορεί να εντοπίζει βιοδείκτες που παραπέμπουν σε διάφορες ασθένειες, χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια τα οποία θα «χτενίζουν» τον οργανισμό. Θα έχει τη δυνατότητα -όπως φιλοδοξούν οι ερευνητές- να κάνει διάγνωση ασθενειών πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους, επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη θεραπεία και τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε την ιατρική από το να ακολουθεί τις εξελίξεις στον οργανισμό, να είναι είναι προληπτική και αποτρεπτική» δηλώνει ο δρ Κόνραντ. «Κάνουμε καλή πρόοδο, αλλά το “ταξίδι” είναι μακρύ και δύσκολο. Νομίζω ότι θα φτάσουμε στον προορισμό, και ελπίζω αυτό να πάρει μερικά χρόνια κι όχι δεκαετίες» καταλήγει.

Το σύστημα που σκοπεύουν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες της Google βασίζεται στην ιδέα ότι ο εντοπισμός ανεπαίσθητων αλλαγών στη βιοχημεία ενός ανθρώπου μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Οι ασθενείς θα καταπίνουν ένα χάπι που θα περιέχει νανοσωματίδια, προσαρμοσμένα ώστε να προσκολλώνται σε βιοδείκτες διάφορων ασθενειών. Αυτά τα σωματίδια θα «ενημερώνουν» το περικάρπιο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό να κάνουν τα προβληματικά κύτταρα να «φωτίζονται», οπότε το μαγνητικό βραχιόλι θα μπορεί να τα εντοπίζει καθώς αυτά θα περνούν από το χέρι μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. «Θα βάζουμε τα νανοσωματίδια να κυκλοφορούν σε όλο το σώμα και να αναζητούν τα προβληματικά κύτταρα και θα τα συγκεντρώνουμε χρησιμοποιώντας έναν μαγνήτη. Στη συνέχεια θα τα “ανακρίνουμε” γι’ αυτά που κατέγραψαν» καταλήγει χαρακτηριστικά ο δρ Κόνραντ.

Πηγη espresso

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *