Πολιτική παρέμβαση για τα σκουπίδια από ΥΠΕΚΑ καταγγέλει η Ρένα Δούρου

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) γύρω από τον σχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων…

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η κα Δούρου ανέφερε πως το ΥΠΕΚΑ «επιχειρεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των ΠΕΣΔΑ».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο, προκειμένου να επιτύχει όσο το δυνατόν πιο χαμηλό πρόστιμο στις 2 Δεκεμβρίου, οπότε και θα εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λειτουργία των παράνομων χωματερών στην Ελλάδα, επιχειρεί έστω και με προσωρινές μεθόδους να τις κλείσει όλες μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ωστόσο, η κα Δούρου δεν έδειξε να πείθεται από τις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ και έτσι ανακοίνωσε ότι το θέμα που έχει ανακύψει με το άρθρο 17 και την απόπειρα της κυβέρνησης να κηδεμονεύσει την αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ θα τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη ενώ επισήμανε ότι «με διαδικασίες-“εξπρές” το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των ΠΕΣΔΑ».

Τόνισε επίσης ότι στη συγκεκριμένη διάταξη «γίνεται φανερή προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών σχεδιασμών». Οι προτεινόμενες δηλαδή ρυθμίσεις, όπως δήλωσε, «ισοδυναμούν με ουσιαστική αφαίρεση από τους φορείς διαχείρισης και τις περιφέρειες της αρμοδιότητας να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τη διαχείριση των αποβλήτων και οδηγούν στη μέγιστη συγκεντροποίησή της».

«Και αυτή η μεθόδευση δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρείται σήμερα» εξήγησε η κυρία Δούρου: «Επιχειρείται σήμερα τη στιγμή που η νέα περιφερειακή αρχή Αττικής έχει διατυπώσει την ανάγκη αλλαγής του σημερινού, αποτυχημένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Επιχειρείται τη στιγμή που η νέα Αρχή έχει αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία, δηλώνοντας δημόσια την πρόθεσή της να ακυρώσει τους διαγωνισμούς για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, να προχωρήσει σε αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, στη λογική της αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών. Και να ζητήσει από τους δήμους να συμβάλουν σε αυτό, καταρτίζοντας τοπικά σχέδια διαχείρισης.

Επιχειρείται σήμερα αυτή η μεθόδευση από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο φέτος τον Απρίλιο ανακοίνωσε άρον – άρον “επικαιροποίηση” των ΠΕΣΔΑ – μια “επικαιροποίηση-φάντασμα” για την οποία ουδείς έχει μάθει τίποτε. Γιατί δεν υπήρξε καμία δημοσιοποίηση. Μια “επικαιροποίηση- φερετζές” προκειμένου να διασφαλίσει την τυπική νομιμοποίηση ενός συγκεντρωτικού και αντιπεριβαλλοντικού μοντέλου διαχείρισης, υψηλού κόστους κατασκευής και διαχείρισης, με διατήρηση των εγγυημένων ποσοτήτων σύμμεικτων, των φαραωνικών εγκαταστάσεων, με ΣΔΙΤ».

Η νέα περιφερειακή αρχή Αττικής δηλώνει «κατηγορηματικά την αντίθεσή της σε αυτή τη μεθόδευση, η οποία συνιστά τεράστια οπισθοδρόμηση και υποκρύπτει απαράδεκτη πολιτική σκοπιμότητα, αυτήν της εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων», γι’ αυτό «καλεί το ΥΠΕΚΑ και την κυβέρνηση να αποσύρουν εδώ και τώρα την απαράδεκτη τροπολογία και να μην επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο και στο μέλλον. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και για το σύνολο του σχεδίου νόμου, που επιχειρούν να “νομιμοποιήσουν” με μια τυπική διαδικασία διαβούλευσης μιας εβδομάδας».

Πάντως, σημειώνεται ότι μιλώντας σε δημοσιογράφους, η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου υποστήριξε ότι πραγματοποιούνται συσκέψεις με τις αρχές των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προκειμένου έως τις 2 Δεκεμβρίου να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ΧΥΤΑ, ει δυνατόν όλοι. Αυτό δύναται να επιτευχθεί μέσω της μεταφοράς των απορριμμάτων σε γειτονικούς, νόμιμους ΧΥΤΑ (όπου υπάρχουν) και της αδειοδότησης της «προσωρινής διαχείρισης» (λ.χ. δεματοποίηση και αποθήκευση). Σημείωσε δε, ότι δεν θα δοθούν πόροι από το νέο ΕΣΠΑ για χωματερές.

Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει εγκρίνει ακόμη το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί (ΠΕΣΔΑ), οι οποίοι με τη σειρά τους βρίσκονται, σχεδόν όλοι, υπό αναθεώρηση, εκτός του ΠΕΣΔΑ της Κρήτης που έχει εγκριθεί. Η κα Γιαννακοπούλου, πάντως, υποστήριξε ότι η ρύθμιση που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση και υποχρεώνει τους ΠΕΣΔΑ να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του ΥΠΕΚΑ δεν αφορά την Αττική. «Ο περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να ακολουθεί τον εθνικό σχεδιασμό και τις αιρεσιμότητες του ΕΣΠΑ», ανέφερε. Δεν έδωσε, ωστόσο, επαρκείς εξηγήσεις για τη χρησιμότητα της ρύθμισης, καθώς οι νέες προτεραιότητες της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απορρίμματα έχουν ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία από διετίας.

Πηγη:airetos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *