Πού οφείλεται η ανεργία των νέων στην Ελλάδα;

του Αλέξανδρου Μητάκη

To φλέγον ζήτημα της ανεργίας των νέων και της απασχολησιμότητας* στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το Alba Graduate Business School (The American College of Greece) και τη Citi Ελλάδος, στο….
The Hub, στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Η νεανική απασχολησιμότητα στην Ελλάδα σήμερα» παρουσιάστηκε έρευνα που πραγματοποίησε το Alba, με τη χρηματοδότηση του Citi, σε μια προσπάθεια να καταγράψει την εικόνα της απασχόλησης για νέους ηλικίας 15-29 ετών και τι φταίει για την έκρηξη της ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 15-24.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας δεν οφείλεται αποκλειστικά ούτε στην κρίση που μαστίζει την ελληνική οικονομία ούτε στις στρεβλώσεις που παρατηρούνται διαχρονικά στην ελληνική αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, που στο επίκεντρό του έχει τον ίδιο τον άνθρωπο, τον υποψήφιο εργαζόμενο, την προσωπικότητα και τις δεξιότητές του, τα ελλατώματά του.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους καθηγητές του Alba Graduate Business School, κα Όλγα Επιτροπάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και τον Χρήστο Κορίτο, επίκουρο καθηγητή Μάρκετινγκ.

Η έρευνα των δύο καθηγητών πραγματοποιήθηκε σε δύο βασικά στάδια, και διήρκησε ένα χρόνο (από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2013). Στο πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα με συνεντεύξεις από στελέχη επιχειρήσεων, εκπροσώπους γραφείων διασύνδεσης των πανεπιστημίων, καθώς και εκπροσώπους φορέων, όπως το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, το ΕΒΕΑ κ.α.

«Οι συνεντεύξεις που κάναμε έγιναν στη βάση της θεωρίας που αναπτύξαμε ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την απασχολησιμότητα είναι σύνθετοι και διαφορετικοί. Ο αντικειμενικός παράγοντας είναι το πτυχίο, που όμως έδω και πολλά χρόνια δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Σημαντικό ρόλο παίζει η αγορά της εργασίας, αλλά όχι μόνο αυτή, καθώς η απασχολησιμότητα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα του καθενός, την ψυχολογική του σύνθεση», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Κορίτος.

Στη δεύτερη φάση, και αφού επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό η θεωρία των καθηγητών, στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.500 νέοι, ηλικίας 15-29 ετών, μέσω online ερωτηματολογίων. Από αυτούς οι περίπου 900 ήταν άνεργοι, ενώ οι 600 εργάζονται σε διάφορους κλάδους.

Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα της έρευνας ότι όσοι νέοι δουλεύουν σήμερα έχουν περισσότερες δεξιότητες από τους ανέργους συνομηλίκους τους. Με τον όρο δεξιότητες δεν εννοούνται μόνο οι τίτλοι πτυχίων ή μεταπτυχιακών που διαθέτουν, αλλά ο γενικότερος τρόπος σκέψης τους, οι ικανότητές τους να αναζητήσουν εργασία και να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Άλλο ένα αξιοσημείωτο στοιχείο των νέων που εργάζονται – την ώρα που η ανεργία στις ηλικίες 15-24 ετών αγγίζει το 60% – είναι τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά. Όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι πιο ευέλικτοι στο να δοκιμάσουν διαφορετικές θέσεις στην ίδια εταιρεία ή να ασχοληθούν με ένα αντικείμενο που να μη συνάδει πλήρως με ό,τι έχουν σπουδάσει, ενώ είναι πιο ενεργητικοί στην εργασία τους.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της ημερίδας, η λέξη απασχολησιμότητα είναι διαφορετική από τη λέξη απασχόληση. «Δεν μιλάμε απλώς να δουλεύεις, αλλά να κάνεις την καλύτερη δουλειά, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές σου», έλεγαν χαρακτηριστικά

http://www.voria.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *