Ζυγίζουν την πρόταση Σάλλα οι άλλες τράπεζες


Με τιμή εκκίνησης τα 701 εκατ. ευρώ συνολικά, για την εξαγορά του 77,3% της Αγροτικής και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει τον κύκλο συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου στη μετά την κρίση εποχή.
Η ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς, μετά την….

αρχική έκπληξη που προκάλεσε, αντιμετωπίσθηκε με προβληματισμό από την τραπεζική αγορά, η οποία ανεξάρτητα από την έκβαση της πρότασης Πειραιώς, θα υποχρεωθεί να επισπεύσει τις δικές της κινήσεις στο νέο τοπίο.

Η προσφερόμενη τιμή έχει προσδιορισθεί με βάση την καθαρή θέση των δύο υπό κρατικό έλεγχο οργανισμών, στοιχείο που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως το επόμενο διάστημα από τους “αντιδρώντες”.

Μέχρι τώρα, κανείς από την αγορά δεν τοποθετείται επίσημα και αποφεύγει να σχολιάσει την επιχειρούμενη εξαγορά, ακόμη και οι τράπεζες Εθνική (Απόστολος Ταμβακάκης) και Eurobank (Νίκος Νανόπουλος), που διατηρούν μετοχική συμμετοχή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ούτε φυσικά και η Alpha Bank (Γιάννης Κωστόπουλος).

Οι πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις από τραπεζικούς κύκλους κάνουν λόγο επίσης για υποχρέωση του Δημοσίου να προβεί σε προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να διερευνηθεί πιθανό ενδιαφέρον και από άλλους τραπεζικούς οργανισμούς με στόχο την επίτευξη καλύτερου τιμήματος αφενός αλλά και λόγω του κινδύνου να προσομοιάζει το όλο εγχείρημα με απευθείας πώληση χωρίς ανοικτή διαδικασία.

Και ενισχυμένη πρόταση …

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε τουλάχιστον από χθες πλήρη γνώση των προθέσεων της Τράπεζα Πειραιώς, ενώ παράλληλα, θετικά εμφανίζεται να βλέπει τις εξελίξεις η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς φέρεται «πρόθυμη» να υποβάλλει βελτιωτική οικονομική πρόταση κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων, πρόθεση η οποία συμπεραίνεται εκ της δηλώσεως του κ. Σάλλα πως «αν χρειαστεί η τράπεζα Πειραιώς ενδέχεται να προχωρήσει και σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου».

Και αυτή η εκδοχή εμφανίζεται να είναι σε γνώση της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πάντως ότι οι «σκεπτικιστές». οι οποίοι μιλούν για υποχρέωση διαγωνιστική διαδικασία ώστε να μην αποκλεισθούν πιθανοί άλλοι ενδιαφερόμενοι, προβάλλουν κατά κύριο λόγο την αξία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Τ.Τ., ενώ δεν φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο μέτοχος, εν προκειμένω το ελληνικό δημόσιο, να έχει δικαίωμα να προκηρύξει διαγωνισμό για διπλή αποκρατικοποίηση, υιοθετώντας δηλαδή το μοντέλο της πρότασης Σάλλα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το σενάριο του «λευκού ιππότη» και το ενδιαφέρον μειώνεται κατακόρυφα, αφού πολλοί που ίσως θα ήθελαν την «προικοδότησή» τους μέσω του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για Αγροτική Τράπεζα.

Το ενδεχόμενο αυτό, να πωληθεί δηλαδή το Τ.Τ. αλλά να παραμείνει η ΑΤΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και μάλιστα χωρίς πολλές εναλλακτικές και δυνατότητες εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της Αγροτικής, δεν αρέσει καθόλου στο κυβερνητικό επιτελείο.

Είναι βέβαιο οτι η χθεσινή πρόταση, προϊδεάζει για ένα εξαιρετικά θερμό κι ενδιαφέρον καλοκαίρι και ανεξάρτητα από την εκβασή της, άνοιξε επιτέλους τον κύκλο για τον οποίο πίεζαν (ή προετοίμαζαν) όλο το προηγούμενο διάστημα, κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και παράγοντες της τραπεζικής αγοράς.

συνημμένο αρχείο με τα οικονομικά στοιχεία τραπεζών

www.protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *