“Ηρωική” έξοδο ετοιμάζει ο Α.Σαμαράς με αφορμή “ναυάγιο” με την τρόικα

Με στελέχη της ΝΔ να τον επικρίνουν και να τον αμφισβητούν, κάποιους ήδη να… βγαίνουν μπροστά για την κούρσα της διαδοχής και την πορεία της οικονομίας να πηγαίνει από το κακό
στο χειρότερο λόγω της πολιτικής των μνημονίων ο Α. Σαμαράς μάλλον ετοιμάζεται να κάνει «ηρωική» έξοδο μέσω εκλογών επιδιώκοντας να προλάβει ταυτόχρονα και μια συντριβή του κόμματος όσο αργούν να στηθούν οι κάλπες.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα μοιάζει με την καλύτερη αφορμή για τον κ. Σαμαρά. Οι δανειστές απαιτούν εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια μέτρα τα οποία έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνηση και σε κάποια νέα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ αυτών είναι, οι χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, το καθεστώς των πλειστηριασμών για την «πρώτη κατοικία», το νέο μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων με νέες μειώσεις μισθών, το «μαχαίρι» στις συντάξεις, το «άνοιγμα» του ασφαλιστικού, η απελευθέρωση των απολύσεων και φυσικά νέοι φόροι.

Η τρόικα επιμένει σε αυτά (και σε πολλά άλλα) και επ’ ουδενί δέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε φοροελαφρύνσεις προς τους πολίτες. Μιλάμε για φοροελαφρύνσεις αστείες, όπως η μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 11-12 λεπτά και η μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης η οποία έπρεπε να καταργηθεί.

Ε, αυτό ακριβώς σκέφτεται, όπως αναφέρουν και πληροφορίες από το Μαξίμου να χρησιμοποιήσει ο κ. Σαμαράς ως αφορμή για να προκαλέσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο Νοέμβριο.

Θα το παίξει δηλαδή πώς η κυβέρνηση απαιτεί μέτρα ελάφρυνσης καθώς οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο και από τη στιγμή που οι δανειστές δεν τα δέχονται προσφεύγει σε εκλογές.

Φοβερή επινόηση από «εγκέφαλους» του Μαξίμου που χαράζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Αστεία διλλήματα στο παρά πέντε μίας δεδομένης εκλογικής ήττας.

Απλά ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να αποφύγει τα χειρότερα, αυτά που έπαθε το ΠΑΣΟΚ. Κι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να προσφύγει όσο πιο σύντομα μπορεί στις κάλπες, γιατί όσο αργεί η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ θα αυξάνεται και πάνω από τις 10 μονάδες.

Αυτό δείχνει το πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών που άρχισε αμέσως μετά τη ΔΕΘ, όταν έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι πρώτες λυπητερές δημοσκοπήσεις, που έφερναν το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και 8% μπροστά από τη ΝΔ, αναγκάζοντας τον κ. Σαμαρά να μιλήσει για «bank run» και συνεχίζεται πιο έντονα τώρα με τον πρόεδρο της ΝΔ να αμφισβητείται εντόνως και όλα να δείχνουν στήσιμο κάλπης.

Επί της ουσίας το μήνυμα ο κ. Σαμαράς το πήρε κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο. Ήταν καταλύτης εξελίξεων. Η κ. Μέρκελ επί της ουσίας καθόρισε τη λήξη του πολιτικού χρόνου του κ. Σαμαρά αρνούμενη να τους παράσχει στήριξη με την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης στο πρόβλημα του χρέους.

Από εκεί και μετρά ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Οι 180 βουλευτές δεν υπάρχουν για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ούτε πρόκειται να βρεθούν ιδίως με τον ΕΝΦΙΑ που έφτασε στα σπίτια εκατομμυρίων Ελλήνων και προκαλεί ακόμη και… θανάτους. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι εκλογές μοιάζουν αναπόφευκτες και το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο, όσον αφορά την τύχη της νυν κυβέρνησης. Η μόνη λύση για τον κ. Σαμαρά θα ήταν μόνο να παραιτηθεί και να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», όπως πρότεινε και ο Α.Τσιτζικώστας, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές. Αλλά φαίνεται πώς ο κ. Σαμαράς είναι γαντζωμένος από την καρέκλα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *