ΣΤΗ “ΝΕΡΙΤ” ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΕΙΕΣ

 (ε;) ΤΩΝ….ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ !
Τα απίστευτα κριτήρια του διαγωνισμού δημοσίευσε η ΝΕΡΙΤ…όπου έρχετε τώρα το υπουργείο και βάζει (…εάν είναι ποτε δυνατόν) “ειδικούς αξιολογητές” για την πρόσληψη δημοσιογράφων στον Νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα!

Έτσι μετά το σάλο που προκλήθηκε από το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία νέου φορέα ονόματι ΝΕΡΙΤ και….
μετά από τόσους μήνες διαβουλεύσεων οι αρμόδιοι της Δημόσιας Τηλεόρασης εξέδωσαν δυο προκηρύξεις για 132 θέσεις δημοσιογράφων, θέτοντας κριτήρια που για άλλους είναι εντελώς «φωτογραφικά» και για άλλους δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην σταδιοδρομία ενός δημοσιογράφου.

Στην νέα προκήρυξη για τις προσλήψεις περιγράφονται τρία στάδια αξιολόγησης των ενδιαφερομένων

Στο πρώτο στάδιο, αξιολογούνται οι τίτλοι σπουδών, η προϋπηρεσία, γνώση ξένων γλωσσών, χρήσης Η/Υ κλπ. Ως εδώ καλά… ωστόσο, εντύπωση προκαλούν τα κριτήρια αξιολόγησης όπως αυτά περιγράφονται στις αναρτήσεις των ιθυνόντων στον διαδικτυακό ιστότοπο opengov.gr. στο δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης.

Εκεί μπαίνουν επιπρόσθετα στοιχεία του υποψήφιου που – κατά τους συντάκτες των προκηρύξεων – αποδεικνύουν πόσο… καλός δημοσιογράφος είναι!

Και καλά να συμπεριληφθεί η επιστημονική κατάρτιση που πράγματι είναι χρήσιμη για έναν δημοσιογράφο.

Ας υποθέσουμε επίσης ότι και το πόσες αποκαλύψεις έχει κάνει κάποιος στην καριέρα του ή το πόσες… αποστολές έχει πάει, είναι δημοσιογραφικό κριτήριο.
Αλλά η… συγγραφή βιβλίων ή ο συντονισμός… συνεδρίων, γιατί αποτελούν «πειστήρια» ότι ο εκάστοτε υποψήφιος είναι άξιος για τη θέση;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως σκοπίμως συμπεριελήφθησαν τα εν λόγω στοιχεία και αναρωτιούνται μήπως τα κριτήρια είναι «φωτογραφικά», προκειμένου οι θέσεις να καλυφθούν από… συγκεκριμένα άτομα.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη για τις θέσεις των δημοσιογράφων, 117 θα έχουν έδρα την Αθήνα και 15 τη Θεσσαλονίκη και θα είναι αορίστου χρόνου.

Αντίστοιχα, για τους έχοντες καλλιτεχνική ειδικότητα (σκηνοθέτες, παραγωγοί, μοντέρ, φωτιστές, γραφίστες κ.λπ.), η προκήρυξη αφορά 197 άτομα με έδρα την Αθήνα και 27 με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Είναι “ντροπή” επαγγελματίες δημοσιογράφοι να μπούν σε τέτοια διαδικασία

Μαθαίνω ότι τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και ο ΠΣΑΤ ετοιμάζονται για αντίδραση αφού θεωρούν εύλογα ότι “ντροπιάζεται το δημοσιογραφικό επάγγελμα” με τέτοιου είδους διαδικασίες όπου σίγουρα μειώνουν την επαγγελματική εμπειρία των δημοσιογράφων.

Πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις προσλήψεις δημοσιογράφων στο Δημόσιο
Είναι γνωστό σε όλους ότι για να προσληφθεί “δημοσιογράφος” στο δημόσιο αρκούσαν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης για το δημόσιο δηλαδή τίτλοι σπουδών γνώσση ξένων γλωσών κ.α. Ειδικότερα στην ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι της εταιρείας προσλαμβάνονταν με συμβάσεις έργου ή αορίστου χρόνου με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας που αξιολογούσε το βιογραφικό και τις ανάγκες της εταιρείας με απαραίτητο προσόν μόνο την ασφάλιση τουλάχιστον 4 χρόνων στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου Νόμος 1730.
Συμπερασματικά

Η ΝΕΡΙΤ που από 1-1-2014 είναι σε λειτουργία και έχει ΔΣ και πρόεδρο και διευθύνοντα τον κ.Προκοπάκη μπορεί να επανδρωθεί με συμβάσεις έργου και συμβάσεις αορίστου χρόνου το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί με τόσο σύνθετα και προσβλητικά για τον κλάδο προσόντα που “κολλάνε” οτιδήποτε έπρεπε από χθες να υπάρχει στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικά φορέα…

Η απάντηση απλή στο “βωμό¨της δικομματικής το κομμάτι της ενημέρωσης έχει περάσει προπολού στο ΠΑΣΟΚ και μη μου πείτε πως όχι οι επιλογές στην ΔΤ το αποδεικνύουν περίτρανα και όπως είπε ό ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς σε φίλο του τί να κάνουμε είμαστε συγκυβέρνηση !!!

Προσέξτε κκ συγκυβέρνηση μπορεί να είστε αλλά τι φταίει ο Ελληνικός λαός που θέλει…. ΊΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΕΙΕΣ;
Μη τα ξεπουλάμε όλα !

Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *