Εσωτερικές… υποθέσεις

Έφοδο στον Δήμο Μαραθώνα πραγματοποίησαν σήμερα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Η έρευνα των «Αδιάφθορων» έρχεται μερικούς μήνες μετά τις καταγγελίες του νέου δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη για ατασθαλίες, διαγραφή αρχείων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πλαστά πιστοποιητικά, «ύποπτες» προσλήψεις υπαλλήλων κ.ά.

Πλέον τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται να κάνουν… φύλλο και φτερό τα αρχεία του δήμου προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν το, όπως καταγγέλλεται, αμαρτωλό παρελθόν του με πρωταγωνιστές πρώην στελέχη της δημοτικής αρχής.

Όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, «πρόκειται να γίνει εκτεταμένη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικά αδικήματα, όπως υπεξαίρεση, δωροδοκία κ.ά. Ο έλεγχος είναι στην αρχή, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σύντομα αποτελέσματα».

Μυστήριες κλοπές οχημάτων
Αίσθηση παράλληλα προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, τις περασμένες ημέρες σημειώθηκε σειρά κλοπών οχημάτων.
Ειδικότερα, πριν από 20 ημέρες εκλάπησαν τρία δημοτικά αυτοκίνητα, ενώ το βράδυ του Σαββάτου «ποντικοί» έφθασαν στον χώρο στάθμευσης του δήμου και αφαίρεσαν τέσσερα οχήματα, εκ των οποίων τρία φορτηγά και ένα αυτοκίνητο που ήταν φορτωμένο με ένα εργαλείο. 
Συνεργάτες του δημάρχου εκτιμούν ότι ίσως πρόκειται για υπόθεση δολιοφθοράς, η οποία ήδη απασχολεί τις Αρχές.
Οι καταγγελίες Ψινάκη
Στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο νέος δήμαρχος Μαραθώνα είχε παραδώσει αναφορά στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν οι παρακάτω καταγγελίες:
– Διαγραφή αρχείων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του δήμου. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι έχουν διαγραφεί αρχεία μέχρι και την 28η Αυγούστου του 2014, δηλαδή μετά τις εκλογές και λίγες ημέρες πριν αναλάβει η νέα διοίκηση. Τα διαγραφέντα αρχεία αφορούν και σε υπολογιστές αντιδημάρχων, ενώ, όπως σημειώνεται στην καταγγελία, μεταφέρθηκαν σε εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο από άγνωστο πρόσωπο. 
– Στο πρωτόκολλο διαπιστώθηκαν χρεώσεις στα ονόματα «Πανωραία Φανταστικού», «Πανωραία Καλομοίρα» και «Ονειροπαρμένος», αλλά χωρίς έγγραφα, ενδεικτικό στοιχείο ότι κρατήθηκαν αριθμοί για μελλοντική χρήση που είναι παράνομη πράξη.
– Στις επιτροπές ανάρτησης των αποφάσεων της «Διαύγειας» είχαν διοριστεί ένας ειδικός συνεργάτης και ένας άμισθος σύμβουλος στον δήμο, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει ότι στις συγκεκριμένες θέσεις μπορούν να τοποθετηθούν μόνο μόνιμοι υπάλληλοι.
– Υπάλληλος που διορίστηκε με πτυχίο από τη Σιβιτανίδειο Σχολή δεν πρωτοκόλλησε τον τίτλο του ως εισερχόμενο έγγραφο στον δήμο. Ο Ηλίας Ψινάκης αφήνει να εννοηθεί ότι υποκρύπτεται υπόθεση πλαστού πιστοποιητικού και ζητεί τον έλεγχο όλων των ατομικών φακέλων των δημοτικών υπαλλήλων.
– Σωρεία απευθείας αναθέσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές που είναι συγγενείς μελών της προηγούμενης διοίκησης και υπαλλήλων του δήμου κατά παράβαση του νόμου για τις αναθέσεις έργων, με κατατμήσεις έργων.
– Κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Μαραθώνα. Στην αναφορά σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας παραχωρούσε σε ιδιώτες, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο, την εκμετάλλευση κυλικείων σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή άλλων χώρων εντελώς δωρεάν παραβαίνοντας τη νομοθεσία. Ο δήμαρχος κατηγορεί τη Διοίκηση του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου για αδιαφανή διαχείριση, καθώς επισημαίνει ότι η πρόεδρος αρνείται συστηματικά να συνεργαστεί με τη νέα δημοτική αρχή και να παράσχει πληροφορίες για την οικονομική και διοικητική κατάσταση του μουσείου.
– Τα τέσσερα νεκροταφεία που λειτουργούν στην περιοχή βρίσκονται σε δραματική οικονομική κατάσταση, χωρίς έσοδα, καθώς έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες τόσο η λειτουργία όσο και η ταφή των νεκρών. Οι εν λόγω ιδιώτες -σύμφωνα με την αναφορά του κ. Ψινάκη- δεν καταβάλλουν χρηματικό αντίτιμο στον δήμο για τις εργασίες που προσφέρουν μετά την παραχώρηση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *