“Εξελίξεις” βλέπει το Σεπτέμβριο ο Ε.Βενιζέλος – Αλλά δεν μας λέει “ποιες”…

Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας σε όλα τα πεδία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας
το βράδυ της Τετάρτης σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, πάντως, να προσδιορίσει τους τομείς στους οποίους θα υπάρξουν εξελίξεις και τι είδους θα είναι αυτές.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το σύνολο της ομιλίας του κ. Βενιζέλου, ωστόσο, συνάγεται ότι οι εξελίξεις αφορούν τόσο στη χώρα όσο και στη δημοκρατική παράταξη. Πρωτίστως αφορούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και εξελίξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα λεγόμενα εθνικά θέματα, για τα οποία ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε ώστε να μην υπάρξει καμία υποχώρηση σε αυτά».

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μνημόνια, ούτε νέα μέτρα. Και πρόσθεσε ότι η χώρα θα επανέλθει στη φυσιολογική κατάσταση μιας ευρωπαϊκής χώρας, χωρίς αποκλίσεις και υβρίδια, όπως η τρόικα και διαδικασίες που ταπεινώνουν τη χώρα, εννοώντας τις μακρές επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα και το πήγαινε-έλα στα υπουργεία που δημιουργούν κακό κλίμα.

Σχετικά με το χρέος ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι βιώσιμο για τα επόμενα 10 χρόνια, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ και προσθέτοντας ότι σε 10 χρόνια οι παραμετρικές αλλαγές θα είναι τέτοιες που θα μεταβάλουν τα δεδομένα με γεωμετρική πρόοδο. Αλλά αυτό, είπε, δεν αναγνωρίζεται επειδή υπάρχει κομματική μικροψυχία, διότι θα έπρεπε να πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ.

Δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια να γίνουν νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά εφικτών ρυθμίσεων προκειμένου να σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ, όπως είπε, ο μεγάλος στόχος είναι να νιώσουν ασφαλείς οι Τράπεζες.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και το οποίο θα έχει στο κέντρο του την αύξηση της απασχόλησης. Και αναφέρθηκε σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκτιμά ότι είναι εφικτή η δημιουργία 750.000 θέσεων εργασίας μέσα σε έξι χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για το «χαράτσι της ΔΕΗ» (χωρίς, πάντως, να αναφέρει το όνομα του υπουργού) τόνισε ότι «δεν δεχόμαστε μαθήματα διαπραγμάτευσης» και συνέστησε σε όσους ασκούν παρόμοια κριτική να κάνουν ότι έκανε εκείνος το καλοκαίρι του 2011 «για να πετύχουμε πιο γρήγορα την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση».

Αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, τονίζοντας ότι το μέτρο της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης απέτυχε, τάχθηκε υπέρ του γενικού συμψηφισμού χρεών και της απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, κατήγγειλε τη συντεχνιακή λογική, αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα, όπως κατήγγειλε και κάθε προσπάθεια ισοπέδωσης των δημοσίων υπαλλήλων

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τρία ανοιχτά μέτωπα. Το πρώτο με τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και το ψεύδος, το δεύτερο με το νεοφιλελευθερισμό του συρμού και το τρίτο με όσους είναι διανοητικά μυωπικοί.

‘Ασκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι απέτυχε, στις εκλογές, η στρατηγική της εφόδου για την κατάληψη της εξουσίας, ότι αθροίζει τις ψήφους ακόμα και των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής και μιλά ως πληρεξούσιος του ΚΚΕ. Ενώ αναφερόμενος στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ότι όποιος παίζει με τους θεσμούς πληρώνει το κόστος, προσθέτοντας ότι η εκλογή Προέδρου δεν είναι μια άσκηση αντοχής των βουλευτών και δεν πρέπει να μετατραπεί από θεσμός που ενώνει και σταθεροποιεί τη χώρα, σε θεσμό διχασμού και ανασφάλειας.

Αναφερόμενος στην παράταξη είπε ότι πρέπει να τιμηθεί το σχήμα της «Ελιάς», διότι το ποσοστό που συγκέντρωσε, αν και αναγκαστικό, ήταν επιτυχία, διότι ακύρωσε την προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση. Πηγαίνουμε σε λογική συσπείρωσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στη ΔΗΜΑΡ, με την οποία άρχισε ο διάλογος, «κάλλιο αργά παρά ποτέ», είπε, και ζήτησε να ξεχαστούν όσα ειπώθηκαν στο παρελθόν, όταν είχε διατυπωθεί ανάλογη πρόσκληση.

Χωρίς να το κατονομάζει αναφέρθηκε και στο Ποτάμι, τονίζοντας ότι πάμε σε μια νέα εποχή για τα κόμματα και την πολιτική και κάποιοι νομίζουν ότι τα κόμματα είναι μια επικοινωνιακή καμπάνια για τη δημιουργία εντυπώσεων και προωθούν μια αντίληψη για την πολιτική που καταγγέλλει την πολιτική και μια αντίληψη για τα κόμματα που καταγγέλλει τα κόμματα. Πρόκειται, τόνισε ο κ. Βενιζέλος για «βαθιά αλαζονική αντίληψη», η οποία στρέφεται και κατά του ΠΑΣΟΚ.  Και υπογράμμισε πως όποιος συμπεριφέρθηκε αλαζονικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το πλήρωσε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *