Μήπως είμαστε παχύσαρκοι και δεν το ξέρουμε;

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τις διαστάσεις του φαινομένου της παχυσαρκίας, της σύγχρονης αυτής επιδημίας, και προβληματιζόμαστε για τους κινδύνους και τις καταστροφικές επιπτώσεις της σε όλα σχεδόν τα συστήματα και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Οι περισσότεροι, όμως, πιστεύουν ότι δεν τους αφορά ως πρόβλημα,…
ότι δεν είναι παχύσαρκοι και αποστασιοποιούνται από κάθε υγιεινή διατροφική συνήθεια ασυλλόγιστα. Η εσφαλμένη αντίληψη για το ιδανικό σώμα και ο συμβιβασμός με τα περίσσεια κιλά τους απομακρύνουν από τα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αυξημένη κατανάλωση έτοιμων φαγητών κλπ), τους οδηγούν σε ένα μονόδρομο που καταλήγει στη σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τον διαιτολόγο-διατροφολόγο κ. Πέτρο Χαντζαρίδη, σκοπός του άρθρου είναι μέσα από την παρουσίαση ορισμένων δεικτών να μας βοηθήσει στην εκτίμηση ύπαρξης ή όχι ενός προβλήματος υγείας (παχυσαρκία) και τους κινδύνους που πιθανόν να ελλοχεύουν.

Δείκτης Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) – BodyMassIndex (B.M.I.)

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο της επιστημονικής κοινότητας. Χρησιμοποιείται ευρέως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και άλλους διεθνείς οργανισμούς σε επιδημιολογικές μελέτες. Πρόκειται για έναν αδρό δείκτη εκτίμησης της παχυσαρκίας στους ενήλικους άντρες και γυναίκες, ο υπολογισμός του οποίου είναι εύκολος από τον καθένα. Ισούται με το πηλίκο του σωματικού βάρους ενός ατόμου (εκφρασμένο σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους (εκφρασμένο σε μέτρα).

Για παράδειγμα ένα άτομο με βάρος 90 κιλά και ύψος 1,70 μέτρα έχει Δ.Μ.Σ.:
Δ.Μ.Σ.= 90 / (1,70)2 = 31,1

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα όρια των τιμών του Δ.Μ.Σ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δ.Μ.Σ.
Νοσηρή Παχυσαρκία

>40
Ιατρικώς Σημαντική Παχυσαρκία

35-40
Παχυσαρκία

30-35
Υπέρβαρος

25-30
Φυσιολογική Κατάσταση

18,5-25
Απίσχνανση

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *